Disse rettene er dømt til å bli nye favoritter i norske hjem

Det er kanskje på tide å finne nye måter å lage noe spennende av karbonadedeigen? Disse to rettene har ALT vi nordmenn elsker!

Kjøttdeigretter er de mest populære rettene i Norge, og i 2009 tronet «kjøttdeigretter» øverst på listen over middager som vi spiste oftest, i følge SIFO.

Og aller helst er det taco, pizza eller lasagne vi vil ha til middag. Selv om vi elsker disse rettene, er det kanskje på tide å prøve og lage noe nytt av kjøttdeigpakken?  

For å riste litt liv i de norske middagsvanene, har vi skapt to nye retter med utgangspunkt i karbonadedeig som begge har potensiale til å kunne bli Norges nye fredagsfavoritter: tacosuppe og lasagne i panne. 

Hvorfor ikke kjøttdeig, spør du? Mens vanlig kjøttdeig inneholder opp mot 14 prosent fett, inneholder den magreste varianten av karbonadedeig kun inntil 5 prosent fett. Bytter du ut kjøttdeigen med karbonadedeig, er plutselig middagen litt sunnere uten at du merker særlig forskjell (seriøst). 

Tacosuppe er som navnet tilsier taco i suppevariant. Her får du en litt sterk tomatisert base med bønner og kjøttdeig, som toppes med cremé fraîche, avokado og gressløk (og eventuelt tacoskjell, om du ikke klarer deg uten).

Lasagnen i panne er en lynrask juksevariant av hjemmelaget lasagne. Lasagnen skal ikke inn i ovnen, men trenger kun rundt 10 minutters «syding» på stekepannen. Her trenger du kun å steke karbonadedeigen, blande den med en enkel tomatsaus, hive i pasta farfalle (eller lignende) og toppe med ost mot slutten.  

Du trenger med andre ord ikke å vandre for langt fra favorittene dine, men du får ristet litt liv i de folkekjære klassikerne. Og hvem vet – kanskje en av disse blir din nye favoritt? 

Rask jukse-lasagne i panne 


Foto: Ina Shelby / Kjøkkentjeneste 

Dette trenger du (4 porsjoner): 

400 gram karbonadedeig
1 gul løk
2-3 fedd hvitløk
2 bokser hermetiske tomater
2 ss tomatpuré
Salt og pepper
1 ts timian
Olje til steking
250 gram pasta, gjerne farfalle
Ca 4-5 dl vann
Ca 200 gram kremost, for eksempel ricotta
Ca 125 gram fersk mozzarella
Ca 2 dl finrevet parmesan 

Slik gjør du: 

1. Start med å lage tomatsausen. Hakk løk og surr i en gryte med litt olje. Tilsett knust og hakket hvitløk, salt, pepper og timian og surr videre til alt er mykt.

2. Ha i tomatboksene og tomatpuré og la det syde under lokk. Stek karbonadedeigen i en panne med lokk og litt høye kanter. Salte og pepre. 

3. Hell over tomatsausen når kjøttet er klart. Hell over vann, tilsett pasta og trykk den ned i sausen. La det syde under lokk til pastaen er al dente, cirka 10 minutter eller det som står på pakken.  

4. Trykk deretter biter av mozzarellaen en ned i pastaen og legg skjeer med kremost på toppen. Strø halvparten av den finrevede parmesanen over det hele tilslutt.

5. Stek videre i et par minutter under lokk, til alt er varmt og osten smeltet. Dryss over hakket basilikum og resten av parmesanen rett før servering.

Tacosuppe med avokado og crème fraîche

Foto: Ina Shelby / Kjøkkentjeneste 

Dette trenger du (4 porsjoner): 

400 gram karbonadedeig
1 gul løk
2-3 fedd hvitløk
1 rød chili
Stekeolje
1 ts spisskummen
1 ts korianderpulver
1 boks hermetiske tomater
1 boks hermetiske cherrytomater
1-2 ss tomatpuré
7 dl hønsebuljong
1 boks mais
1 boks røde bønner
Salt og pepper 

Til servering: Crème fraiche, avokado i biter, hakket gressløk, limesaft

Slik gjør du: 

1. Hakk løk og surr i olje i en stor gryte. Knus og hakk hvitløk og ha i gryten sammen med renset og hakket chili. Ikke bruk frøene om du ikke ønsker den veldig sterk. 

2. Tilsett krydder og surr til det er blankt og mykt. Legg til side på en tallerken og stek karbonadedeigen i den samme gryten. Ha løken tilbake i gryten når kjøttet er ferdig stekt. Hell over hermetiske tomater, tomatpuré og buljong og la det koke opp. 

3. Skyll mais og bønner og ha dette i suppen. Kok opp og smak til med salt og pepper. Serveres med en klatt crème fraiche, avokado i biter, litt hakket gressløk og limesaft.