Hvit bønnepostei er «veggisenes» best bevarte hemmelighet

Har du planer om å spise litt mindre kjøtt i 2017, kan du begynne med å bli bedre kjent med hvit bønnepostei. Dette «superpålegget» er knallgodt!

Vi nordmenn elsker brødskiva vår, men det blir fort mye kjøtt, smør og fettrike oster som legges på skiva. Har du ambisjoner om et sunnere 2017, bør du kanskje starte med å ta en kikk i påleggshylla. 

Et ordentlig sunt alternativ til det vanlige pålegget, er vegetarianernes favoritt: bønnpostei. Bønner er skikkelig næringsrike, har lavt fettinnhold og kan dessuten minske risikoen for kreft, skriver KK.no

Spiser du bønner til frokost hver dag, så gjør du kroppen din en tjeneste! 

   > Du kan bytte ut smør med avokadohummus

VEGANERENS FAVORITT 

Bønnepostei var det første pålegget Cathrine Ottesen kom over da hun plutselig bestemte seg for å bli veganer for seks år siden.

-Før det levde jeg en periode på syltetøy og peanøttsmør, ler hun.

Etter mye googling og utprøving fant heldigvis Cathrine ut at det finnes mange påleggsmuligheter også for veganere. Bønneposteien var hennes første åpenbaring, og er fortsatt en stor favoritt.

-Den gjorde hverdagen enklere i og med at jeg endelig fikk noe godt og sunt å smøre på skiva. I tillegg til brødmaten pleier jeg å ha bønneposteien og litt friske grønnsaker inni tortillas. Det smaker nydelig, forteller Cathrine, som i dag driver bloggen Veganeren

   > Kikertvannet du kaster kan bli til vegansk majones

- ALLE LIKER DEN 

Veganbloggeren passer alltid på å ha litt av den proteinrike bønneposteien i kjøleskapet, og kan fortelle at den hittil har falt i smak hos alle hun kjenner.

-De fleste liker bønner, selv de som liksom hater bønner, men bønnepostei er ikke bønnepostei. Det finnes utrolig mange variasjonsmuligheter, så eksperimenter deg frem med krydder, urter, oljer og andre smaker du liker til du finner din favoritt, råder matbloggeren.

   > Vil du bli sunnere? Da bør du bli listefrik!

TAR 10 MINUTTER Å LAGE

Bønnepostei er langt ifra vanskelig å lage. Bare surr litt finhakket løk og hvitløk, og kjør det sammen med bønnene samtidig som du sper med olivenolje til du har ønsket konsistens i en blender eller med en stavmikser. Tilslutt er det bare å smake til med sitronsaft, urter, salt og pepper. That’s it!

Posteien er god på brødskiva eller knekkebrødet, og kan også toppes med for eksempel olivenolje, paprikakrydder, urter eller grønnsaker. 

Gjør det til en vane å lage bønnepostei hver søndag, så har du sunt pålegg til hele uka! 

   > Denne tikka masalen har alt - utenom kjøtt

SE OGSÅ: Flere billige middager

Hvit bønnepostei

DETTE TRENGER DU: 

2 fedd hvitløk, finhakket
½ løk, finhakket
2 bokser hvite bønner
½ dl olivenolje
1-2 ss sitronsaft
1 kvast frisk rosmarin, finhakket
1 kvast frisk timian, finhakket
salt
pepper
olje, til steking 

SLIK GJØR DU:

1. Varm litt olje i en panne, og surr hvitløken og løken på svak til middels varme. Sett til siden når de har blitt blanke og myke, og la bli romtemperert.

2. Skyll bønnene, og hell dem i en blender med løkblandingen. Kjør til en jevn blanding. Hell i litt og litt olje til posteien har ønsket konsistens.

3. Smak posteien til med sitronsaft, urter, salt og pepper.

4. Oppbevar posteien på lufttett beholder i kjøleskapet, så er den holdbar i litt over en uke.  

SE OGSÅ: 

   >> Søtsug? Se alle våre geniale ideer til sunn snacks.