Nøttesmør er skreiens aller beste venn

Lær deg å lage et godt nøttesmør, så har du beriket repertoaret ditt med en enkel, rimelig og fantastisk saus, sier kokken.

- Skrei er en nydelig fisk med mange fantastiske kvaliteter som fremheves av å kombineres med enkle smaker. Et godt nøttesmør er akkurat det den trenger for å vise sin overlegenhet, mener kokken bak bloggen Matlidenskap, Bjørnar Waage. 

Nøttesmøret lages av kun én ingrediens, nemlig smør som er brunet til det får en deilig nøtteaktig aroma og gyllen brunfarge. 

SE OGSÅ: Slik lager du ceviche av skrei á la Pisctoteket

Følg nøye med

Å brune smør tar kun fem minutter før det kan øses over fisken og nytes. Likevel er det mange som kvier seg for å lage det, muligens i frykt for å ende opp med svidd smør. Frykten er helt ubegrunnet - å brune smør er nemlig veldig lett.

Du må bare sørge for å følge med, og bruke hørsels- og luktesansen. Du er i mål når smøret har en nøtteaktig aroma og en gyllen farge. Bare husk å ta smøret av varmen slik at du stopper kokeprosessen og unngår at det blir brent.

På bildet ser du hvordan brent smør ser ut. Dette er med andre ord hva du vil unngå

Foto: Maria Bondeson / Marias Salt og Søtt 

Slik lager du brunt smør

Vi har laget steg for steg-bilder som forklarer prosessen, slik at du rakrygget og med hvilepulsen intakt kan gå i gang og lage brunt smør så lett som bare det.

Steg 1

Skjær smøret i terninger og ha det over i en kasserolle.

Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

Steg 2

Smelt smøret over middels varme og kok under jevn omrøring.

Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

Steg 3

Fortsett å koke smøret over middels varme. Det vil nå boble opp og du vil høre at det freser godt. Lyden skyldes at vannet i smøret fordamper.

Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

Steg 4

Når alt vannet har fordampet forsvinner lyden og smøret skummer kraftig opp. Det er nå selve bruningen skjer. OBS: Nå er det viktig å røre hele tiden. I løpet av sekunder blir smøret gyllent og får en deilig nøtteaktig aroma. Husk å bruke luktesansen din!

Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

Pass på så smøret ikke koker for lenge ellers ender du opp med brent smør. Dette vil eventuelt lukte svidd og ha en mørkebrun og svartlig farge.

Steg 5

Med en gang du er fornøyd med smøret, fjern det fra varmen. I bunnen av kasserollen har det nå samlet seg litt bunnfall.

Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

Steg 6

Bunnfallet kan du fjerne ved å helle det igjennom en sil dekket med kjøkkenpapir.

Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

Steg 7

La smøret renne igjennom silen og kast kjøkkenpapiret med bunnfallet.

Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

Smøret er klart

Smøret er klart til å øses over skreien. Herlig!

Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

Mange sauser 

Brunt smør alene får skreien til å smake himmelsk, men det er også mulig å bruke nøttesmøret som utgangspunkt for en rekke andre magiske sauser.

- Jeg liker nøttesmøret best i sin naturlige form, eventuelt tilsatt litt ristede nøtter, som for eksempel hasselnøtter eller valnøtter. Det gir en herlig smakskombinasjon. Kapers kan gi en god og syrlig kontrast, og det passer også godt med asiatiske smaker som soyasaus, ingefær og sitrongress, tipser Waage.

En annen god idé er å bruke smøret i en hollandaise.

- Men ikke gjør det mer avansert enn nødvendig. Lær deg først og fremst å lage et godt nøttesmør, så har du beriket repertoaret ditt med en enkel, rimelig og fantastisk saus, råder kokken.