Tater tots, amerikanske friterte poteter

Tater tots – frityrstekte kuler av potetmos

Frityrstekt potetmos – knasende sprø på utsiden og myke på innsiden, det er amerikanske tater tots som gjerne serveres til burgere med ketsjup eller aioli til.

Tater tots er små, pølseformede kuler av potetmos som først rulles i sprø panering, og deretter frityrkokes, stekes i olje eller ovnsbakes.

Tater tots er en amerikansk potetklassiker i samme klasse som pommes frites, og serveres som tilbehør til for eksempel hamburger – og alltid med en skål ketsjup eller aioli til å dyppe i.  

I stedet for å kaste potetene som er igjen etter middagen, kan du lage potetmos, trille dem til kuler og steke dem. 

Ordet «tater» er slang for det engelske ordet «potato», og potetkulene kalles ofte potetkroketter på norsk.  

Lett å lage tater tots

Hvis du følger oppskriften til matbloggeren «Seeded at the table» som du finner nederst i saken, trenger kun fem ingredienser for å lage tater tots: Poteter, melk, egg, mel og potetgull. 

PRØV OGSÅ: Fløtegratinerte poteter

Knasende sprø tater tots med ketsjup. Foto: Seeded at The Table

Det første du må gjøre, er å grovmose restene av kokte poteter fra middagen til potetmos. Deretter former du potetmosen til små, runde kuler som du panerer i mel, egg og potetgull i tur og orden – og til slutt steker du dem i ovnen i 15 minutter.   

Du kan også steke totsene i stekepanna med litt olje eller hive dem i frityrgryta, men matbloggeren sverger til en mindre fettrik variant i ovnen.

– Disse tater totsene er en vinn vinn for meg. Jeg får brukt opp de kokte potetene jeg har liggende, og samtidig får jeg sprø tots uten alt fettet, sier matbloggeren.

PRØV OGSÅ: Saltbakte poteter

Frityrstekte grønnsaker

Det er ikke kun poteter du kan lage tater tots av. Både blomkål og søtpoteter er suverene å bruke, eller du kan bytte ut halvparten av potetene med squash og gulrot.

Du kan smaksette potetblandingen til å passe din smak – som for eksempel ved å tilsette hvitløk, urter, ost, løk, parmesan, cheddar, chili eller karri i potetmosen før steking.   

Den sprø paneringen er helt essensielt for å få et bra resultat. Til det kan du bruke alt fra brødrasp, ristede sesamfrø, potetgull eller Corn Flakes. 

Vil du ha en luksusvariant av tilbehøret, kan du surre bacon rundt totsene etter steking. 

Ovnsstekte Tater tots à la Seeded At The Table

Du trenger:

Til 4 personer

6 bakepoteter, eller annen fast potet
6 dl melk
2, 5 dl mel
2-3 egg
2, 5 dl knust potetgull 

Slik gjør du:

Sett ovnen på 200 grader.

Legg restene av de kokte potetene i en gryte, og tilsett litt og litt av melken. Mos potetene grovt med en potetstamper, og fortsett til du har en tørr, grovmost potetstappe med litt potetbiter i.

Fordel sammenvispede egg, hvetemel og potetmos i tre ulike boller. Form potetmosen til små, runde kuler som er cirka 2,5 centimeter i diameter, og legg dem på et matpapir. Rull hver kule først i hvetemel, så i eggeblandingen, og til slutt i potetgull. Når kulene er dekket av røre, former du dem til korte, små pølser, og legger dem på et stekebrett.

Stek i ovnen i cirka 15 minutter til de er sprø og gylne.

Server med ketsjup, aioli eller rømme som snacks, eller prøv dem som tilbehør til hamburgeren, biffen eller pølsene. 

Har du ikke rester av poteter? 

Skrell potetene og skjær dem i biter. Kok dem så vidt møre i cirka 20 minutter. Hell av vannet, og legg potetene tilbake i gryten. Følg oppskriften over videre.

PRØV OGSÅ: Fransk potetmos med pølse