spare penger: en sparebøsse

Slik skal økonomibloggeren unngå å sløse for mye i desember

Her får du økonomiblogger Lises beste tips til en billigere jul – uten at det går på bekostning av julestemningen. Tro det eller ei - det er enkelt å spare penger!

Det er som kjent mer enn nok å bruke penger på i desember, og lett å la seg rive med. Så om man ikke er oppmerksom ender julen fort opp som et stort pengesluk.

Lise fra økonomibloggen Pengesnakk er en mester på å unngå sløsing. Vi har derfor bedt henne dele sine beste tips til hvordan du kan unngå å bruke unødvendig mye penger i desember – på juleforberedelser, pynt, julegaver og mat.

  > Det geniale kjøleskapssystemet bloggeren sverger til

Hyggeligere med prioritering

- Jeg blir lei meg når jeg hører at mange synes jula er «bare stress» og «et pengesluk». Det er heller ikke noe særlig å begynne det nye året med tom lommebok. Så vær litt bevisst hvor mye penger du skal bruke og hva du skal være med på - det vil føre til at julefeiringen blir både hyggeligere og billigere, lover hun.

For økonomibloggeren handler det vel og merke ikke om å la være å bruke penger i julen. Målet er å unngå sløsing og overforbruk.

- Ved å ha et bevisst forhold til både egen tid og egne penger, frigjør man mer til det som er viktig for hver enkelt, forklarer Lise.

  > Slik kutter du drastisk i matbudsjettet

Sjekk ut Lises jule-sparetips under:

Lises beste tips til en billigere desember:

1. Ikke vær med på alt

 Julekosen kan fort kan forsvinne blant juleavslutninger, julegrantenninger, julemarked og alle julebordene.

- Velg ut hva du vil bruke tid og penger på denne julen. Husk at du ikke trenger å være med på alt som skjer i desember, sier Lise. 

2. Bruk samme antrekk

Foto: iStock

- Ja, du kan bruke samme antrekk på firmafesten, julebordet og julens selskaper. Og let alltid blant dine egne klær før du drar på shopping! råder hun.

Økonomibloggeren understreker at sparingspotensialet er stort på dette punktet.

3. Skriv liste - og kjøp alle gavene på én kveld

Foto: iStock

- Sett deg ned og skriv en liste! Hvem skal du kjøpe til? Kan noen kuttes? Dere kan for eksempel avtale å gjøre noe hyggelig i vennegjengen fremfor at alle kjøper gave til alle. Bak hvert navn i listen skriver du opp hva gavene maks får koste og hva de skal få. Skriv gjerne på mobilen, så du kan oppdatere listen når du kommer på noe, eller ser noe på tilbud, tipser Lise.

For økonomibloggeren er det ikke et poeng å starte i god tid, men heller sette av tid og gjøre alt på én kveld.

- Sjekk ut hvor det lønner seg å handle inn gavene på listen, legg en plan og gjør alle innkjøpene på en gang. På den måten unngår du at det blir mye ekstra shopping og ekstra smågaver her og der, tipser bloggeren.

4. Hjemmelagde gaver

Hjemmelagde gaver koster som regel mindre og er ofte de som varmer aller mest.

- Lag bildekalender for 2017 til barnas besteforeldre. Bestill når fotobutikkene har kampanje, eller fremkall bilder og lag kalenderen selv. Lag spiselige gaver til venninner og vertinner. Fadderbarn og nevøer og nieser kan få en tur i gave. Det setter de nok mer pris på en enda en leke under treet, tror økonomibloggeren.

   > 4 spiselige gaver som vennene dine faktisk blir glade for

5. Lag julestemning

Foto: iStock

Du trenger ikke å være pompøs for å skape en koselig stemning i julen.

- Julestemningen kommer fort med noen røde lys og servietter, klementiner og nøtter på bordet. Så ikke blakk deg på julegardiner og juleservise dersom du ikke setter stor pris på det selv, sier Lise.

Hun fortsetter:

- Inviter for eksempel til pepperkakebaking, og la pepperkakehjerter med melis pynte opp vinduene dine. Lag noen ekstra, så har du en superfin gave til julens vertskap. Bare husk å lage hull til snoren før steking, tipser bloggeren.

6. Ha godtestopp frem til jul

Foto: iStock

Det kommer til å gå en del penger i julen. Derfor kan det være fornuftig å kutte litt på forbruket i adventstiden.

- En lur måte å spare penger på frem til jul er å ha «godtestopp», altså at det ikke er lov å handle verken brus eller godteri før for eksempel 20. desember. Det vil dessuten føre til at julekosen smaker ekstra godt, tipser Lise.

7. Ikke kjøp for mye mat

- Ikke kjøp mye ekstra bare fordi det er jul. Å kjøpe mat som senere må kastes er dårlig økonomi. Husk at butikkene også er åpne i romjulen, minner økonomibloggeren om.

Du kan lese flere av Lises økonomiråd på pengesnakk.no.