Slik kan du spare opp ekstra penger til ferien i siste liten

Er ferieplanene mer ambisøse enn kontobalansen din, kan du med disse sparetipsene hente deg inn i siste liten.

Sommerferien nærmer seg med stormskritt, men for mange av oss er det kanskje ikke slik at kontobalansen står står helt i stil med ferieplanene.  

Men om dette er deg, og du griner hver gang du sjekker saldoen, er det ingen grunn til å fortvile. Du har faktisk enda noen uker igjen å spare på, det gjelder bare å vite hvordan du skal klare det. 

Vi har snakket med den norske økonomibloggeren Pengesnakk, som har en haug med gode råd som hjelper deg med å fylle opp feriekontoen før sommeren kommer.

Blakk og nysgjerrig? Her er Pengesnakks aller beste siste-liten sparetips:

   > Slik klarte Lise endelig å halvere matbudsjettet

1. Finn ut hvor mye du trenger

Det aller første du bør gjøre er å gå nøye gjennom planer og ikke minst forventninger, slik at dere på aller mest realistisk måte kan finne ut av akkurat hvor mye penger dere kommer til å trenge for at ferien skal bli slik dere ønsker.

Her gjelder det å ikke utelate noe. Planlegg hvor mye dere tenker å bruke på mat og drikke, hvordan er prisnivået dit dere skal, og er frokost inkludert i prisen eller noe dere må kjøpe eller spise ute hver dag? Tenk over alle detaljer, som om det koster noe å leie strandstoler, og om dere planlegger noen utflukter eller annen sightseeing der dere skal.

En annen ting å ta med i budsjettplanene, er om dere planlegger å handle noe spesielt, eller om budsjettet dreier seg mest om penger til mat og drikke. 

Økonomi-bloggeren anbefaler å alltid legge på litt ekstra når man planlegger feriebudsjettet.

- Du vil jo ikke bare tenke budsjett og sparing når du er på tur. Det er det man gjør før man reiser, slik at man slipper å gjøre det hele ferien.

2. Ekstrajobbing   

Når du først har funnet ut av hvor mye penger du vil trenge til ferien, må du se hvordan dette lar seg gjennomføre med det du har av penger allerede. Og om de to beløpene ikke er forenelige, ja da må du få mer penger inn i reisekassa, og det litt brennkvikt.

Økonomibloggeren forslår å jobbe litt ekstra fremover mot ferien om det er noe du har mulighet til. Kan du for eksempel ta noen ekstra skift? Er overtid en mulighet? Det går også an å finne småjobber å gjøre som kan utføres på kveldstid eller i helgene. 

3. Selg unna ting du ikke trenger eller bruker

Ta deg en skikkelig rydde-runde i huset, fra loft til kjeller og gjerne garasjen også. Sjansene er nemlig store for at du helt sikkert har noe du kunne solgt for å spe litt på feriebudsjettet.

- Du kan selge nesten hva som helst på Finn.no eller ulike salgsgrupper på Facebook, forklarer økonomibloggeren.

Klær, sportsutstyr, teknologi, småmøbler, barneklær som har blitt for smått, det meste finnes det et marked for. Bare husk på at fine og oversiktlige bilder av det du skal selge hjelper veldig, og hold prisen på et nivå som gjør at mange vil fristes av det du selger.

4. Kjøp KUN det du må 

Det viktig at du ikke blir fristet til å sløse med pengene som nå står på konto. Spar på alt, råder Pengensakk-bloggeren. Kjøp kun det dere ha hver uke.

- Husk på at hver krone du bruker fremover nå er en krone du kunne kost deg med i ferien, råder hun.      

5. Dropp take-out og restaurantbesøk

Å spise ute eller hente mat på den lokale pizza-sjappa blir fort dyrt, og er man i sparemodus lønner det seg stort å være flink til å lage mat hjemme – selv de dagene hvor man har dårlig tid. 

Bak brød selv og lag middager som ikke krever mange og dyre ingredienser. Ta en skikkelig rydderunde i fryser og skap, og finn ut hvilke middager du har ingredienser til fra før. Skriv handleliste om du må på butikken, og hold deg slavisk til denne.

Et godt tips fra økonomibloggeren er å dra i butikken når man ikke er sulten. Da klarer man ofte bedre å holde seg til det som står på listen, og ikke la seg friste.

