Dette hvitløksbrødet er klart til steking på 5 minutter

Med et ferdig landbrød som utgangspunkt, trenger du kun å stappe inn fyllet før hvitløksbrødet går i ovnen. Dette er uten tvil verdens raskeste hvitløksbrød!

Hvitløksbrød med ost, eller «cheesy garlic pull-apart bread» som det heter på engelsk, har blitt en stor hit på Det Store Internett den siste tiden. 

Men vi har vært litt smartere enn resten av Internett. I stedet for å bruke timevis på å bake brødet – bruker vi et ferdig landbrød som utgangspunkt. Og slik får du verdens enkleste hvitløksbrød som du faktisk orker å lage til både hverdag og helg! 

Hvitløksbrød lager du på noen minutter (ikke medregnet steketiden). Du trenger kun å skjære noen store ruter i et ferdig landbrød, helle smeltet urtesmør med hvitløk i snittene, og så stappe fersk mozzarelle innimellom. 

Etter en liten tur i stekeovnen, kan du servere det mest uimotståelige hvitløksbrødet noensinne (vi snakker tross alt luftig brød, smeltet ost og hvitløk her). Mens brødet godgjør seg i ovnen, kan du lage resten av middagen.

Hva skal du servere til brødet? Én av disse fire pastarettene, for eksempel.

Mange muligheter

Selv om vi har valgt å fylle brødet med mozzarella, betyr ikke det at du må det: Siden selve brødet smaker ganske nøytralt, er det lite som ikke egner seg å stappe nedi. Du kan for eksempel dytte små ruller av spekeskinke eller salami nedi rutene, eller bytte ut mozzrellaen med vanlig gulost hvis du liker det bedre. Alternativt kan du fylle brødet med tynne skiver rødløk, biter av fetaost og oliven.

Hvis du vil gi hvitløksbrødet et ekstra piff, kan du i tillegg strø litt finrevet parmesan over toppen mot slutten av steketiden. Da vil osten danne et sprøtt og gyllent lag på toppen av brødet.

Ikke gå glipp av: Du har (sannsynligvis) pillet reker feil hele livet.

Lang historie

Selv om denne varianten av hvitløksbrød sannsynligvis startet via blogger og nettsider, ble det originale og klassiske hvitløksbrødet til i Sør-Europa, ifølge iFood. Her har nemlig hvitløksplanten vokst i flere tusen år.

Hvitløksbrødet vi kjenner i dag kom visstnok til USA via immigranter fra middelhavsområdet, som for eksempel Italia, skriver nettstedet videre. Etterhvert utviklet det seg nye varianter av brødet, deriblant en type der brødet ble toppet av oppkuttet tomat – i dag kjent som bruschetta.

Hvitløksbrød med mozzarella og urtesmør 

Du trenger:

1 stort landbrød
225 g meierismør, smeltes
2 dl hakkede friske urter, for eksempel basilikum, oregano og timian
3 fedd hvitløk
2 pk fersk mozzarella
Salt
Pepper

Slik gjør du:

1. Varm ovnen til 200 grader.

2. Skjær store diagonale ruter i brødet (cirka 3x3 cm) uten å skjære gjennom bunnen. Bøy brødet litt forsiktig fra bunnen og opp for å separere rutene litt. Legg brødet på aluminiumsfolie.

3. Smelt smøret i en kasserolle. Finhakk urtene, og rør dem inn i smøret med tre pressede hvitløksfedd. Bruk en spiseskje, og fordel smørblandingen i alle rutene. 

4. Del mozzarella i små skiver, og press dem ned i sprekkene i brødet. Strø litt salt og pepper over brødet.

5. Pakk brødet inn i aluminiumsfolien slik at hele brødet er dekket, og sett det midt i ovnen i 20-30 minutter. Åpne deretter toppen av folien slik at toppen av brødet er eksponert for varmen. La brødet stå i noen minutter til til osten har smeltet og brødet er gyllent.

6. Serveres snarest. La gjestene dra store ruter av brød, smør og ost ut av brødet selv. 

Klar for dessert? Denne Snickers-iskaken er sjokkerende enkel å lage.

One pot pasta er perfekt å servere til hvitløksbrødet: