Husker du rødgrøten?

– Det finnes ikke mange oppskrifter som er enklere enn denne, frister Ungkarskokken.

– Jeg kan ikke skjønne hvorfor folk ikke lager dette ofte. Det tar jo kun et par minutter, også er det jo så godt!

Matblogger Per Øystein Herberg snakker engasjert om rødgrøten:

– Bare bland sammen saft, tilsett potetmel, varm opp mens du rører og avkjøl til slutt. Det finnes knapt en enklere oppskrift!

Dette er med andre ord også en superbillig dessert å røre sammen.

Du finner Ungkarskokkens oppskrift på rødgrøt lenger ned i saken.

– RØDGRØT MINNER MEG OM BESTEMORS KJØKKEN

– Rødgrøt drar meg rett tilbake til bestemors kjøkken. Der var den nesten fast innslag da jeg var på besøk. Hun visste at jeg elsket det, mimrer matbloggeren.

Mange har i likhet med ham vokst opp med den superenkle desserten. I dag er den derimot en glemt sak. Det startet med at den forsvant fra alles repertoar, deretter fra butikkhyllene – og vips fra folks bevissthet.

Men hvorfor? undrer Per.

– Selv har jeg aldri sluttet å lage rødgrøt, så da jeg snublet over en Facebook-gruppe som klagde og ville ha den ferdiglagde rødgrøten på pakke tilbake i hyllene, følte jeg et ansvar for å legge ut en oppskrift på Ungkarskokken, forteller ungkarskokken – og utbryter:

– Det er jo så lettvint å lage! Og smaker mye bedre enn den på pose.

LES OGSÅ: Slik lager du sukkerfri gelé

BARE HUSK Å UNNGÅ DETTE

Det er bare én mulig feil du kan gjøre, og det er å la rødgrøten få koke, advarer Ungkarskokken.

– Da kan den bli litt «gummiaktig» eller klumpete. Pass også på at saften er sterk nok, hvis ikke blir den litt tam på smak. Husk dessuten at grøten må lages én til to timer i forveien, slik at den rekker å avkjøles.

Rødgrøten kan stå flere dager i kjøleskapet hvis den dekkes med plastfolie.

LETT Å VARIERE

På toppen av rødgrøten liker Per å helle litt melk eller fløte.

– I tillegg liker jeg å friske opp med litt norske bær når dette er å få i butikken. Disse kan med hell også blandes inn i grøten – men smaken kan fort bli litt sur, så da må det nok litt sukker til, forklarer Per.

Om du vil variere, er det ellers bare å bytte ut rødsaften. Det finnes jo et hav av forskjellige smaker å velge i, tipser Ungkarskokken.UNGKARSKOKKENS RØDGRØT

DETTE TRENGER DU:

Oppskriften gir 1 liter (5 porsjoner): 

1 liter rød smakfull ferdigutblandet saft (den skal være litt sterk, så prøv med 2 deler saft og 5 deler vann)
4-5 ss potetmel
Evt friske bær (1/2 dl per porsjon) og litt sukker
Fløte eller melk ved servering.

SLIK GJØR DU:

1. Bland saften. Når du synes den er litt for sterk, lag den en anelse sterkere (de aller fleste lager saften for svak første gangen).

2. Hell saften oppi en kjele og tilsett potetmel. Om du bruker en del friske bær oppi i tillegg, så tilsett dem sammen med saften. Knus noen av bærene. Kanskje må du tilsette litt sukker for at den ikke skal bli for sur.

3. Skru platen på medium til sterk varme. Rør rundt. Pass på at du rører ofte, siden potetmel har en tendens til å feste seg i bunnen av kjelen til å begynne med. Og hvis grøten med en gang får litt hvitfarge av potetmelet – ingen fare! Dette jevner seg ut etterhvert.

Du kommer til å merke at grøten tykner etterhvert som den blir varm. Trekk derfor kjelen til side før den koker, hvis ikke kan den fort få litt gummi-tendenser.

4. Sett så kjelen til avkjøling. Om du har lyst, porsjonerer du ut i skåler allerede nå. Da avkjøles den dobbelt så fort.

Serveres med melk, fløte eller en blanding av begge. Velg selv!

LES OGSÅ: Potetkaken er i ferd med å dø ut