Slik unngår du å lage en tørr skosåle av burgeren

Skal du bli med på hamburgerleken må du tåle steken. Her er tipsene for å steke den perfekte karbonaden til burgeren din!

– Det er ingenting som blir så nitrist som å steke karbonaden for lenge, sier gladkokken Jan Henrik Syversen.

Den populære hobbykokken driver Gladkokken.no hvor han deler tips og oppskrifter. 

En god gammeldags hamburger er noe alle kan lage. Eller er det det? Det å steke kjøttet er nemlig ingen lek – spesielt når det ikke er hjemmelaget burger det er snakk om. Da skal det litt mer teknikk til for å sitte igjen med et saftig resultat. 

– Stekes karbonaden for lenge sitter du igjen med en skosåle mellom hamburgerbrødene, forklarer gladkokken Jan Henrik.

Foto: gladkokken.no.

... MEN DU MÅ HELLER IKKE STEKE BURGEREN FOR LITE

Det er også skummelt med for lite steketid. For du vil vel ikke servere blodige burgere til middagsgjestene?

Med denne frykten i bakhodet, velger mange å heller gi kjøttet mer steketid enn nødvendig.

Følger du gladkokkens tips vil du få saftig burgerkjøtt, spekket med smaker. 

SLIK STEKER DU DEN PERFEKTE BURGER: 

1. Ta ferskt kjøtt ut av kjøleskapet, og la det ligge på kjøkkenbenken litt før det skal stekes. Da får kjøttet romtemperatur, og stekepanna mister ikke varme.

2. Krydre kjøttkarbonaden med salt og pepper rett før den legges i panna.

3. Bruk nøytral olje, og stek på høy på temperatur. Den høye temperaturen gir burgeren en god stekeskorpe, og saltet og pepperet setter smak i skorpen.

4. Stek ett minutt på hver side, og ta så burgeren ut av panna.

5. Du kan nå velge å steke ferdig kjøttet i stekepanne eller i ovn.

I STEKEPANNE:

Kjøl ned platen ved å skru temperaturen ned til godt under medium varme. Hiv gjerne smør, urter og hvitløk i stekepanna og legg burgeren tilbake i panna med alle godsakene. La kjøttet ligge og suge til seg smakene til du ser det piple kjøttveske ut av den ene siden. Hvis du steker på lav varme tar dette omtrent 5 minutter til sammen.

I OVN:

Varm ovnen til 180 grader og la kjøttet steke i 8 minutter. Steker du i ovn er dette en ypperlig anledning til å legge en osteskive på burgeren.

6. Er du i tvil på om burgeren er ferdig? Bruk en kniv og skjær gjennom kjøttet. Det skal være litt rosa, og saften som kommer ut skal være klar. 

FROSNE KARBONADER?

Joda, du kan også følge gladkokkens steketips om du brukerfrosne karbonader, selv om det ikke vil smake riktig så godt som ferske.

Om du likevel vil kjøre frossent: Husk at de frosne karbonadene vil trenge mer tid ute på kjøkkenbenken før du starter stekingen.

De trenger også en lavere steketemperatur, og mer hvile etter steking.