3 sjokoladedesserter du ikke skulle tro var laget av avokado

Sa du avokado, sa du? Disse hverdagsdessertene smaker syndig sjokolade, men har avokado i hovedrollen.

– Avokado er fantastisk til det meste, og alt passer vel egentlig perfekt sammen med sjokolade, gjør det ikke? spør Linda Stuhaug retorisk og smiler.

Den populære matbloggeren er så glad i kombinasjonen at hun fant opp en sjokolade- og avokadodessert som hun treffende nok har kalt sjokoado.

– Det er jo bare å røre inn kakaopulver og litt søtning sånn, så har du en fantastisk dessert!

Se oppskrifter på 3 deilige sjokoladedesserter med avokade lenger ned i saken!

DESSERT MED GOD SAMVITTIGHET

Avokado er perfekt å ty til når sjokoladesuget kommer snikende på en helt vanlig hverdag.

Dette er nemlig dessertene du kan sluke med god samvittighet.


Foto: Maria Bondeson / Marias Søtt & Salt.

En annen fordel med det grønne vidunderet er at den bidrar til en deilig konsistens i sjokoladedessertene, synes Linda.

– Avokadoen er kremet og fyldig. Bare pass på at den er passe moden med fin mørkegrønn farge. Avokadoen bør nemlig verken være for hard eller myk.

ENDA SUNNERE MED MØRK SJOKOLADE

Er det forøvrig et viktig poeng for deg at desserten du skal lage er mest mulig sunn?

– Husk at jo mørkere sjokolade, desto sunnere blir resultatet, tipser Linda Stuhaug.


Foto: Maria Bondeson / Marias Søtt & Salt.

At avokado er en helsebombe hersker det liten tvil om. Ja, den er fet, men dette er enumettet fett som er sunt for hjertet og bra for kolestrolet.

Dessuten har den et høyt innhold av folat, kalium, kopper, vitamin E og B6 opplyser frukt.no.

Men nå skal vi ikke holde deg på pinebenken lenger!

Her er 3 sjokoladedesserter med avokado. Du vil neppe angre på at du lagde disse en helt vanlig tirsdag!

1. SJOKOLADEMUFFINS MED AVOKADO


Foto: Maria Bondeson.

Disse avokadomuffinsene er skikkelig saftige, og man må nesten vite om avokadoen på forhånd for å oppdage den.

Konsistensen på sluttresultatet er ekstra deilig og mykt. Det er bare å nyte!

DETTE TRENGER DU (8-10 MUFFINS):

1 ¼ dl eplemos
50 g brunt sukker (evt. 50 g honning)
1 moden avokado, i biter
3 egg
50 g bakekakao
¼ ts salt
70 g fint sammalt hvetemel
1 ts bakepulver

SLIK GJØR DU:

1. Forvarm ovnen til 180°C. Sett 8-10 muffinsformer utover et stekebrett, eller i et muffinsbrett om du har.

2. Ha eplemos, brunt sukker og avokado i en food processor. Kjør maskinen til blandingen er jevn. Tilsett eggene, og kjør maskinen noen sekunder til, eller til eggene er godt blandet inn.

3. Hell alt over i en bakebolle. Sikt over kakao, salt, mel og bakepulver. Rør inn det tørre med en slikkepott eller en skje.

4. Fordel blandingen mellom formene, de skal bli ca. ¾ fulle.

5. Stek muffinsene i ca. 25 minutter. Sjekk om de er ferdige ved å stikke en kakepinne eller tannpirker inn i midten av en muffin; Sitter det våt røre igjen på pinnen, trenger de noen minutter til. 

2. FUDGE BROWNIES MED AVOKADO


Foto: Maria Bondeson.

Disse brownie-ene har mørk og kraftig smak med en fudgy konsistens som nesten smelter på tungen.

Pass på å ikke oversteke, og vær også nøye med at glasuren kjøres helt glatt til den blir blank og fløyelsmyk.

DETTE TRENGER DU:

250 g mørk sjokolade (70% kakaoinnhold)
2 ss solsikkeolje
2 middels store avokado (ca. 180 g skrellet vekt)
1 ¼ dl lønnesirup
1 ts vaniljesukker (evt. bruk frøene fra 1 vaniljestang)
3 store egg
50 g kakao
¼ ts bakepulver
60 g havremel

Glasur:

1 middels stor avokado (ca. 90 g skrellet vekt)
20 g kakao
½ dl lønnesirup

SLIK GJØR DU:

1. Forvarm ovnen til 200°C og kle en liten langpanne (ca. 20 x 30 cm) med bakepapir.

2. Smelt sjokoladen over vannbad eller i mikrobølgeovnen. Avkjøl noen minutter og rør inn solsikkeoljen.

3. Mos avokadoene helt med en gaffel (eller bruk en blender/food processor for å være sikker på at de blir helt finmost) og ha dem over i en bakebolle. Tilsett lønnesirup, vaniljesukker og eggene, og visp til alt er godt blandet.

4. Tilsett kakao, bakepulver og havremel, og rør bare nok til at alt er blandet inn og røren er jevn. Hell alt over i formen, og jevn til overflaten. Sett formen i ovnen på midterste rille og stek i 13-15 minutter. Avkjøles helt i formen.

I mellomtiden lager du glasuren. Ha avokado, kakao og lønnesirup i en blender eller food processor. Kjør maskinen til blandingen er jevn og blank.

Bre glasuren utover den avkjølte browniekaken og skjær opp i biter.

3. SJOKOLADE- OG AVOKADOMOUSSE

Denne desserten er frisk og deilig! Spesielt om du serverer den med hauger av bær. Spesielt jordbær passer godt her. Merk at det er ekstra viktig at avokadoen ikke er for hard, så du unngår klumper i moussen.

DETTE TRENGER DU:

2 spisemodne avokadoer
100 g kokesjokolade
3 ss kakao
1 klype salt
2 ss flytende honning
Litt lettmelk eller mandelmelk
Masse bær – for eksempel jordbær.

SLIK GJØR DU:

1. Smelt sjokoladen over vannbad og avkjøl til romtemperatur.

2. Del avokadoene i to og kast steinen. Ta kjøttet ut av avokadoen med spiseskje og ha i en foodprosessor med sjokolade, kakao, salt og honning. Bland og spe på med litt melk til du har en luftig krem.

3. Server med hauger av frukt, gjerne jordbær.