Vær også nøye med å velge lavpriskjeder (les: Extra) og følg nøye med på tilbudsaviser

   > 7 grisebillige middager du faktisk har lyst på

6. Lei ut egen bolig i ferien 

Markedet for privat utleide boliger vokser stadig, men fortsatt er det mange som er skeptiske. Det endrer seg kanskje når du hører hvor mye det er å tjene på dette, tror økonomibloggeren.

-I fjor sommer var vi i Hellas mens vi tjente 14 585 kroner på å låne ut leiligheten hjemme. Det hjalp bra på feriebudsjettet!

7. Finn på gratis gøy

Når du skal spare penger, gjelder det å klare og gjøre det til en sport å finne på morsomme og hyggelige ting å gjøre sammen som ikke koster (Hawaii-)skjorta.

Og det finnes faktisk nok av ting å ta seg til selv om kino, lekeland og restaurantbesøk er ut.

De aller fleste har jo en TV hjemme, så hvorfor ikke lage kinokveld i sofaen med hver sin skål popcorn? Hent frem stabelen med brettspill, still hverandre spørsmål dere aldri har gjort før, eller legg turen til det lokale biblioteket. Om man tenker seg om, så er det faktisk masse gøy man kan finne på selv om man for øyeblikket lever på sparebluss. 

   > Norges gjerrigste mann sine 9 beste sparetriks

8. Smør matpakker

Ikke bare til jobb- og skole på hverdagen, matpakker er også fantastiske å ta med når man skal ut å reise. 

Flyplass-mat, eller annen mat man må spise når man er på farten, er ofte svært dyrt, og du vil spare stort med å ha med dere mat til selve reisen.

Det går også fint å ha med seg et par matbokser på ferien, slik at man kan lage seg matpakke om morgenen, og slippe og spise lunsjen ute. 

9. Vær kritisk til klesshopping

Det er klart det er fristende med nye klær til ferien, til både store og små. Men Pengesnakk-bloggeren tror det kan være en god idé å ta turen inn i eget klesskap først.

Ta en opptelling på hva du har av sommerklær fra før, og bestem deg for hva du virkelig trenger å kjøpe. Det samme gjelder for barna, kan minsten bruke noe eldstemann brukte i fjor? Kan man låne av andre?

Ikke bli lurt til å kjøpe bare for at butikkene frister med søte plagg og glade farger, tenk gjennom hva dere egentlig har behov for denne sommerferien. 

10. Innfør brus- og godteristopp

Vi liker alle å kose oss i helgene, og det kan høres mye ut å innføre godteri-stopp de neste ukene, men du vil faktisk innse at her kan du spare mange hundrelapper – og kanskje til og med bli sunnere også? 

   > 10 sunne varianter av bananisen alle snakker om

11. Frys medlemskap og kanalpakker

Frys eller avslutt treningsabonnementer og kanalpakker før sommeren er i gang, råder økonomibloggeren. Solen skinner og dere er utendørs mer og du trenger ikke disse nå.

I stedet for treningssenter kan du bruke beina og la bilen stå fremover, da sparer du bensin også – samtidig som du får brukt kroppen.

   > 1 pakke fiskepinner – 2 billige middager for fire

Før dere bestiller ferie...  

Om dere ikke har bestilt ferien enda, har Pengesnakk enda et par tips:

Velg reisemål og reisemåte etter størrelsen på lommeboken

En togtur gjennom Europa har potensial til å bli veldig mye mer minnerik enn en hektisk flytur, og vil helt sikkert spare deg penger. Bruker du nattog ned og opp, sparer du i tillegg to overnattinger på destinasjonen. 

Dropp hoteller og bo privat 

Leier dere en privat leilighet der du skal feriere, vil du kunne spare mye i forhold til det det koster å bo på hotell. Nettsteder som Airbnb har utleie av private boliger rundt hele verden, og du kan søke på boliger innen alle budsjettklasser.

Ved å bo privat får du i tillegg en mer autentisk opplevelse av stedet du besøker, og vil kunne lage mat hjemme, og dermed unngå å spise ute til alle måltider, noe som fort blir dyrt, avslutter økonomibloggeren.  

>> Få flere smarte sparetips på økonomibloggen Pengesnakk