Matavfall. På dette bildet: Louise Brunborg-Næss og kjøleskapet hennes med tydelig hyllefordeling

Louise husker alltid hva hun har i kjøleskapet

Har du irritert deg over å komme med bæreposene fulle av matvarer du allerede har i kjøleskapet? Da bør du spisse ørene!

Matkasting er et problem for de fleste av oss. Hvert år kaster nemlig hver nordmann over 46 kilo mat. Det vil si over 300.000 tonn(!) mat som egentlig kunne vært spist, ifølge Sortere.no.

Én av grunnene til at vi kaster mye mat, er at vi ofte ender opp med å kjøpe mer av matvarer som vi allerede har fra før. 

De fleste av oss har nok vært der: Vi står foran grønnsakshyllen i butikken og klør oss i hodet: «Har jeg gulrøtter, eller har jeg ikke det? Har jeg rømme, eller brukte jeg den opp på tacoen?» I frykt for å mangle noe til middagen, kjøper vi inn både gulrøtter og rømme. Og jaggu – når vi kommer hjem og åpner kjøleskapet – ligger det gulrøtter og rømme der. Da har du plutselig mer mat enn du rekker å spise opp, og dermed går halvparten rett i søppelkassen. :( 

Louise Brunborg-Næss står bak bloggen Restemat, og brenner for miljøet. Ved hjelp av et genialt hyllesystem, har Brunborg-Næss alltid oversikt over hva hun har kjøleskapet. Det har ført til mindre matavfall i husstanden. 

- Jeg har holdt på med restematbloggen i syv-åtte år, så tror jeg nå kaster mindre mat enn de fleste. Men etter at jeg startet med hyllesystemet, har jeg blitt enda flinkere, forteller Brunborg.

   > Mias kjøkkenskapsystem reduserer også matkasting


Foto: 22kay22/iStock

Hver hylle har en funksjon

Hemmeligheten bak matbloggerens system ligger i hyllefordeling. Hver hylle i kjøleskapet har en egen funksjon, som gjør at Brunborg-Næss for eksempel alltid vet hva som har kort utløpsdato og hvilke pålegg som trengs.

- Én hylle har kun pålegg. Alt pålegget ligger i en stor boks, noe som gjør det enkelt for barna å smøre matpakken selv. Oppi boksen legger vi også oppskårne grønnsaker, som agurk og paprika, forteller reste-eksperten. 

Lengre opp i kjøleskapet finnes en hylle for mat med kortere holdbarhetstid. 

- I denne hyllen ligger kjøtt og fisk som vi skal ha til middag. Rett og slett mat som må spises i løpet av noen dager, sier Brunborg-Næss. 

  > Disse «restevaflene» redder deg når du er blakk


Foto: Louise Brunborg-Næss/Privat

Egen restehylle

- I tillegg til påleggshylle og ferskmatshylle, har vi en egen restehylle i kjøleskapet. Her setter vi alle middagsrester og mat som holder på å gå ut på dato, sier matbloggeren.

Spesielt denne hyllen blir sjekket hyppig:

- Jeg ser alltid i denne hyllen først om det er noe jeg må bruke opp. Jeg bruker heller det som ligger her, enn for eksempel kjøttdeigen jeg kjøpte på butikken dagen før, forteller Brunborg-Næss.

   > Isbittrikset som gir «evig liv» til urtene

Fast handleliste 

I tillegg til de faste hyllene i kjøleskapet, har familien en fast handleliste med varer de vet blir brukt opp hver uke. 

- Noe pålegg, melk, hermetiske tomater, pasta og pesto finnes for eksempel på denne listen. Da vet jeg at jeg alltid har disse ingrediensene liggende i huset, tipser resteeksperten. 

På grunn av hyllesystemet til Brunborg-Næss, blir maten i kjøleskapet konstant rullert. De eldste matvarene går aldri ut på dato, fordi det alltid flyttes ned til restehyllen. Og pålegget er alltid klart i påleggsboksen. Dermed går mengden matavfall ned.

  > Slik får du eplene til å vare helt til neste sesong

Innfør restetorsdag 

Til de som alltid kjøper for mye fordi de glemmer hva som befinner seg i kjøleskapet, har bloggeren noen smarte tips:

- Hvis du storhandler på fredag, bør du gjøre det til en fast greie å gå gjennom og spise opp eventuelle rester på torsdagen. Skriv også en liste over de faste basisvarene du alltid bruker opp, tipser Brunborg-Næss.

Kaster du mye brød? Sjekk disse 5 måtene å bruke opp tørre brødrester.