Birgittes vegetariske julepostei ligner veldig på leverpostei

Juleposteien har sprø stekeskorpe og myk konsistens som vanlig leverpostei, men det er likevel en stor forskjell: Den er uten kjøtt, og knallsunn!

Hjemmelaget julepålegg er en tradisjon for mange, men de fleste variantene krever mye tid og krefter – som ribberull, sylte, julesild og ikke minst leverpostei. Hvem har vel tid til å løpe byen rundt på jakt etter fersk lever i disse dager? Dessuten blir det fort vel mye kjøtt i juleferien. 

Så, om du vil ha en pause fra alt kjøttet, og i tillegg få et imponerende og sunt julepålegg på bordet som ikke krever timevis med matlaging: Bytt ut leverposteien med en vegetarisk julepostei av bønner. 

   > Hva var vel julen uten kjøtt? Ganske bra, faktisk.

UMULIG Å MISLYKKES

Vegetarposteien er superenkel å lage, og nesten umulig å mislykkes med, skal vi tro blogger, forfatter og skribent Birgitte Magnussen, som er mesterhjernen bak den fristende juleposteien. Magnussen er fast skribent for matmerk.no og pureskin.no, og er lidenskapelig opptatt av ren og grønn mat. 

Alt du trenger å gjøre er å surre litt løk og hvitløk, mikse det sammen med bønner, smake til med julekrydder, før du til slutt baker vegetarposteien i ovnen. 

-Posteien blir passe myk i konsistensen med en sprø og god stekeskorpe som passer perfekt på nybakt brød. Topp gjerne med knasende agurkskiver, eventuelt sylteagurk eller syltede rødbeter, frister hun.

   > Slik lager du skrubb av kaffegrut

KRYDDERNE ER HEMMELIGHETEN

Birgitte Magnussen lager vegetarposteien hver jul, og forteller at den har falt i smak hos både fleksitarianere og ihuga kjøttspisere som har vært innom på besøk.

-Hemmeligheten ligger i krydderne. De får posteien til å ligne veldig på vanlig ovnsbakt leverpostei. I tillegg har vegetarposteien litt av den samme myke konsistensen folk er vant til at en postei har, forteller hun.

«Kombinasjonen av allehånde, malt nellik, spisskummen, muskat, malt ingefær og fersk timian gjør dette til juleposteien over alle juleposteier. Og når den ovnsbakes får den den runde og fyldige smaken som er så god, og så dufter det deilig av julekrydder på hele kjøkkenet», skriver hun på bloggen sin birgittemagnussen.no.  

   > Kikertvannet du kaster kan bli til vegansk marengs

SUNNHETSBOMBE

I tillegg til å smake himmelsk er juleposteien også knallsunn, forteller Birgitte. Det er langt mer enn vanlig leverpostei kan skryte av.

Klinisk ernæringsfysiolog Camilla Nybø har tidligere uttalt til Aftenbladet at det ikke er så bra som mange tror – spesielt fordi vanlig leverpostei inneholder ganske mye fett.  

-Den vegeariske juleposteien inneholder løk, hvitløk og masse næringsrike bønner, som både metter lenge og er rik på protein, antioksidanter, fiber, B-vitaminer og mineraler som jern og sink. Krydder er jo også sunt.

Ingenting å lure på med andre ord. Denne må prøves. God jul! 

   > Du kaster mindre mat med et ryddig kjøkkenskap.

Birgitte Magnussens ovnsbakte vegetariske julepostei


Foto: Birgitte Magnussen.

DETTE TRENGER DU:

½ gul økologisk løk, finhakket
1 økologisk hvitløksfedd, finhakket
2 bokser økologiske kidneybønner, eller tilsvarende mengde hjemmekokte
2 krm allehånde
½ krm malt nellik
½ krm malt ingefær
1/2 ts spisskummen
1 krm malt muskat
Ca. 1 ss hakket fersk timian
1 ts næringsgjær (kan sløyfes)
En liten skvis med sitronsaft
Salt og nykvernet pepper 

SLIK GJØR DU:

1. Sett ovnen på 200 grader, over- og undervarme.

2. Stek løk og hvitløk i litt i olje til det mykner.

3. Skyll bønnene godt hvis du bruker de fra boks. Ha alle ingrediensene i en foodprosessor eller bruk en stavmikser, og kjør til du har en grov masse. Smak til med salt og pepper og ha eventuelt i mer krydder om du vil.

4. Ha posteien over i en liten brødform eller en liten, smurt ildfast form.

5. Drypp over litt god olivenolje og bak posteien midt i ovnen i ca. 35–40 minutter. Den skal få en fin og gyllen stekeskorpe. Avkjøles i formen.

6. Oppbevar posteien i en tett boks i kjøleskapet. Den holder seg fint i minimum fire-fem dager.

LES OGSÅ: 

Ekte vaniljesukker er julegaven som varer helt til påske

Denne julepynten lager du av doruller

Dette er hemmeligheten bak perfekt julebrød