3 ting du kan lage av brokkolistilken

Kokken Helene Baaserud ville aldri drømme om å kaste brokkolistilken i søppelbøtta.

- Jeg pleide å kaste stilken selv, men da jeg ble kokk fikk jeg et helt annet syn på det å kaste råvarer. Nå bruker jeg alltid brokkolistilken - den smaker jo nydelig, forteller Helene Baaserud.

Baaserud er utdannet kokk, og har blant annet jobbet for toppkokkene Tom Victor Gausdal og Erling Sunndal. I dag er hun lærer i mat- og helsefag samtidig som hun driver bloggen Kokkhelene.

- Å bruke brokkolistilken er bærekraftig, økonomisk, godt - og ikke minst sunt! Brokkoli inneholder masse vitamin C og jern, og er også en god kilde til vitamin A og kalsium, forteller Baaserud, som også er utdannet innen ernæring.

📽️: Trykk play for å se 3 geniale måter å bruke stilken på:  

Allsidig sak 

Hvis du tror stilken kun kan brukes i sin naturlige form, tar du skammelig feil.

- Brokkolistilken er mild og frisk i smaken, og kan brukes i alt fra smoothier og puréer, til wok, supper og bakte grønnsaker, forteller Helene Baaserud.

Og har du en ostehøvel, potetskreller eller mandolin tilgjengelig, er det bare å høvle ivei på brokkolistilken.

- Finsnittet rå brokkolistilk er kjempegodt i salater, i en pastarett eller med quinoa. Finsnittet brokkolistilk er rett og slett nydelig, tipser kokken.

SE OGSÅ: Dette kan du lage av de tørre brødrestene

Tre enkle retter av brokkolistilk 

Brokkolidip

Dette trenger du:

1/2 løk, i biter
1-2 fedd hvitløk, finhakket
2 brokkolistilker, eventuelt 1 hel brokkoli
Olje
Salt og pepper 

Slik gjør du:

1. Hell litt olje i en panne, og surr løk og hvitløk blankt. Del brokkolistilken i grove biter, og stek til alt er gjennomvarmt - 7-8 minutter. Trekk pannen til side, og la kjøle seg litt ned.

2. Hell brokkoliblandingen i en miksmaster, og kjør til ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper.

3. Server med noen dråper olje, og gjerne et par små grissini.

Brokkolirisotto

Dette trenger du:

2 store brokkolistilker
1,5 dl finraspet parmesan
1/4 sitron, kun saften
Salt
Pepper

Slik gjør du:

1. Kok opp saltet vann i en kjele, og tilsett brokkolistilker skåret i grove skiver. Kok til møre, cirka 7 minutter.

2. Hell de kokte brokkolistilkene i en miksmaster, og tilsett 1 dl revet parmesan, salt og pepper. Kjør noen sekunder til brokkolien har cirka samme konsistens som riskorn. 

3. Smak til med sitron, salt og pepper. Strø resten av parmesanen over toppen.

Brokkolisalat

Dette trenger du:

2 håndfuller babyleafsalat
1/2 avokado
1/3 agurk
1 brokkolistilk
Olje
1/4 sitron, kun saften
Salt
Pepper

Slik gjør du:

1. Finn fram et stort serveringsfat. Fordel salaten utover, og topp med finsnittet agurk og tynne skiver avokado. 

2. Bruk en ostehøvel, en potetskreller eller en mandolin til å skjære tynne strimler rå avokadostilk. Fordel utover salaten. 

3. Hell olje, sitron, salt og pepper over salaten. Serveres til for eksempel kylling eller laks.

SE OGSÅ: Kikertvanner du kaster kan bli marengs.