Tre eventyrlige tilbehør som du kan lage av ett blomkålhode

Blomkål er en av de grønnsakene som har en lei tendens til å bli dårlig før vi rekker å bruke den opp. Men har du hodet med deg, kan du lage tre digge tilbehør av ett blomkålhode!

Vi nordmenn er ikke så flinke til å spise opp frukt og grønnsakene våre. I følge Matvett.no kaster hver og en av oss gjennomsnittlig 11 kilo frukt og grønt i løpet av et år. Det er fryktelig lett å gjøre store innkjøp uten at vi planlegger hva vi trenger – og ende opp med for mye. 

- Dette resulterer ofte i at vi ikke får spist maten før den blir dårlig. Vi glemmer å bruke maten i kjøleskapet før vi kjøper ny, ofte fordi vi har lyst på noe annet å spise den dagen, sier Anne Marie Schrøder i Matvett.no.

Lag en felles handleliste

Schrøder sitt beste tips for å kaste mindre mat, er å lage en handleliste som er tilgjengelig for hele husholdningen. Listen kan gjerne ligge på kjøkkenbenken eller samles i en app på mobilen. Skriv opp når noe er tomt eller mangler, så unngår dere å ha flere bokser med rømme eller ketchup.

- Alle kan enkelt bidra til å redusere matsvinnet ved å planlegge innkjøpene bedre, oppbevare maten riktig og bli flinkere til å lage mat av restene. Hvis vi spør oss hva vi har i kjøleskapet fremfor hva vi har lyst på når vi skal lage middag, så kunne mye matkasting vært unngått, påpeker Schrøder.

Grønnsaker er en ferskvare

Matvett.no oppfordrer til å tenke ut fra ukesmenyer når vi handler. Kjøp grønnsaker som passer til flere retter samme uke for å få brukt opp alt.

Ikke minst bør du huske på at frukt og grønt er en ferskvare, så unngå å hamstre. Riktig oppbevaring er ofte utfordrende da de trives med ulike temperaturer, og mange av oss ikke har god nok kunnskap. Blomkål, for eksempel, oppbevares best i kjøleskap mellom 2-4 grader, innpakket i plast.

Én blomkål - tre tilbehør

Blomkål er en typisk grønnsak som vi handler inn til en middag, men ikke rekker å få brukt opp før den har blitt dårlig. Den har relativt kort holdbarhet og blir fort slapp.

Men om du planlegger flere tilbehør ut i fra blomkålen før du handler inn, kan du være sikker på å få brukt den opp. For ikke å gå lei, er det viktig å planlegge tilbehør som gir variasjon i smakene.

For å vise hvordan det kan gjøres, har vi laget tre oppskrifter på tilbehør med blomkål som passer til både fisk, kjøtt og kylling. Blomkål-couscous, ostegratinert blomkålgrateng og parmesanbakt blomkål. Nammis!

Alle oppskriftene er basert på ett blomkålhode, men du kan halvere eller dele oppskriften i tre avhengig av hvor mye blomkål du har.

 

Blomkål-«couscous» 

Blomkål-«couscous» er en fin salat å spise alene, og passer godt sammen med både kjøtt, fisk og kylling.


Foto: Ina Shelby / Kjøkkentjeneste

Dette trenger du (4 porsjoner):

1 blomkålhode
½ dl
pinjekjerner
1 gul løk
2 fedd hvitløk
½ - 1 rød chili uten frø
1 dl tørkede tranebær
1 dl hakkede soltørkede tomater
Stekeolje
Bladpersille
Salt og pepper

Slik gjør du:

1. Start med å riste pinjekjernene i en tørr panne på middels varme. Legg til side. Hakk løk, knus og hakk hvitløk og surr i litt olje i en stor panne. Rens og skjær chilien i små biter og ha i pannen sammen med løken.

2. Hakk tranebær og soltørkede tomater og ha det også i pannen. Rens blomkålen og del den i biter. Kjør den i en foodprocessor til den ser ut som couscous, det vil si små frø. Den skal ikke være altfor finkornet, så pass på, her kan det være lurt å bruke maskinens «pulse-knapp».  Ha ferdig oppkuttet blomkål i pannen og bland godt sammen.

3. Rør lett inn finhakket bladpersille og de ristede pinjekjernene rett før servering.

Blomkålgrateng med ost

Denne blomkålgratengen passer for eksempel perfekt sammen med dampet fisk eller fiskepinner. 

Foto: Ina Shelby / Kjøkkentjeneste

Dette trenger du (4 porsjoner):

1 blomkålhode
5 dl vann
1 buljongterning
1 purre
1 fedd hvitløk
Stekeolje eller -smør
2 ss smør
3 ss hvetemel
3 dl buljong
3 dl melk
1 ss sennep
3/4 ts muskatnøtt
Pepper og eventuelt salt (både buljong og ost inneholder salt)
3 dl revet ost
Revet ost til toppen

Slik gjør du:

1. Skjær blomkålen i litt store biter og kok nesten mørt i buljongkraften. Hell av, men spar på kraften til senere. Skjær purre, knus og hakk hvitløk, og fres i en panne til det er mykt og gyllent. Lag den hvite sausen. Smelt smør i en gryte og visp inn hvetemel.

2. Spe på med kraften og melken litt etter litt, og rør og kok opp underveis. Ha i revet ost og rør godt sammen. Legg blomkålen i en ildfast form og spre den stekte purren og hvitløken utover. Dytt det litt ned innimellom blomkålbitene. Hell over sausen og dryss litt ost på toppen.

3. Stek i ovn på 230-240 grader i omtrent ti minutter eller til gratengen er gjennomvarm og har fått gyllen overflate. 

Ovnsbakt blomkål med parmesan

Rosmarinen gjør at denne retten passer perfekt til kylling.


Foto: Ina Shelby / Kjøkkentjeneste

Dette trenger du (4 porsjoner):

1 blomkål
1 middels stor løk
4 fedd hvitløk
3-4 ss olivenolje
1 stor stilk rosmarin
Salt og pepper
1 dl finrevet parmesan

Slik gjør du:

1. Sett ovnen på 210 grader. Skjær løken i skiver og spre utover et stekebrett kledd med bakepapir. Skjær blomkålbuketter i skiver og legg sammen med løken.

2. Legg utover urensede fedd med hvitløk. Ringle over olivenolje og bland forsiktig med hendene. Dryss over rosmarin i stilker og salte og pepre.

3. Sett inn i ovn til blomkålen er nesten ferdig, ca 20 minutter. Dryss over finrevet parmesan og vend det forsiktig sammen. La det stå i ovnen i ytterligere 5 minutter til osten er smeltet.