Derfor kan denne strøm-(u)vanen koste deg dyrt

Følger du alltid med på strømprisene? Det er bra! Bruker du masse strøm når den er billig? Det kan gi deg prissjokk når regningen kommer.

Å strøm - famile rundt middagsbordet

Det er enkelt å bytte strømavtale og Å Strøm fikser alt det praktiske for deg. 

Bestill Coop strømavtale her

De tidvis skyhøye strømprisene har de siste par årene gjort nordmenn langt mer bevisste på strømforbruket. Men er du en av dem som tar en ekstra lang dusj, setter på vaskemaskinen, tørketrommelen og oppvaskmaskinen samtidig når strømprisen er lav?

Det kan faktisk koste deg dyrt når strømregningen kommer.  


Mer normal strømpris

Men først en god nyhet: Det er ingenting som tyder på at vi får de samme prisene som preget nyhetsbildet i 2022 og 2023.

– Nei, absolutt ikke, sier Ola Kristian Taraldrud.

Han er analytiker i Å Strøm og trekker frem flere grunner til at strømprisen blir mer normal denne høsten og vinteren.

– I august og første del av september hadde vi rikelig med nedbør, noe som har bidratt til mer vann i vannmagasinene. Fyllingsgraden i Sør-Norge til og med Trøndelag er nå på 87 prosent, som er to til tre prosent mer enn normalen. Gassprisen påvirker også strømprisen i Norge, og den er lavere nå sammenlignet med det vi så i 2022 og 2023.


Fellen mange går i

Litt senere kan du lese hva Ola tror strømprisen vil ligge på i høst og vinter. Selv om de er lavere enn toppene fra 2022 og 2023, er det fortsatt mulig å gjøre grep som reduserer regningen.

Spesielt om du følger rådene til Tine Victoria Nagelhus.

Hun er kunderådgiver i Å Strøm og holder til i Brandbu på Hadeland. Her bor hun og mannen Kjetil med parets to barn, Frida Alvilde og Josefine Marie, i familiens enebolig.

Hun gir daglig strømråd til selskapets mange kunder. En ting er hva kundene spør om, noe annet er hva kundene burde spørre om.

– Vi ser at kundene er mer opptatt av å spare og følger mer med på strømprisene, men er det én ting nordmenn bør bli mer bevisste på, så er det nettleie. Det beregnes ut fra toppene i forbruket ditt og kan utgjøre en betydelig sum på strømregningen, sier Tine.

Så langt i år har det vært mellom 200 og 300 timer med minuspriser på strøm på Sør- og Østlandet. Det vil si at du faktisk får betalt for å bruke strøm. Høres det for godt ut til å være sant? Ja, dessverre kan det bli sånn.

– Da er det gjerne mange som vil bruke ekstra mye strøm akkurat de timene, men dette er en skikkelig nettleiefelle, advarer Tine og fortsetter:

– Jo mer strøm du bruker samtidig, jo høyere blir nemlig nettleien. 


Slik regnes det ut

Kort forklart betyr det følgende: Setter du på for mange apparater som bruker strøm samtidig, risikerer du å få mye høyere nettleie enn om du sprer forbruket.

– Jeg passer selv veldig godt på og fordeler forbruket utover dagen. Når vi kommer hjem er det først middag, så bading av barn. Etter det kan vi for eksempel ta klesvasken, før oppvasken tas til slutt, sier hun.

– Hvordan regnes nettleien ut?

– Det er en ganske komplisert prosess. Det regnes sammen av to ledd, kapasitetsledd og energiledd, i tillegg til offentlige avgifter, sier Tine og lister opp:

Kapasitetsledd: Netteierne har en trappetrinnsmodell som bestemmer hvor mye du skal betale i kapasitetsledd. Det kan være store prisforskjeller fra et trinn til et annet. For å beregne hvilket trinn du havner på, tas det et snitt av de tre timene i løpet av en måned du bruker mest strøm, spredt over tre dager. Her er det mest å hente for den jevne forbruker, siden du betaler for hvor mye strøm du bruker samtidig.

Energiledd: Her betaler du per kilowattime du bruker i løpet av en måned. Du betaler som regel mindre på natt enn dagtid. Dette inkluderer offentlige avgifter.

