Skal du bake en kake som ”alle” liker, er sjokoladekake ofte et trygt valg. Sjokolade har en dyp, rund smak som ikke er for søt, har en nydelig konsistens og kan kombineres med andre smaker. I tillegg har sjokolade ”det lille ekstra”, som gjør oss glade, rolige og lett avhengige.

Hva er denne "hemmelige" ingrediensen i sjokolade?

Ifølge forskerne er det ikke bare én ingrediens, men kombinasjonen av fett, stivelse og sukker som gjør at vi elsker sjokolade. Dette er den samme kombinasjonen som i morsmelk, og sjokolade er den eneste naturlige råvaren i tillegg til morsmelk som inneholder denne magiske trioen, skal vi tro lege og kostholdsekspert Fedon Lindberg.

- Hjernen vår elsker det, sier han til matnettstedet godt.no.

Mørk sjokolade gir god smak

De siste årene har stadig flere forskere funnet at kakao inneholder antioksidanter, særlig flavonoider og polyfenoler.

Det er den mørke sjokoladen som har det høyeste innholdet av antioksidanter. Et godt råd kan derfor være å bruke så mørk sjokolade som mulig når du baker. Det gir både kraftigere og dypere sjokoladesmak og en litt sunnere kake.

Prøv noe nytt med sjokolade

Du kan variere sjokolade i det uendelige, bare tenk på alle kake- og konfekttypene som har sjokolade i seg.
I tillegg får sjokolade lett venner blant andre smaker, du kan jo prøve å tilsette litt chili, salt, kanel, vanilje eller appelsin neste gang du baker sjokoladekake?

Her får du 3 uimotståelige kaker med sjokolade: 

Sjokoladepai, sjokoladecupcakes og en klassiker med ny vri. Er du glad i mørk sjokolade, vil du elske disse kakene!

1. Marmorkake med smeltet sjokolade og hasselnøtter

En kakeklassiker som fortjener å bli hentet fram igjen. Navnet har kaken fått etter det nydelige mønsteret som dannes når du blander de to rørene sammen. 

Denne oppskriften fyller 1 brødform

  • Smør og strøkavring til formen
  • 200 g romtemperert smør
  • 2,5 dl sukker
  • 3 egg
  • 4 dl hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 liten klype salt
  • 1 dl helmelk
  • 3 ss kakao
  • 1 ss vaniljesukker

Glasur:


  • 150 g mørk 70% sjokolade
  • 2 dl fløte
  • 150 g hakkede hasselnøtter

 Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 175°C, og gni innsiden av en brødform med smør. Dryss et tynt lag med strøkavring i formen.
  2. Pisk smør og sukker til eggedosis, og pisk inn et egg av gangen. Bruk helst en miksmaster el.likn.
  3. Bland sammen med mel, bakepulver og salt, og sikt dette over i bollen med eggedosis. Pisk også inn melken.
  4. Ha 1/3 av røren i en bolle og pisk inn kakao. Resten av røren tilsettes vaniljesukker.
  5. Hell litt mørk røre og litt lys røre om hverandre i formen, og dra igjennom med en kniv el.likn. slik at røren blir marmorert.
  6. Stek kaken nederst i ovn i 50-60 minutter eller til den er ferdigstekt. Avkjøl i noen minutter i formen før den vippes over på en rist.
  7. Glasur: Lag glasur når kaken er avkjølt. Smelt sjokolade og fløte i et vannbad eller på veldig lav varme. Rør godt underveis. Hell sjokoladen over kaken og dryss over de hakkede hasselnøttene

  

Sjokoladepai, sjokoladecupcakes og en klassiker med ny vri. Er du glad i mørk sjokolade, vil du elske disse kakene!

Cup cake med mørk sjokolade.

2. Sjokoladecupcake

Dette er cupcakes for sjokomane! Cupcakes er ideelt å lage hvis du skal ha med noe til en skoleavslutning eller buffetbord.

 Dette trenger du:

  • Cupcakeformer
  • 4 dl sukker
  • 250 g smør
  • 4 egg
  • 2 dl melk
  • 6 dl hvetemel
  • 3 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker
  • 2 ss bakekakao

Frosting

  • 250 g kokesjokolade (50–70%)
  • 80 ml kremfløte

Slik gjør du:

  1. Pisk smør og sukker hvitt. Tilsett vekselvis egg, melk og det tørre.
  2. Fyll formene 2/3 fulle og stek dem på 175 grader. Små stekes i 15–20 minutter, store i 20–25 minutter.

Frosting

  1. Smelt sjokoladen (gjerne i mikrobølgeovn) sakte i en kjele.
  2. Hell over kremfløte, litt og litt mens du rører.
  3. Sett den til siden slik at den får kjøle seg ned, rør innimellom til den har blitt tykk og du enkelt kan helle den over cupcake-ene.

 

Sjokoladepai, sjokoladecupcakes og en klassiker med ny vri. Er du glad i mørk sjokolade, vil du elske disse kakene!

Små terter med fyll av mørk sjokolade er himmelsk godt!

3. Sjokoladeterter

Mykt sjokoladefyll i paiskall av nøtter er helt nydelig, og en perfekt avslutning på en deilig middag.

Dette trenger du:

  • 50 g ristede hasselnøtter
  • 150 g hvetemel
  • 1 ss melis
  • 75 g mykt meierismør
  • 2–3 ss vann
  • 2 ss maisstivelse (maizena)
  • 1 ss kakaopulver
  • 1 ss sukker
  • 3 dl melk
  • 3 ss sjokonøtt
  • 75 g mørk sjokolade, hakket 

Slik gjør du:

  1. Mal nøttene i en kjøkkenmaskin og tilsett hvetemel, melis og smør. Mal videre til deigen ligner brødsmuler. Tilsett vann og fortsett malingen til blandingen har blitt en myk deig. Legg deigen til kjøling.
  2. Kjevle ut deigen og dekk 6 små paiformer. Prikk med en gaffel.
  3. Stek tertebunnene midt i ovnen ved 200 grader til de er gylne.
  4. Bland maizena, kakao og sukker med litt av melken til det blir en glatt masse, og rør så inn resten av melken. Hell blandingen i en gryte og kok langsomt over svak varme under stadig omrøring, til det tykner.
  5. Rør inn sjokonøtt og sjokolade, fyll røren i paiformene og avkjøl.