Slik unngår du å lage en tørr skosåle av burgeren

Skal du bli med på hamburgerleken må du tåle steken. Her er tipsene for å steke den perfekte karbonaden til burgeren din!

En god, gammeldags hamburger er noe alle kan lage. Eller er det det? 

Matbloggeren Jan Henrik Syversen er over snittet glad i hamburgere, og pleier å kverne sitt eget kjøtt til burgeren. Da trengs det litt mer teknikk for å sitte igjen med et saftig resultat. 

– Det er ingenting som blir så nitrist som å steke karbonaden for lenge, sier gladkokken Jan Henrik Syversen, som driver matbloggen Gladkokken.no hvor han deler tips og oppskrifter. 

Merk at det å servere en burger rå eller medium stekt, er noe du kun kan gjøre dersom du kverner kjøttet ditt selv. Ved bruk av ferdig kjøttdeig bør du ifølge Mattilsynet alltid gjennomsteke burgeren.   

Foto: gladkokken.no.

... MEN DU MÅ HELLER IKKE STEKE BURGEREN FOR LITE

Det er også skummelt med for lite steketid. For du vil vel ikke servere blodige burgere til middagsgjestene?

Med denne frykten i bakhodet, velger mange å heller gi kjøttet mer steketid enn nødvendig.

Følger du gladkokkens tips vil du få saftig burgerkjøtt, spekket med smaker. 

SLIK STEKER DU DEN PERFEKTE HJEMMELAGDE BURGER: 

1. Ta fersk kjøttkarbonade som du har kvernet selv ut av kjøleskapet, og la det ligge på kjøkkenbenken litt før det skal stekes. Da får kjøttet romtemperatur, og stekepanna mister ikke varme. 

2. Krydre kjøttkarbonaden med salt og pepper rett før den legges i panna.

3. Bruk nøytral olje, og stek på høy på temperatur. Den høye temperaturen gir burgeren en god stekeskorpe, og saltet og pepperet setter smak i skorpen.

4. Stek ett minutt på hver side, og ta så burgeren ut av panna.

5. Du kan nå velge å steke ferdig kjøttet i stekepanne eller i ovn.

I STEKEPANNE:

Kjøl ned platen ved å skru temperaturen ned til godt under medium varme. Hiv gjerne smør, urter og hvitløk i stekepanna og legg burgeren tilbake i panna med alle godsakene. La kjøttet ligge og suge til seg smakene til du ser det piple kjøttveske ut av den ene siden. Hvis du steker på lav varme tar dette omtrent 5 minutter til sammen.

I OVN:

Varm ovnen til 180 grader og la kjøttet steke i 8 minutter. Steker du i ovn er dette en ypperlig anledning til å legge en osteskive på burgeren.

6. Er du i tvil på om burgeren er ferdig? Bruk en kniv og skjær gjennom kjøttet. Det skal være litt rosa, og saften som kommer ut skal være klar. 

Merk at disse instruksjonen kun skal følges dersom du har kvernet kjøttet selv. Ved bruk av vanlig kjøttdeig, skal burgeren alltid gjennomstekes!