Slik kan du re-dyrke halvspiste grønnsaker i vinduskarmen

Du trenger ikke en jordflekk for å lage din egen kjøkkenhage. Du kan også mekke en kjøkkenhage i vinduskarmen av halvspiste grønnsaker!

 

Når våren kommer, er det mange av oss som begynner å klø i fingrene etter å plante i kjøkkenhagen. Selv om du ikke er velsignet med en jordlapp, kan du likevel gå i gang. 

Disse fire grønnsakene kan du nemlig lage en liten kjøkkenhage av i din egen vinduskarm – og i teorien gro fra nå til evigheten. 

Å re-dyrke grønnsaker har nemlig blitt trendy. I stedet for å så frø i jord som du vanligvis gjør, plasserer grønnsaksstilker i vann. Frøet er med andre ord dine halvspiste grønnsaker som er på vei mot den sikre død i søppelkassen din – så re-dyrking er passe genialt for å spare både penger og miljøet.

Spare enda mer? Sjekk sparetipsene til Norges mest gjerrige mann 

Krever tålmodighet 

Bjørnhild Fjeld, som har skrevet hageboken «Hageguiden» og som er hageblogger hos Spirea, har flere forslag til hva du kan re-dyrke innendørs:

- Det går helt fint an å dyrke vårløk på denne måten. Vi har satt stilkene i noen glass med vann, og de vokser fort opp igjen. Vi har også satt fedd med hvitløk i potter med jord, og det har pleid å spire som bare det. Også basilikum må stå inne, de tåler nemlig ikke trekk, forteller Fjeld. 

- Den store utfordringen med å dyrke inne er lys. Selv i vinduskarmen er det ikke nok lys før etter 1. april.  

Som med så mye annet må man smøre seg med en viss dose tålmodighet, skal vi tro gartner-ekspert Bjørnhild:

- Jeg vil si at dyrking innendørs er en «morsom greie», men det er veldig vanskelig å dyrke så mye at du holder deg selvforsynt med grønnsaker og urter. Anbefalingen er å begynne i det små og se hva du får til.

For å få litt tørrtrening før du (kanskje) en gang får din egen jordlapp, er det bare å sette i gang akkurat nå som vi går mot lysere tider.  

Vi har latt oss inspirere av Bjørnhilds kloke ord og nettsidene PeacefulCentury, WikiHow og 17Apart, og har mekket en guide til hvordan du lett kan re-dyrke vårløk, hvitløk, selleri og ananas – og på få dager gjøre om vinduskarmen til din egen kjøkkenhage!

Dette er også kult: Kikertvannet du kaster kan bli til marengs uten egg! 

Vårløk

Foto: Malini Gaare Bjørnstad 

Du trenger: 

Roten av en vårløk 
1 glass 
Litt varmt vann 

Slik gjør du: 

1. Fyll et glass med varmt vann. 

2. Plasser roten av vårløken i glasset, og sett det i vinduskarmen der den får mest mulig lys. 

3. Etter noen få dager, vil vårløken begynne å spire. Når den har vokst seg lang, kan du bruke den på nytt i matlagingen. Skift vann hver tredje dag. 

Vanskelighetsgrad: 1/10 

Konklusjon: Dette er megalett! Vårløken dyrker seg praktisk talt selv, og du får resultater etter kun noen dager. 

Hvitløk 


Foto: Malini Gaare Bjørnstad 

Du trenger: 

1 hel hvitløk 
1 liten skål 
Litt varmt vann 

Slik gjør du: 

1. Fyll skålen med litt varmt vann (eller fyll eventuelt en potte med jord). 

2. Plasser hvitløken på fatet.  

3. Etter noen få dager, vil grønne spirer gro frem. Disse kan du klippe opp, og bruke i omeletter, supper, wok og alt mulig annet. Sørg for mest mulig sollys, og skift vann hver tredje dag.  

Vanskelighetsgrad: 2/10 

Konklusjon: Dette er enkelt. Du trenger bare litt tålmodighet, vann og sollys. 

Stangselleri  


Foto: Malini Gaare Bjørnstad 

Du trenger: 

Roten av en stangselleri
1 liten kopp
Litt varmt vann

Slik gjør du:

1. Fyll koppen med litt varmt vann.

2. Plasser stangsellerien med roten ned i koppen, og sett den i vinduskarmen der den får masse lys. 

3. Etter omtrent èn uke vil roten begynne å spire, og stilkene rundt visner. Spiren blir først gul, så mørkegrønn. Når det har gått mellom 5 – 7 dager flytter du selleri-spiren over i en kopp med jord. Dekk hele roten med jord, og etter hvert vil spiren komme opp av jorden. Fyll på rikelig med vann. Deretter kan du vanne hver andre eller tredje dag. Etter 3 – 4 uker har selleriplanten vokst seg stor og du kan begynne å høste den. Passer du ordentlig på planten kan du ha den i flere måneder. 

Vanskelighetsgrad: 6/10 

Konklusjon: Det er enkelt å dyrke frem planten så lenge du har nok sollys og husker å vanne. Men siden man må flytte roten over i jord, blir det plutselig et litt større prosjekt som krever litt ekstra.  

Ananas

Nå skulle vi egentlig vise hvordan du kan gro ananas. Du KAN gro frem en helt ny ananas av ananaspalmen, men det kan ta flere år (!). Hvem gidder det? Så vi droppa det.

Vanskelighetsgrad: 10/10 

Konklusjon: Dette gidder vi ikke... 


Foto: Malini Gaare Bjørnstad