vegansk marengs uten egg

Kikertvannet du vanligvis kaster kan bli til vegansk marengs!

Kikerter er ikke noe man vanligvis forbinder med marengs, men det bør det være – spesielt hvis du er veganer.

Marengs.. Et luftig, søtt og sprøtt bakverk som både kan brukes i pavlova og kan serveres for seg selv som pikekyss. Den er en favoritt blant både store og små, men siden hovedingrediensen er eggehvite har for eksempel ikke veganere eller eggallergikere kunnet nyte den franske klassikeren.

Det endrer seg nå, og løsningen ligger overraskende nok i bunnen av en hermetisk boks med kikerter! 

Hvis du pisker vannet som de hermetiske kikerter ligger i, og blander det med melis, blir det et fantastisk alternativ til den klassiske marengsen som er laget av eggehvite og sukker. Resultatet er luftige, sprø og nydelige marengs laget av et biprodukt som vanligvis kastes ut i vasken! 

Miljøvennlig

Folk flest tenker kanskje at kikertvannet er grumsete og udelikat, men ikke la deg skremme. Etter noen minutter på høy hastighet med ballongvispen endrer væsken karakter fullstendig, og er like luftig og hvitt som finpiskede eggehviter.

De ferdige marengsene smaker minst like godt som klassiske marengs - bare kanskje enda litt bedre siden du har vært med på å spare miljøet ved å bruke et helt brukbart biprodukt som vanligvis hadde blitt kastet. 

Mysterie

Kikert-marengs er et relativt nytt konsept, og ble funnet opp av ingeniøren Goose Wohlt i 2015. Wohlt kalte da konseptet «aquafaba», som betyr «vann» og «bønne» på latin, ifølge The Guardian.

Den engelske avisen skriver videre at kikertvannets bruksområde ikke stopper ved marengs. Det kan også være et eggesubstitutt i alt fra vafler og sjokolademousse, til middagsretter som paier og «eggenudler».

Fargerikt

Inspirert av bloggeren Korasoi har vi valgt å farge marengsen med forskjellige konditorfarger. Dette gjør vi ved å tegne striper med konditorfarge på innsiden av sprøyteposen når vi skal sprøyte ut marengs på stekebrettet. Dermed får marengsen varierende striper av farger. Vi har valgt blå- og lillatoner for å hylle vinteren, men det er selvfølgelig bare å gå bananas med de fargene du vil. 

Det er forøvrig viktig å bruke gelébasert konditorifarge, siden vanlig konditorfarge bare vil renne ut av sprøyteposen. 

Så hjelp miljøet én kikertboks om gangen, og lag disse kjempegode veganske marengsene! 

Marengs av kikertvann

Dette trenger du:

1 boks kikerter (400 gram)
150 gram melis
5 dråper vaniljeessens
Konditorfargegelé 

Slik gjør du: 

1. Sett ovnen på 75 grader.

2. Sil av kikertvannet i en stor bakebolle. Kikertene kan du oppbevare videre i kjøleskapet og spise til middag eller lunsj.

3. Bruk en håndmikser eller kjøkkenmaskin, og visp kikertvannet i om lag 5 minutter til det har begynt å bli hvitt og fløyelsmykt.

4. Tilsett vaniljeessens og én og én spiseskje med melis under visping, og fortsett vispingen til blandingen er blank og danner stive topper når du løfter opp den avskrudde håndmikseren. En annen måte å teste om marengsen er ferdig, er å løfte bollen opp ned over hodet. Hvis den holder seg i bollen, er den klar.

5. Ta frem en sprøytepose, eller lag et kremmerhus av bakepapir. Bruk enden av en spiseskje til å tegne vertikale striper av konditorfargen opp etter sidene. Vi har valgt å lage striper av blå og lilla.

6. Fyll sprøyteposen halvfull med marengs. Dekk et stekebrett med bakepapir, og sprøyt forsiktig ut små marengs med god avstand i mellom.

7. Sett brettet nederst i ovnen, og skru temperaturen ned til 50 grader. La marengsene stå til de er helt tørre – dette kan ta opptil 3-4 timer. Skru deretter av varmen, og la de kjøle seg ned en time inni ovnen. Dermed unngår du at de sprekker under avkjøling.

8. Oppbevares i lufttett boks.