Flere nettselskaper har allerede meldt om økte priser utover høsten. I tillegg viser tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) at prisene vil fortsette å øke de neste årene.  

Bildetekst: Bruker du appen til Å Strøm, kan du følge med på dagens og morgendagens strømpris. Du får også oversikt over hvilket kapasitetstrinn du ligger på med tanke på nettleie.

 

Mye å spare hver måned

I tillegg til å spre forbruket utover dagen, tipser Tine at sanntidsmåleren til Å Strøm gir deg full oversikt av strømforbruket ditt til enhver tid.

– Da kan du se om du bør vente med å sette på oppvaskmaskinen eller vaskemaskinen til neste hele time, sier Tine.

«Men det kan jo ikke være så mye å spare på nettleie», sier du kanskje? 

Litt avhengig av hvor du bor i landet, kan det å hoppe bare ett eller to trinn på kapasitetsleddet koste deg flere hundrelapper i måneden. Det blir mye penger over et helt år. 

Bildetekst: Med sanntidsmåler fra Å Strøm kan du følge med på strømforbruket ditt minutt for minutt.

 

Fem smarte tips

Nå som vinteren nærmer seg, sier Tine videre at hun har planene klare. Både med tanke på å redusere forbruket og nettleien. 

Hennes tips til andre er:

  • Skru ned temperaturen på varmepumpen, panelovner og varmekabler så mye som mulig. Det sparer du mye på. Oppvarming og vann står for mer enn 70 prosent av utgiftene til strøm. For hver grad du senker innetemperaturen, kan du spare rundt fem prosent av strømforbruket som går med til oppvarming.
  • Bruk oppvaskmaskin. Det er dyrere å bruke varmt vann fra springen når du vasker opp.
  • Husk at klesvask ikke er så dyrt, selv når du vasker på høy varme. En 60 graders vask koster rundt 1,5 kroner, inkludert strøm og nettleie. 
  • Lad bilen om natten. Har du nyere elbil med ombordlader som mottar inntil 22 kW? Da bør du justere ned hastigheten, ellers risikerer du økt nettleie. 
  • Har du varmepumpe? Filteret bør støvsuges en gang i måneden. Husk at filtrene blir mye mer fettete hvis varmepumpen står i nærheten av kjøkkenet. Da må den jobbe hardere og bruke mer strøm om den ikke rengjøres. 

– I vårt hus har vi som mål å bruke mellom 5 og 10 kWh per time om sommeren. Om vinteren må du naturlig nok bruke mer strøm til oppvarming. Da prøver vi å holde oss under 15 kWh per time. På den måten har vi kontroll på både utgifter til strøm og nettleie.

Vil du ha flere tips om hvordan du kan spare strøm? Les mer her: https://www.astrom.no/no/stromnytt/hvordan-spare-strom

 

 

Vinterens prisprognose

Men hva tror Ola at strømprisene kommer til å ligge på de neste månedene, når temperaturen faller og strømforbruket i norske hjem øker?

– Det vil variere og noen timer vil prisen være høyere, så det er viktig å følge med. Våre prognoser tilsier at høstens priser vil ligge på mellom 70 og 80 øre per kWh, mens det i vinter vil koste rundt 1 krone per kWh, altså 100 øre. Det er viktig å huske på at det er en prognose på snittprisen, ikke makspris for enkelttimer.

– Kan været i stor grad påvirke prisene?

– Ja, absolutt. Får vi en kald og tørr vinter, tror vi prisene kan gå opp mot mellom 120 øre og 130 øre per kWh. Blir vinteren mild og våt kan prisen gå ned til rundt 80 øre per kWh, avslutter Ola.

Dette er nettleie:

Det du betaler til ditt lokale nettselskap for å få strøm fraktet fra kraftprodusenten gjennom strømnettet og frem til din bolig.

Nettleie går blant annet til vedlikehold og utvikling av strømnettet.

Les mer om nettleie her

Det er enkelt å bytte strømavtale og Å Strøm fikser alt det praktiske for deg. 

Bestill Coop strømavtale her

Bli Coop medlem i dag!

MELD DEG INN

Allerede medlem?
Logg inn for å se dine kuponger og hvor mye du har spart  

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn
Coop Litt Ditt Logo hvit