Hiv restene i en Shepherd's pie i stedet for i søpla

Shepherd's pie med søtpotetlokk er en prima måte å få brukt opp kjøttrestene.

Shepherd's pie er kanskje et kjent navn for mange, uten at de nødvendigvis vet hva det er. Kort fortalt er shepherd's pie en ovnsbakt form med kjøttsaus og et lokk av potetmos. 

Vi har oppgradert den klassiske retten, og laget den med søtpotetlokk. Det gir deg den herlige kombinasjonen av salt og søtt i form av smaksrik kjøttsaus og sødmefylte søtpoteter.

  > Kokken tipser: Slik lager du middagen raskere

Restemat

Opprinnelig ble shepherd’s pie laget av ferdigstekt restekjøtt som var til overs, ifølge WikipediaDenne retten er med andre ord helt genial hvis du har rester etter lammestek, lammeskank, en klassisk stek av storfe eller kjøttdeig av storfe. 

Ifølge ferske tall fra matbransjens prosjekt ForMat, hiver vi nordmenn hver åttede handlepose med mat rett i søpla – så ifølge statistikken er det en del matrester vi burde bruke i stedet for å kaste.  

Bare del det ferdigstekte restekjøttet i passende biter, og bruk det i stedet for lammekjøttdeig i oppskriften under. 

Shepherd's pie lages originalt med lammekjøtt, så hvis du ender opp med å bruke storfekjøtt har du faktisk laget en «cottage pie» - ikke en shepherd's pie, ifølge Jamie Oliver.com.

   > Mia har kjøkkenskapet du har drømt om

Enkel løsning

Hvis du ikke orker tanken på å koke og mose søtpoteter, kan du enkelt jukse litt ved å kjøpe potetmos på pose i butikken (les: Extra). Smaken blir nydelig uansett, og du sparer masse tid.

Du kan også tilsette litt spisskummin og tørket koriander for en litt annerledes vri. Uansett er dette et varmende måltid som passer perfekt på høsten, og en genial måte å få brukt opp restene. God middag! 

Foto: Hampus Lundgren/Redink

Shepherd’s Pie med søtpotetlokk 

Dette trenger du: 

Søtpotetlokk:

700 g søtpotet
1 dl melk
50 g smør
1 ts muskattnøtt
½ sitron
Pepper
Salt 

Paifyll:
400 g lammekjøttdeig (eller rester av lammelår, steik eller kjøttdeig av storfe) 
Olivenolje
1 løk
2 fedd hvitløk
3 stenger stangselleri
2 gulrot
Frisk rosmarin
2 ss tomatpuré
5 dl grønnsaksbuljong eller kjøttkraft

Slik gjør du:

1. Sett ovnen på 200C

2. Skrell og skjær søtpotet i biter. Kok den mør i lett saltet vann. Varm melk og smør i en liten kasserolle med muskatnøtt og pepper. Mos søtpoteten, og spe med den varme melken til mosen er luftig og smidig. Smak til med salt og sitron.

3. Skrell og finhakk løk, hvitløk, selleristang og gulrot. Bruk en stor panne og la den bli varm. Ha i litt olje og kjøttet. Fres til det har fått farge og tilsett grønnsaker. La det frese noen minutter til det har fått farge. Ha på salt og pepper og finhakket rosmarin.

4. Tilsett tomatpuré og bland det inn, og spe med varm buljong. La det koke inn. Hvis du bruker kjøtt må det putre til kjøttet er mørt. Bruker du kjøttdeig eller rester av steik går det fortere. Smak eventuelt til med mer salt når sausen er tykk og fin.

5. Bruk en ildfast form, ha kjøttsaus nederst og søtpotetmos som et lokk på toppen. Ha gjerne litt smør i terninger på toppen. Bak formen i ovnen til lokket er gyllent, cirka 15 minutter. Server gjerne med en grønn salat eller dampet brokkoli.