Slik klarte Lise (endelig) å halvere matbudsjettet

Første gangen økonomibloggeren Lise (28) forsøkte å halvere matbudsjettet, gikk hun på en gedigen budsjettsmell. Men hun nailet det i andre forsøk.

Lise (28) er kvinnen bak økonomibloggen «Pengesnakk», og hun elsker å spare. 

I juli ga hun seg selv en stor utfordring: Hun ville forsøke å halvere matbudsjettet for henne og mannen i en måned – fra 4000 kroner til 2000 kroner i måneden.

- Å leve for 500 kroner i uken er ikke noe vi har lyst til å gjøre permanent, men vi hadde lyst til å prøve i en måned. Kanskje resultatet ble at vi kunne greie oss med 3000 kroner i måneden?, sier økonomibloggeren.

Med eksperimentet ønsket hun først og fremst å spare penger, men samtidig å sette søkelys på hverdagsforbruk.

- De fleste har skuffer og skap fulle av mat som de ikke bruker. Jeg hadde lyst til å vise leserne mine hvor mye de kan spare ved å spise opp maten de har i fryseren og skapene sine i stedet for å kaste den, sier bloggeren.

Første forsøk endte med en gedigen budsjettsmell, men andre forsøk ble en stor suksess. Hva gikk galt første gangen, og hvorfor lyktes hun på andre forsøk?  

Forsøk nummer 1 

Planlegging var første steg i eksperimentet. Hun satte seg ned med kalenderen, og studerte hva hun og samboeren hadde på programmet de neste ukene. 

- Jeg laget et oversikt over dager vi kunne spise sammen, hver for oss og hektiske dager som krevde rask mat, forteller Lise.  

Neste steg var å lage en ukemeny som viste hva de skulle ha til middag hver dag i hele måneden. Denne ukemenyen ble planlagt ut i fra hva hun allerede hadde av ingredienser.

- Jeg saumfarte fryser, kjøleskap og kjøkkenskap, og fant alt fra tørrvarer til pasta, hermetikk og frossen fisk. Det ble utgangspunktet for de fleste middagene, forteller «Pengesnakk»-bloggeren.

Alle ingrediensene som hun manglet til middagene, skrev hun ned på en detaljert handleliste.

Lise planla menyen ut i fra hva hun hadde i skapene fra før. Foto: Pengesnakk 

Uke 1: Den første uken startet med budsjettsmell. Paret tok en handletur på IKEA, og endte med å spise middag i kafeen. Det var nok til å sprekke det stramme budsjettet denne uken.

Uke 2: Den andre uken startet bra med storhandel. Men selv om de fant gode tilbud, kostet handlekurven likevel 550 kroner. I tillegg ble det noen ekstra handleturer til i butikken for å kjøpe varer som de ikke fikk med i storhandlingen, og med grillfest, utelunsj, sushi og pizzakveld på toppen – endte uken på katastrofale 1715 kroner.

Uke 3: Den tredje uken gikk ikke mye bedre. Det var sol og sommer ute, og paret koste seg med å kjøpe mat på stranden og spise ute med venner. Prislapp: 1843 kroner.

Uke 4: Den siste uken ble en av de bedre ukene. Bloggeren fulgte planen sin, og endte litt over budsjett på 600 kroner. 

Selv om økonomibloggeren laget en vanntett plan, endte med andre ord første forsøk i en skikkelig budsjettsmell.  

- Det svir litt å innrømme nederlag. Jeg er jo egentlig så flink til å spare, men jeg er samtidig veldig flink til å kose meg, ler økonomibloggeren. 

Hun tror det er flere grunner til budsjettsmellen. All kosen som hører sommeren til var en av årsakene, men den viktigste tror hun var at hun ikke innså hvor viktig det var å involvere samboeren sin.

-  Han hadde ikke oversikt over hvor lite penger vi skulle bruke på mat hver uke, og fikk heller ikke se ukemenyen eller høre om hvordan vi lå an i forhold til budsjettet. Så det var nesten umulig for ham å delta. For å gjennomføre et slikt prosjekt, må alle i huset være med på det, sier bloggeren.   

Økonomibloggeren innså i tillegg at storhandling krever kompetanse.

- Selv om vi fant gode tilbud, ble likevel handlekurven for dyr, sier hun.

Forsøk nummer 2 

I likhet med første forsøk, startet bloggeren med å lage detaljerte ukemenyer med utgangspunkt i timeplanen til både henne selv og mannen, og hvilke varer de allerede hadde fra før. 

Men denne gangen var mannen mye mer involvert – og ikke minst motivert – helt fra starten av. Han hadde satt seg inn i planen, og visste hva de hadde å bruke av penger og hva som stod på menyen.  

En av handlelistene til Lise. Foto: Pengesnakk

Siden en måned med halvert matbudsjett viste seg å være utfordrende, varte andre forsøk i to uker i stedet for en måned.

Dette var ukemenyen første uken i prosjektet: 

Mandag: Indisk gryte med kylling, kikerter, ferdigsaus, krydder og kokt ris. Halvparten ble fryst ned.

Tirsdag: Pasta med tomatsaus og gulrot.

Onsdag: Omelett med tomat og sjampinjong etter jobb, og pannekaker på kvelden.

Torsdag: Taco med svinekjøttdeig, røde bønner, salsa og tacoskjell.

Fredag: Hjemmelaget pizza med rester av tirsdagens pizzasaus blandet med revet gulrot, tomatpure og restene av tacosalsaen fra i går.

Lørdag: Rester av indisk gryte fra tirsdagen, med ny kokt ris, nanbrød og raita.

Søndag: Hjemmebakt brød med makrell i tomat på dagen, og sushi take away på kvelden. 

Den første uken brukte de 509 kroner, og den andre uken brukte de 566 kroner. Selv om de gikk noen få kroner over budsjettet på 1000 kroner for to uker, er dette nok for å kalle eksperimentet en suksess.

- Vi handlet ingenting som ikke stod på planen! Det som holdt oss motivert hele veien, var å unne oss take-away hver søndag. De andre dagene hadde vi fullt fokus på å handle inn billig mat, og bruke varer vi allerede hadde hjemme, jubler økonomibloggeren.

Har du lyst til å ta utfordringen med å kutte matbudsjettet ditt? Her er Lises 7 beste råd for suksess:

1. Gå hardt ut fra starten, og juster heller ned ambisjonen i etterkant når du ser hva som er realistisk for deg.

2. Lag en detaljert ukemeny ut i fra hva du allerede har i skuffer og skap, og hold deg strengt til den.

3. Studer timeplanen til hele familien, og tilpass middagen etter programmet til hver enkelt.

4. Involver og motiver hele familien i spareprosjektet.

5. Handle minst mulig til fullpris, men finn de gode tilbudene. Bruk tilbudsaviser aktivt!

6. Ha en plan for hvordan du skal bruke hele pakningen av det du kjøper inn.

7. Benytt medlemstilbud og medlemskort når det er mulig.  

>> Få flere sparetips på økonomibloggen Pengesnakk