Sylt klementiner og lag en herlig, gyllen marmelade som er god til ost og på toppen av sjokoladekake. Og så er det en lekker spiselig gave å gi bort til jul!
Mandariner kaller vi dem gjerne, selv om det egentlig er snakk om saftige, søte klementiner. De er lette å sylte og lage marmelade av. Klementinmarmelade er en perfekt ostemarmelade, men også god i desserter eller som pynt på kaker. Prøv de syltede klementinene som topping neste gang du lager ostekake eller sjokoladekake.
Et annet tips kan være å servere dem til kjøtt som and eller svin.
PRØV OGSÅ: 4 julegodter du kan lage selv
Så enkelt sylter du klementiner:
STEG 1

Ha vann og sukker i en kjele. Varm opp på svak/middels varme til sukkeret er helt oppløst. Vask klementinene godt – spesielt hvis du ikke får tak i økologiske klementiner som ikke er sprøytet. Skjær klementinene i skiver på ½ cm.
STEG 2

Ha de oppskårne klementinskivene i kjelen med sukkervannet og kok opp. Skru ned varmen og la det småputre i cirka 1 time. Hell marmeladen på rene, tette glass med lokk. Oppbevares kjølig.

PRØV OGSÅ: 5 spiselige julegaver du lager på få minutter
Ostemarmelade med smak av jul
– Hvis du ønsker, kan du ha hele krydre i kjelen mens klementinene koker. Hel kanelstang, nellikspikre og stjerneanis gir et hint av julestemning, både i smak og i utseende, sier Maria Bondeson som har utviklet oppskriften.
Det er sukkeret som gjør at de syltede klementinene holder seg så lenge, men ikke bli skremt av mengden. Mye av sukkeret blir liggende igjen i glasset i form av en smakfull klementinsirup.
– Sirupen er helt herlig å ringle over iskrem eller andre desserter. Prøv også å tilsett litt klementinsirup i stedet for sukker neste gang du pisker krem, eller ha en «dæsj» i shakeren når du mikser en drink, tipser Bondeson.
PRØV OGSÅ: Fikenbrød er ostens ukjente bestevenn
Syltede klementiner

Dette trenger du:
5 dl vann
500 g sukker
700 g økologiske klementiner (ca. 8 klementiner)*
Slik lager du klementinmarmelade:
1. Ha vann og sukker i en kjele.
2. Varm opp vann og sukker på svak/middels varme til sukkeret er helt oppløst.
3. I mellomtiden skjærer du klementinene i skiver på ca. ½ cm.
4. Ha de oppskårne klementinskivene over i kjelen med sukkervannet og kok opp.
5. Skru ned varmen og la klementinskivene småputre i sukkerlaken i ca. 1 time, eller til skivene er møre og sukkerlaken er redusert og sirupsaktig.
6. Ha blandingen over på rene, tette glass med lokk. Hvis du tar deg bryet med å sterilisere glass og lokk, kan de syltede klementinene holde seg i mange måneder dersom de oppbevares et kjølig sted.
* For å unngå sprøytemidler bør du bruke økologiske klementiner. Vask uansett klementinene godt.
3 kjappe tips når du skal sylte frukt og bær
1. Både frukt og utstyr må være rene, og frukten må være moden og frisk, sier Gerd Byermoen i Frukt.no.
2. Du kan sterilisere de nyvaskede glassene ved å sette dem i ovnen på 160 grader i 15-30 minutter.
3. Glass og lokk må være helt tette, da holder marmeladen seg lenge. Det minste hakk eller skår gjør at glassene ikke blir tette. Gummiringene må være myke, så kok dem gjerne et par minutter. Når glassene er passe fulle, tørk av kantene med rent papir. Er det sukkerlake på kanten, blir ikke glassene tette.