Klementin på kake

Trikset som får klementinene til å holde seg til neste jul

Nå trenger du ikke lenger å vente helt til neste jul før du kan spise klementiner igjen. Sylter du klementinene du har til overs i år, har du klementinmarmelade til oste- og kakefatet helt til neste jul!

Det er tre ting vi trenger når det er jul: gløgg, pepperkaker – og klemetiner (og Hjemme alene 1). Uten det blir det ikke jul! Bare duften av en klementin kan gjøre oss mo i knærne... 

Siden klementiner er så fantastisk godt, er det fort gjort å hamstre inn litt for mye. Ikke minst når du vet at sesongen for klemtiner er relativt kort, og du må vente lenge til neste gang du kan sette tenna i en skikkelig søt og god klementin. 

Men vi har århundrets tips til deg: Om du tar deg bryet med å sylte klementinene du har hamstret inn, kan du ha glede av dem helt frem til neste jul! 

Det kan være en skikkelig hyggelig julegave til deg selv (tusen takk til meg!), eller en unik julegave til noen du er glad i. 

   > Isbit-trikset som gir evig liv til urtene

Sylt dem

For hvor deilig er det ikke å ha søte og friske klementinskiver liggende klare til å tilføre et kick i maten din? Det er jo nesten som å ha tilgang til pinnekjøtt eller ribbe året rundt... Oh la la! 

Klementinmarmelade er perfekt til ostefatet, i desserter eller som pynt på kaker. Prøv klementinene for eksempel som topping neste gang du lager ostekake eller sjokoladekake. Det er bare en ting å si: Nam!

Et annet tips kan være å servere dem i salte og fete retter med for eksempel and eller svin.

   > Det er rart at ikke flere lager eplesmør. Det er sykt godt! 

Slik sylter du klementiner:

STEG 1

Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

Ha vann og sukker i en kjele. Varm opp på svak/middels varme til sukkeret er helt oppløst.

STEG 2

Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

Skjær klementinene i skiver på ½ cm.

STEG 3

Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

Tilsett de oppskårne klementinskivene i kjelen med sukkervannet og kok opp.

STEG 4

Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

Skru ned varmen og la småputre i cirka 1 time.

STEG 5

Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

Hell på rene, tette glass med lokk. Oppbevares kjølig.

Preg av jul

- Hvis du ønsker, kan du ha hele krydre i kjelen mens blandingen koker. Hel kanelstang, nellikspikre og stjerneanis vil for eksempel gi et hint av julestemning, både i smak og i utseende, sier Maria Bondeson, som har utviklet oppskriften.

Det er verdt å merke seg at det er sukkeret som gjør at de syltede klementinene holder seg så lenge, men ikke bli skremt av mengden. Mye av sukkeret blir liggende igjen i glasset i form av en smakfull klementinsirup.

- Sirupen er bonusen! Den er helt herlig å ringle over iskrem eller andre desserter, tipser Bondeson.

Hun fortsetter:

- Prøv også å tilsett litt klementinsirup i stedet for sukker neste gang du pisker krem, eller ha en «dæsj» i shakeren når du mikser en drink.

   > Fikenbrød er ostens ukjente bestevenn

Til neste år

Om du konserverer riktig kan de syltede klementinene holde seg virkelig lenge, forteller Gerd Byermoen i Frukt.no.

- Første betingelsen er gode råvarer og god hygiene. Så husk at både frukt og utstyr må være rent. Dessuten er det viktig at frukten er moden og frisk, sier Byermoen.

Byermoens tips for å sterilisere glassene er å sette dem nyvasket inn i ovnen på 160 grader i 15-30 minutter.

- Pass og på at glass og lokk har hele kanter, det minste hakk eller skår gjør at de ikke blir tette. I tillegg må gummiringene være myke, så kok de gjerne et par minutter. Bruk for øvrig kalde glass til kaldt innhold, og varme til varmt innhold. Når de er passe fulle, tørk av kantene med rent papir. Er det sukkerlake der, vil nemlig ikke glassene bli tette, forklarer Byermoen.

Følger du denne fremgangsmåten vil de syltede klementinene fint holde seg frem til neste jul. Om du vil ta vare på dem enda lenger kan du hermetisere glassene – altså varme dem opp med innholdet i en hermetiseringskjele over en stabil temperatur en viss lengde. Da vil de i så fall kunne holde seg i flere år, legger hun til.

Syltede klementiner

Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

Dette trenger du:

5 dl vann
500 g sukker
700 g økologiske klementiner (ca. 8 klementiner)*

Slik gjør du:

1. Ha vann og sukker i en kjele.

2. Varm opp vann og sukker på svak/middels varme til sukkeret er helt oppløst.

3. I mellomtiden skjærer du klementinene i skiver på ca. ½ cm.

4. Ha de oppskårne klementinskivene over i kjelen med sukkervannet og kok opp.

5. Skru ned varmen og la klementinskivene småputre i sukkerlaken i ca. 1 time, eller til skivene er møre og sukkerlaken er redusert og sirupsaktig.

6. Ha blandingen over på rene, tette glass med lokk. Hvis du tar deg bryet med å sterilisere glass og lokk, kan de syltede klementinene holde seg i mange måneder dersom de oppbevares et kjølig sted.

* For å unngå sprøytemidler bør du bruke økologiske klementiner.