Du har (kanskje) oppbevart frukt og grønt feil hele livet

Er du lei av frukt og grønt som blir slappe bare du ser på dem? Det kan være du har oppbevart dem feil hele livet.

Mange av oss stabler alt vi har handlet av frukt og grønt rett i kjøleskapet når vi kommer hjem fra butikken – og gjerne alt i samme skuff.

Vi pleier sjelden å tenke over at halvparten av disse varene faktisk helst vil ligge på kjøkkenbenken, eller i en kjøkkenskuff. 

Feil oppbevaring av frukt og grønnsaker, er ikke bra verken for lommeboka eller miljøet. For når gulroten har blitt slapp, tomaten har blitt bløt og avokadoen har blitt brun og muggen, er det ofte rett i søpla de havner. 

Kanskje det er på tide å sette seg inn i hvordan du bør oppbevare frukt og grønnsaker for å sikre lengst mulig holdbarhet – en gang for alle? 

Stopper modningsprosessen

Generelt vil lav temperatur nedsette livsfunksjonene i en matvare og forlenge holdbarheten. Men når det gjelder frukt og grønt utvikler den gode smaken seg gjennom en modningsprosess – særlig når det gjelder frukt fra varmere strøk.

Hvis frukten oppbevares kaldt, stopper denne prosessen og varen bli smakløs og vassen.

En enkel huskeregel: Det som dyrkes i varmere strøk, liker ikke kalde kjøleskap.

Mens du er i gang: Sjekk ut Mias fabelaktige system i kjøkkenskapet 

Hold avstand!

En annen ting vi ofte glemmer er at mye frukt og grønt ønsker å ligge separat. 

- Tomater og epler produserer stoffet etylen, som fremskynder modningsprosessen. Legger du dem sammen med andre fruktslag eller grønnsaker, kan disse fort bli overmoden og vasne, forklarer Toril Gulbrandsen, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Foto: iStock/Getty

- Legger du epler sammen med bananene, får de lettere brune prikker. Legg også helst moden og umoden frukt separat, sier hun. 

Det er derfor en god idè å oppbevare matvarene i ulike poser eller separate plastbokser. Tenk gjennom hvordan matvarene er pakket inn når du kjøper dem. Dette er som oftest gjort med tanke på holdbarhet. 

Bruk en mørk kjøkkenskuff

For mye lys kan også gjøre matvarene vassen. Du bør derfor holde dem unna for sterkt dagslys og mye kunstig lys. Men hvor skal du da oppbevare frukten som ikke skal i kjøleskapet, når det er lys på kjøkkenbenken? 

- Dediker en kjøkkenskuff til disse matvarene. Her er det mørkt og fint, sier Guldbrandsen.

I følge den matfaglige rådgiveren varierer likevel rådene fra matvare til matvare. Derfor har vi listet opp en del frukt og grønnsaker som må holdes unna kjøleskapet:

Paprika

Foto: iStock/Getty

Paprika bør oppbevares i plast på kjøkkenbenken eller i en mørk skuff. Ideell temperatur er 8 til 10° C. En paprika skal holde seg minst en uke i riktig temperatur, den grønne varianten noe lenger enn de andre. Pass på å beskytte mot etylengass (fra tomater og epler).

Tomat og agurk

Tomater og agurker bør heller ikke ligge i kjøleskapet. Tomatene mister sin søte og gode smak når modningsprosessen stopper opp, og agurk får lett frostskader ved 4 til 5° C. Disse grønnsakene bør ha minst 12 grader, og trives både på benken eller i en mørk skuff. Husk at tomater frigir etylengass og bør ligge i en egen pose.

Avokado

Foto: iStock/Getty

Avokado dyrkes i tropiske strøk, og trives ikke særlig godt i et kaldt kjøleskap. Rådene for oppbevaring varierer etter sort, men som tommelfingerregel er 10 til 15° C optimalt. Ønsker du å modne en avokado fortere, kan du legge oppkuttet eple sammen med avokadoen i en papirpose. Etylengassen eplet skiller ut gjør modningsjobben for deg.

Sitron

Sitron har i utgangspunktet lang holdbarhet. De kan komme inn grønne hos leverandøren og ha holdbarhet på flere måneder. Dette er en frukt fra varmere strøk som bør ha minst 12 til 14° C. Oppbevar dem derfor på kjøkkenbenken. Et godt kvalitetstegn når du kjøper sitroner, er at de er tunge i forhold til sin størrelse.

Epler og pærer

Frukt som høstes umoden, som epler og pærer, bør lagres i romtemperatur. Tidlig høstede epler har en noe kortere holdbarhet enn de senere sorter som høstes mot slutten av september. Når eplene er ferdig modnet, kan de godt ligge i kjøleskap. Husk at pærer og epler ikke bør ligge sammen, da pærene er ømfintlig for etylengassen eplene skiller ut.

Banan


Foto: iStock/Getty

Banan er den mest temperaturfølsomme frukten vi har. Bananens holdbarhet er avhengig av hvor i modningsprosessen den befinner seg. Men viktigst av alt: banan må ikke plasseres i kjøleskap da den blir grå og mister smaken.

Fersk ingefær

Rotgrønnsaker generelt bør ligge i kjøleskap, men ingefæren bør ikke ha lavere enn åtte grader. Den bør heller ikke ligge for fuktig, da den kan bli misfarget og råtne. Lagrer du ingefæren riktig, kan den holde i flere måneder. Ingefær kan også fryses.

Aubergine og squash

Foto: iStock/Getty

Auberginen er faktisk en frukt. Og oppbevarer du den i riktige omgivelser kan aubergine holde i over 2 uker. Legg frukten i plastikk og finn en plass med rundt 8 til 10° C. Dette gjelder også squash. Den kan ha noe lavere temperaturer, men under 4 °C gir skader. Også squashen vil oppbevares i plast.

Kilder: Frukt.no, Matportalen.no