sprø og saftig vegetarburger Foto: Mari Hult

Vegetarbloggens 3 bud for å få knasende sprø vegetarburger

Lei av bløt og grøtaktig konsistens på vegetarburgeren? Spiss ørene, for nå deler en av Norges mest kjente veganere sine «hemmelige» triks for få sprø, luftig og saftig vegetarburger.

Å «naile» en hamburger av kjøtt, er ikke spesielt vanskelig. Men å få samme resultat med vegetarburgeren, er derimot langt mer krevende. 

Ta en vegetardag!

Altfor ofte ender man nemlig opp med en bløt og grøtaktig konsistens på vegetarburgeren, som rett og slett gjør den uappetittelig å spise. En burger skal jo være sprø på utsiden, og saftig inni! 

Vi tok kontakt med Mari Hult fra den legendariske Vegetarbloggen for å få hjelp til å løse mysteriet med bløte og slappe vegetarburgere. Hun er selv veganer, og har lang fartstid med å kokkelere frem de nydeligste varianter av ulikt grønt.

- En god vegetarburger skal ha en sprø overflate samtidig som den er saftig og smakfull inni. I tillegg bør den være fast og holde fasongen under steking og grilling, mener Hult.

   > Dressingen som har fått «hele Oslo» burgerhekta

Unngå bløt og grøtaktig konsistens

Mari Hult synes det er viktig at selve burgerdeigen ikke er en helt jevn røre, men at det er litt biter i den.

-Med litt ulike elementer kommer det luft inn i deigen som fører til at den ikke blir deigete, forklarer hun.

Et triks for å oppnå dette er å grovhakke og steke grønnsakene i stedet for å kjøre dem helt jevne i kjøkkenmaskina før de blandes i deigen.

-I tillegg liker jeg å tilsette biter av for eksempel nøtter eller kikerter. 

   > Kikertvannet du vanligvis kaster kan bli til vegansk marengs!

Deig som holder formen og ikke smuldrer

Hult har flere tips til hvordan man får vegetarburgerne til å holde formen og ikke smuldre under steking.

-For det første må du ha bindemiddel i. Det kan være knuste linfrø blandet ut i litt vann, kikertmel eller havregryn. I tillegg er det lurt å forsteke det du skal tilsette av grønnsaker og presse ut væsken slik at den ikke frigjøres under steking, forteller hun.

Som en tommelfingerregel bør burgerdeigen være litt fastere enn om du bruker kjøttdeig.

-Er du i tvil kan du gjerne forsteke burgerne i ovnen. Der skal det mye til for at de løser seg opp.

Få vegetarburgeren skikkelig sprø

Forsteking i ovnen er også nyttig for å få en sprøstekt overflate, ifølge Hult.

-Mitt beste råd for en skikkelig sprø vegetarburger er å forsteke den i stekeovnen, for deretter å «gunne på» med varme på grillen eller i stekepanna. Da beholder burgeren også saftigheten i midten.

   > Slik gjør du tacoen vegetarisk nesten uten å merke forskjellen

Favorittburgeren 

Hults favorittburger er en rødbeteburger. Ifølge henne, er rødbeter perfekte i burgere siden de både ser bra ut og smaker nydelig. 

Denne kan du servere til alle! Veganere elsker den, vegetarianere elsker den og altetere kan ikke forstå at det er grønnsaker de spiser, skriver hun på bloggen sin

   >> Se oppskriften på rødbeteburgeren på Vegetarbloggen


Husk at du vegetarburgere i ferskvaredisken hos Extra! Vi har både rødbeteburger og erte- og bønneburger, som kun trenger å varmes opp før de er klare til å nytes. #KjøttfriMandag, mye enklere! :)