Du har kastet ditt siste glass med tomatpuré

Er du lei av å finne et glass med utgått tomatpuré bakerst i kjøleskapet?

Å minimere matsvinn er populært som aldri før. Tørre brødskalker blir til arme riddere, slappe gulrøtter går i gulasjen og utgått rømme går i vaffelrøren

– Ja, vi kaster mindre mat enn før. Antall kilo pr. innbygger har gått ned 46,3 til 42,1. Vi snakker 12 prosents nedgang, bekrefter kommunikasjonssjef i Matvett Anne Marie Schrøder.

Men det er én ingrediens som ofte kan være lett å glemme igjen bakerst i kjøleskapet. 

Vi snakker selvsagt om det hersens glasset med tomatpuré.

Men vet du?

Dette problemet kan du enkelt unngå. 

ÉN SPISESKJE ER NOK

Det positive med tomatpuré, er den høye konsentrasjonen av smak.

Ved hjelp av kun én spiseskje kan du heve smaken på en matrett betraktelig, og tomatpuréens syrlige innslag gjør at balansen opp mot kjøtt og salt blir svært god. En spiseskje tomatpuré er uunnværlig i alskens tomatiserte sauser – som pizzasaus, bolognese eller bacalao. 

Men den konsentrerte smaken gjør også at man sjeldent klarer å bruke opp en hel boks tomatpuré på én enkelt middagsrett.

Her kommer trikset som gir tomatpuréen «evig liv»:

TRIKS #1: Isbitpose 

Frys tomatpuréen i isbitposer og ta opp så mye som du trenger – når du trenger det. 

1. Ha tomatpureen i en skål og tilsett lik mengde vann, slik at det blir lettere å helle pureen over i isbitposen.

2. Rør puré og vann godt slik at blandingen blir jevn. Hell så tomatpureen i en isbitpose og legg den flatt i frysen.


Foto: Maria Bondeson / Marias Salt og Søtt

3. Skriv på utsiden av isbitposen hva den inneholder og dato for nedfrysing.


Foto: Maria Bondeson / Marias Salt og Søtt

TRIKS #2: Isbitbrett

1. Hell tomatpuréblandingen over i et isbitbrett som du setter i frysen.

2. Når brettet er gjennomfryst kan du helle terningene med tomatpuré over i en boks med lokk med dato og innhold påskrevet. Terningene kan nå tines opp ved behov!


Foto: Maria Bondeson / Marias Salt og Søtt

Gjør du det på denne måten, trenger du ikke nødvendigvis tilsette like mye vann som ved bruk av isbitposer.

HOLDBAR I 10 MÅNEDER

Legger du isbitene i en fryser som holder minst -18C, er holdbarheten 10 måneder.

Det kan derfor være lurt å ikke fryse for mye av gangen, så unngår du å «fryse inne» med tomatpuré du ikke får brukt.  

«ALT» KAN FRYSES 

Men det er ikke bare tomatpuréen som har en tendens til å bli stående igjen øverst i kjøleskapet.

Triksene funker derfor også på ingredienser som for eksempel:

  • Woksaus
  • Tacosaus
  • Kraft
  • Vin

Frys også gjerne ned i små plastikkposer eller bokser. Husk at glass helst ikke skal fryses siden det kan sprekke.