Ja, selvfølgelig kan du spise vafler til frokost

Disse frokostvaflene er geniale når du er smålei av å spise brødskiver, eller vil klinke til med noe skikkelig godt i helgen.

Vaffel med syltetøy, rømme og brunost er en godt etablert dessertklassiker her til lands. Men vaffel er mer enn bare dessert.

Nedenfor finner du 3 superenkle tips for å gjøre vaffelen både sunnere, grovere og mer frokostvennlig.

Visste du forresten at 25. mars er den store vaffeldagen? Det er bare å varme opp vaffeljernet i helgen, folkens!

1. SPIS VAFLER MED PÅLEGG

Frokostvaflene smaker nydelig med alskens pålegg, og kan tilpasses smaksløkene til både store og små. Kanskje har du mye av pålegget tilgjengelig i kjøleskapet allerede?

Vi har laget tre versjoner, fylt med forskjellig snadder: Den tilnærmet klassiske varianten med brunost, bær og pisket rømme, gulrotvaffel med ost og skinke og BLT-vaffel – bacon, lettuce, tomato. Perfekt til helgefrokosten, eller i matpakken!

Om du er i tvil, se bare her! Vi tør nesten garantere at du vil få vann i munnen: 👇

2. BYTT UT HVETEMELET

For å gjøre vaflene sunnere, kan du gjøre dem litt grovere ved å bytte ut 50 prosent av hvetemelet med havremel (du bestemmer selv hvor mye du eventuelt vil tilsette).

Havremelet vil tilføre mer fiber og være snillere med blodsukkeret ditt, som jo er et godt poeng å ta hensyn til hvis du vil spise vafler til frokost.

Du kan selvfølgelig også variere røra med syrnet melk. Kefir, surmelk eller rømme vil gi vaflene nydelig smak.

Lenger ned i saken finner du grunnoppskriften på vaffelrøra!

3. TILSETT NOE GRØNT

Det har etterhvert blitt trendy ha grønnsaker i vaffelrøra. Faktisk kan du putte mye forskjellig grønt oppi uten at det vil merkes noe særlig!

Dette er et supert lite snippetriks om du vil lure litt ekstra grønnsaker i barna, og kan gjøres på forskjellige måter.

Blant annet kan du tilsette revet gulrot, noe som naturligvis gjør vaffelen både sunnere og mer næringsrik. Bare pass på å stek litt lenger på svakere varme for å unngå rå gulrøtter!

VAFFELENS DAG

25. mars er vaffelens dag. Dette er en svensk tradisjon som opprinnelig markerte overgangen fra vinter til vår – når lysere tider gjør at hønene igjen begynner å produsere egg, som jo er en viktig ingrediens i vafler.

Historien skal ha det til at den eksakte datoen stammer fra slurvete uttale og brede svenske dialekter, som gjorde ‹‹Vårfrudagen›› til ‹‹Vaffeldagen››.

Dagen har siden blitt populær i store deler av hele Europa, og ifølge Dagbladet har vi her hjemme tatt til oss denne tradisjonen siden begynnelsen av 2000-tallet.

Og det beste av alt: På denne dagen er lov å spise så mange vafler du bare vil!

Hva er vel da mer naturlig enn å servere vafler allerede til frokost denne helgen?

FROKOSTVAFLER FOR HELE FAMILIEN

Oppskrift på frokostvafler:

125 g hvetemel (bruk gjerne 50/50 hvete- og havremel)
¼ ts salt
½ ts bakepulver
1 ss sukker
2 ½ dl melk
1 ss smør
2 egg

SLIK GJØR DU:

Sikt melet med saltet, bakepulveret og sukkeret. Tilsett melken litt etter litt, og rør det sammen til en glatt røre.

Smelt smøret i en kjele. Knekk eggene i en liten bolle, pisk dem lett med en gaffel. Tilsett det smeltede smøret til røren, og deretter eggene. Rør til alt er godt blandet. La svelle i 20 minutter.

Varm et vaffeljern. Tilsett litt røre, og stek til vaflene er pent gylne. Spis med en gang, eller avkjøl på rist.

VELG MELLOM 3 ULIKE TOPPINGER:   

Brunost, bær og pisket rømme

Stivpisk setterrømme i en kjøkkenmaskin eller med en kraftig visp.

Kjør en håndfull jordbær, litt sukker og sitronsaft til saus i et glass med en stavmikser.

Vend jordbærsausen inn i rømmekremen sammen med jordbær, bringebær og blåbær slik at rømmekremen blir fint marmorert.

Server på vafler med brunost.

BLT-vaffel

Stek bacon i en tørr panne til det er sprøtt og gyllent, server på vaffel sammen med frisk salat og gode tomater – kanskje med noen dråper olivenolje?

Gulrotvaffel

Bruk oppskriften over, men tilsett omtrent halvannen desiliter revet gulrot til røra. Stek vaflene på litt lavere varme enn normalt. Server med ost og skinke, eventuelt med revet gulrot på toppen.