Vegansk marengs uten egg.

Vegansk marengs av kikertvann

Marengs er søtt og luftig og lages av eggehviter og sukker. Er du allergisk mot egg, er veganer eller vegetarianer kan du lage lekker marengs av vannet i boksen med kikerter i stedet!

Marengs ... Et luftig, søtt og sprøtt bakverk som både kan brukes i pavlova og serveres som pikekyss. Det er en favoritt blant både store og små, men siden hovedingrediensen er eggehvite har for eksempel ikke veganere eller eggallergikere kunnet nyte den franske klassikeren.

Løsningen ligger overraskende nok i bunnen av en hermetisk boks med kikerter! 

Hvis du pisker vannet som de hermetiske kikerter ligger i og blander det med melis, blir det et fantastisk alternativ til den klassiske marengsen som er laget av eggehvite og sukker. Resultatet er luftige, sprø og nydelige marengs laget av et biprodukt som vanligvis kastes ut i vasken! 

Miljøvennlig marengs

Folk flest tenker kanskje at kikertvannet er grumsete og udelikat, men ikke la deg skremme. Etter noen minutter på høy hastighet med ballongvispen endrer væsken karakter fullstendig, og er like luftig og hvitt som finpiskede eggehviter.

De ferdige marengsene smaker minst like godt som klassiske marengs – bare kanskje enda litt bedre siden du har vært med på å spare miljøet ved å bruke et helt brukbart biprodukt som vanligvis hadde blitt kastet. 

Marengs av kikertvann ble funnet opp av ingeniøren Goose Wohlt i 2015. Wohlt kalte konseptet «aquafaba», som betyr «vann» og «bønne» på latin, ifølge den britiske avisen The Guardian. Men akkurat hvorfor det funker er fortsatt et lite mysterium.

Du skal også kunne bruke den stivpiskede massen i sjokolademousse og i vafler i sted for egg. Bare ikke la den stå for lenge før du vender den sammen med de andre ingrediensene. Det er i hvert fall verdt å prøve!

PRØV OGSÅ: Vegansk majones av kikertvann

Fargerik marengs

Inspirert av bloggeren Korasoi har vi valgt å farge marengsen med forskjellige konditorfarger. Dette gjør vi ved å tegne striper med konditorfarge på innsiden av sprøyteposen når vi skal sprøyte ut marengs på stekebrettet. Dermed får marengsen varierende striper av farger. Vi har valgt blå- og lillatoner, men det er selvfølgelig bare å gå bananas med de fargene du vil. 

Det er forøvrig viktig å bruke gelébasert konditorifarge, siden vanlig konditorfarge bare vil renne ut av sprøyteposen. Er du veganer bør du sjekke at konditorfargen ikke inneholder animalske produkter som for eksempel gelatin. 

Så hjelp miljøet én kikertboks om gangen, og lag disse kjempegode veganske marengsene! 

Marengs av kikertvann

Dette trenger du:

1 boks kikerter (400 gram)
150 gram melis
5 dråper vaniljeessens
Konditorfargegelé 

Slik gjør du: 

1. Sett ovnen på 75 grader.

2. Sil av kikertvannet i en stor bakebolle. Kikertene kan du oppbevare videre i kjøleskapet og spise til middag eller lunsj.

3. Bruk en håndmikser eller kjøkkenmaskin, og visp kikertvannet i om lag 5 minutter til det har begynt å bli hvitt og fløyelsmykt.

4. Tilsett vaniljeessens og én og én spiseskje med melis under visping, og fortsett vispingen til blandingen er blank og danner stive topper når du løfter opp den avskrudde håndmikseren. En annen måte å teste om marengsen er ferdig, er å løfte bollen opp ned over hodet. Hvis den holder seg i bollen, er den klar.

5. Ta frem en sprøytepose, eller lag et kremmerhus av bakepapir. Bruk enden av en spiseskje til å tegne vertikale striper av konditorfargen opp etter sidene. Vi har valgt å lage striper av blå og lilla.

6. Fyll sprøyteposen halvfull med marengs. Dekk et stekebrett med bakepapir, og sprøyt forsiktig ut små marengs med god avstand i mellom.

7. Sett brettet nederst i ovnen, og skru temperaturen ned til 50 grader. La marengsene stå til de er helt tørre – dette kan ta opptil 3-4 timer. Skru deretter av varmen, og la de kjøle seg ned en time inni ovnen. Dermed unngår du at de sprekker under avkjøling.

8. Oppbevares i lufttett boks.

PRØV OGSÅ: Vegansk pisket krem av kokosmelk