3 ting du kan lage av brokkolistilken

Kokken Helene Baaserud ville aldri drømme om å kaste brokkolistilken i søppelbøtta.

- Jeg pleide å kaste stilken selv, men da jeg ble kokk fikk jeg et helt annet syn på det å kaste råvarer. Nå bruker jeg alltid brokkolistilken - den smaker jo nydelig, forteller Helene Baaserud.

Baaserud er utdannet kokk, og har blant annet jobbet for toppkokkene Tom Victor Gausdal og Erling Sunndal. I dag er hun lærer i mat- og helsefag samtidig som hun driver bloggen Kokkhelene.

- Å bruke brokkolistilken er bærekraftig, økonomisk, godt - og ikke minst sunt! Brokkoli inneholder masse vitamin C og jern, og er også en god kilde til vitamin A og kalsium, forteller Baaserud, som også er utdannet innen ernæring.

SE OGSÅ: Flere billige middager

📽️: Trykk play for å se 3 geniale måter å bruke stilken på:  

Allsidig sak 

Hvis du tror stilken kun kan brukes i sin naturlige form, tar du skammelig feil.

- Brokkolistilken er mild og frisk i smaken, og kan brukes i alt fra smoothier og puréer, til wok, supper og bakte grønnsaker, forteller Helene Baaserud.

Og har du en ostehøvel, potetskreller eller mandolin tilgjengelig, er det bare å høvle ivei på brokkolistilken.

- Finsnittet rå brokkolistilk er kjempegodt i salater, i en pastarett eller med quinoa. Finsnittet brokkolistilk er rett og slett nydelig, tipser kokken.

SE OGSÅ: Dette kan du lage av de tørre brødrestene

Tre enkle retter av brokkolistilk 

Brokkolidip

Dette trenger du:

1/2 løk, i biter
1-2 fedd hvitløk, finhakket
2 brokkolistilker, eventuelt 1 hel brokkoli
Olje
Salt og pepper 

Slik gjør du:

1. Hell litt olje i en panne, og surr løk og hvitløk blankt. Del brokkolistilken i grove biter, og stek til alt er gjennomvarmt - 7-8 minutter. Trekk pannen til side, og la kjøle seg litt ned.

2. Hell brokkoliblandingen i en miksmaster, og kjør til ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper.

3. Server med noen dråper olje, og gjerne et par små grissini.

Brokkolirisotto

Dette trenger du:

2 store brokkolistilker
1,5 dl finraspet parmesan
1/4 sitron, kun saften
Salt
Pepper

Slik gjør du:

1. Kok opp saltet vann i en kjele, og tilsett brokkolistilker skåret i grove skiver. Kok til møre, cirka 7 minutter.

2. Hell de kokte brokkolistilkene i en miksmaster, og tilsett 1 dl revet parmesan, salt og pepper. Kjør noen sekunder til brokkolien har cirka samme konsistens som riskorn. 

3. Smak til med sitron, salt og pepper. Strø resten av parmesanen over toppen.

🍤SE OGSÅ: Middagstipsene vi har samlet for deg

Brokkolisalat

Dette trenger du:

2 håndfuller babyleafsalat
1/2 avokado
1/3 agurk
1 brokkolistilk
Olje
1/4 sitron, kun saften
Salt
Pepper

Slik gjør du:

1. Finn fram et stort serveringsfat. Fordel salaten utover, og topp med finsnittet agurk og tynne skiver avokado. 

2. Bruk en ostehøvel, en potetskreller eller en mandolin til å skjære tynne strimler rå brokkolistilk. Fordel utover salaten. 

3. Hell olje, sitron, salt og pepper over salaten. Serveres til for eksempel kylling eller laks.

SE OGSÅ: Kikertvanner du kaster kan bli marengs.