5 leveregler for å kaste færrest mulig grønnsaker

Både lommeboka og miljøet vil takke deg hvis du kvitter deg med uvanene.

– Alle er tjent med å kaste mindre mat, og det er mye penger å spare her, sier kokken Helene Baaserud.

Det ergrer henne at vi kaster så mye mat som fullt ut er spiselig. Enorme mengder kjøres på dynga hver dag, til tross for at de fleste av oss ønsker å kaste mindre.

Grunnen?

– Dårlige rutiner og for lite kunnskap i de tusen hjem, tror Helene, som også står bak bloggen KokkHelene.  

KASTER «INGENTING»


Foto: Maria Bondeson / Marias Salt og Søtt

Selv kaster Helene så å si aldri grønnsaker.

– Det er i tilfelle veldig stygt gulrotskrell, løkskall og annet uspiselig skrell som kjerner, avokadostein og lignende.

Noe av det første du lærer som kokk er nemlig å redusere mengden svinn, forteller Helene.

– I studietiden hadde samboeren min og jeg et matbudsjett på maks 2500 kroner måneden. Ettersom vi begge er kokker var det uaktuelt å spise makaroni med ketsjup sånn som alle andre.

Løsningen var både enkel og økonomisk.

– Vi ble nødt til å spise maten istedenfor å kaste den.

HELENES TOPP 5 TIPS FOR Å KASTE FÆRRE GRØNNSAKER 

1. IKKE KAST HELE GRØNNSAKEN NÅR KUN DELER AV DEN ER STYGG!


Foto: Maria Bondesen / Marias Salt og Søtt

– Skjær bort kun det som er stygt på grønnsaken og bruk resten. Hvis den kuttes opp i biter egner den seg fremdeles like godt i supper, pureer og grønnsaksblandinger.

2. BRUK DET DU HAR FØR DU KJØPER NYTT

Dette kan skje på flere måter:

– Ha én restemiddag i uken før du handler inn nye grønnsaker. Bruk råvarer og ingredienser fra kjøleskapet, kjøkkenskapet og fryseren – eller varm opp rester fra tidligere middager.

Foto: Maria Bondeson / Marias Salt og Søtt

– Lag pizza hver fredag! Da er det kjempelett å kaste på litt ekstra grønnsaker. Eventuelt kan du ‹‹gjemme dem›› i pizzasausen.

– Ikke kast grønnsakene bare fordi de ser litt slappe ut. Salat blir for eksempel sprø igjen ved å legges i iskaldt vann. Bløte tomater egner seg ypperlig i både pizza- og pastasauser (med en stavmikser kan du i tillegg mose inn ting som løk, gulrot mm.).

3. IKKE KAST SKRELL OG ANNET SVINN

– Kutt opp og frys ned grønnsakene du ikke rekker å bruke. Disse kan enkelt tines opp for å hives i for eksempel supper, grønnsaksblandinger etc.

– Kok kraft av skrell og svinn fra rotgrønnsakene. Men husk å fjerne alt som heter jord!

– Spis potetene med skallet på. Skall er proppfullt av vitaminer! Eller vil du kanskje smake en fantastisk hjemmelaget potetsnacks? Prøv å fritere skrellet!


Foto: Maria Bondeson / Marias Salt og Søtt.

4. VÆR NØYE NÅR DU HANDLER GRØNNSAKER I BUTIKKEN

Bli flinkere til å sjekke både kvalitet og modenhet:

– Se på grønnsakene: Styr f.eks. unna salater med brun tupp. Og ikke kjøp spisemodne avokadoer hvis du ikke skal bruke dem samme dag. Umoden avokado vil modnes i løpet av et døgn eller to på kjøkkenbenken.

– Kjenn på grønnsakene: Hvis løken er bløt er den råtten innvendig – det samme gjelder tomater, paprika og lignende grønnsaker.

5. FRIGJØR DEG FRA OPPSKRIFTENE

– Du trenger ikke alltid å følge oppskriften til punkt og prikke. Tilsett eller erstatt med det du har for hånden. Improviser!