3 billige tilbehør du lager av grønne erter

Er du på jakt etter billig tilbehør til middagen, trenger du ikke å gå lenger enn til ertene i frysedisken.

Erter er en billig råvare. 

Det koster som regel under 10 kroner for en pose grønne erter i frysedisken, og de fryses som regel ned rett etter høsting. Her snakker vi råvarer av topp kvalitet!

Gladkokken Jan Henrik Syversen – tidligere kjent gjennom ‹‹Masterchef›› på TV3 – mener grønne erter er sterkt undervurdert.

– Erter er en billig og sunn råvare, men akkurat det er egentlig en bonus for meg. Det viktigste er at den kan kombineres med så mange råvarer og smaker så godt!

Sjekk ut tre enkle oppskrifter med erter i hovedrollen lenger ned i saken!

GLADKOKKENS 9 GRUNNER TIL Å ELSKE ERTER


Foto: Gladkokken.no

En av oppskriftene Gladkokken har postet på matbloggen Gladkokken.no er en knallgrønn ertesuppe med bacon og fisk.

Nå synes han det er på tide at alle legger sin elsk på de grønne ertene. Her er hans ni beste grunner:

1. VELDIG SUNT

 – Erter er veldig sunt. De inneholder masse fiber og proteiner, i tillegg til lite kalorier, opplyser matbloggeren.

2. SUPERBILLIG

 – Tenk at en så sunn og god råvare faktisk er billig! jubler han.

3. ALLTID TILGJENGELIG

– Grønne erter er fenomenale å tilberede direkte fra fryst tilstand. Derfor har jeg alltid noen på lur i fryseren, avslører Jan Henrik.

4. RASKE Å LAGE

 – Her snakker vi hurtigmat! Det går uhyre raskt ettersom de egentlig bare trenger et oppkok i saltet vann, forteller gourmeten.

5. FANTASTISK FARGE

– Den grønne fargen gjør enhver rett mer levende og fargerik, men skal du beholde den friske irrgrønne fargen må du unngå å koke de for lenge, tipser han.

6. SMAKEN

 – Smaken er enkel og god, og det gjør den så fin å kombinere med andre ingredienser. Bitterheten den tilfører er nyttig for å komplettere smaksbildet. Mat smaker gjerne best når alle grunnsmakene får utspille seg samtidig – umami, salt, søtt, surt – og bittert!

7. MANGE VARIASJONSMULIGHETER

 – Erter kan varieres i det uendelige. Stek, kok, lag puré, pesto eller en salat, for å nevne noe.

8. PASSER TIL «ALT»

 – Det passer til fisk, kjøtt, bacon, fugl – det meste, egentlig. Også nydelig i pasta, pai, gryter og supper, skryter matentusiasten.

9. BARNA LIKER DEN

 – Jeg lager familiemiddag nesten hver dag. For at sønnen min skal få i seg nok grønnsaker er jeg nødt til å «snike» det inn, og ettersom erter smaker så godt til alt er den perfekt å putte inn her og der, forteller Gladkokken.

3 TILBEHØR MED GRØNNE ERTER

I videoen får du tre ideer til billig middagstilbehør du kan lage av de grønne ertene – og her bør det være noe for enhver smak.

Vi kan nesten garantere at du finner noe som passer på din middagstallerken. Give peas a chance! :) 

ERTESTUING

Dette trenger du:

1 ss smør
1 ss mel
2-3 dl melk
2 dl frosne erter
salt 
pepper 

Slik gjør du: 

1. Lag en jevning ved å smelte smøret i en kjele eller liten panne, og deretter vispe inn melet til en jevn blanding. Spe på med melk under konstant omrøring, og la sausen koke opp på middels varme.

2. Tilsett de frosne ertene, og vend dem inn i sausen. La stuingen småputre under omrøring i 5 minutter så ertene blir gjennomvarme. Smak til med salt og pepper.

SPRØ ERTESNACKS

Dette trenger du:

2 dl frosne erter
2 ss olje
1 klype salt 

Slik gjør du:

1. Tin ertene, og varm ovnen til 200 grader. 

2. Hell olje og salt over ertene og bland godt. 

3. Spre ertene utover et stekebrett dekket med bakepapir, og sett midt i ovnen i 10-15 minutter eller til de er sprø. Server så fort de har fått kjølt seg litt ned.

ERTEPESTO 

Dette trenger du:

2 dl frosne erter + litt av kokevannet
1,5 dl finrevet parmesan 
1 basilikumplante
1-2 fedd hvitløk
0,5 dl pinjekjerner
Salt, pepper

Til servering: Pasta

Slik gjør du: 

1. Kok opp ertene i litt vann. Hell av vannet, men spar på 2 dl slik at du kan spe pestoen etterpå. La ertene kjøle seg litt ned.

2. Hell ertene i en blender, og tilsett finrevet parmesan, basilikum (ikke glem å ta med stilkene!), hvitløk og pinjekjerner. Kjør til en jevn masse, og spe eventuelt på med litt av kokevannet fra ertene til den får ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper. 

3. Kok opp pasta, og server med ertepestoen.

SE OGSÅ: Fire nye tilbehør med mango og avokado som passer til laks