Få ting er så herlig seigt og mektig som en tradisjonell, engelsk fruktkake laget etter alle kunstens regler. Det er nemlig resultatet når man dytter uanstendige mengder tørket frukt, nøtter, krydder og sprit i en kake og lar det hele ligge og godgjøre seg i ukevis.

Krydret smaksbombe

Det kan virke som galskap å ha 1 kilo søt, tørket frukt i én kake, men denne engelske tradisjonskaken klarer å balansere det hele med en raus dose sprit, bittert sitrusskall og knasende nøtter. Det er med på å gi god dybde og balanse i smaken.

Når kaken er ferdig stekt, pakkes den inn og legges til modning på et tørt og kjølig sted. Underveis dynkes fruktkaken med enda mer sprit, både for smakens og holdbarhetens skyld. 

For en alkoholfri og litt mer barnevennlig smak kan spriten erstattes med frisk og ”julete” klementinsaft.

juleklar fruktkake med royal icing

Ekte engelsk fruktkake inneholder alle godsakene vi forbinder med jul: tørket frukt, nøtter og varme krydder

Fruktkake som adventsaktivitet

Hva med å legge inn fruktkaken som kalenderaktivitet første eller andre helgen i desember for å være sikker på at den blir klar til jul? Kaken kan ligge til modning i opptil 6 måneder. Resultatet blir bare bedre og bedre jo lengre tid kaken får ligge og kose seg.

<<LES OGSÅ: Julekalenderen som gir matglede hele desember>>

Kongelig glasur

Den ferdig modnede fruktkaken er omtrent like mektig som en middels julebuffet og likevel er det én ting som gjenstår for å gjøre den engelske tradisjonen komplett; nemlig royal icing, en tykk og skinnende hvit glasur.

Det kongelige navnet skal visstnok stamme fra 1800-tallet og bryllupet til selveste dronning Victoria. Hun var blant de første som hadde hvitt bryllup, både når det kom til kjole og bryllupskake, og den flotte hvite glasuren ble omdøpt til royal icing.

Dersom du synes det er nok smak og godsaker i selve fruktkaken, er det absolutt  lov å sløyfe glasuren. Kaken er minst like god uten.

Engelsk fruktkake på julebordet.

Det er ikke så vanskelig å lage engelsk fruktkake, men du må huske å starte tidlig nok.

ENGELSK FRUKTKAKE MED KLEMENTIN OG ROYAL ICING

  • Vanskelighetsgrad: Middels
  • Steketid: 2-2, 5 timer
  • Totaltid: Minimum 2 uker
  • Steketemperatur: 150˙C

 

Dette er en oppskrift til kakeform på 22 cm eller brødform på 1,5 l.

Dette trenger du:

  • 500 g dadler uten steiner, grovhakket
  • 500 g tørket frukt (bruk en mix av rosiner, korinter, aprikos, tranebær, fiken eller svisker)
  • 4 klementiner, revet skall og saft
  • 1 sitron, saft og revet skall
  • 150 ml brandy, sherry, whisky eller rom (kan erstattes med klementin- eller appelsinsaft)
  • 200 g smør, romtemperert
  • 200 g brunt sukker
  • 4 store egg, romtempererte
  • 175 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts kanel, malt
  • 1/2  ts stjerneanis, malt
  • 1/2 ts nellik, malt
  • 1/2 ts ingefær, malt
  • 1/4 ts salt
  • 100 g malte mandler
  • 100 g hasselnøtter, grovt hakket

 

Slik gjør du:

  1. Forvarm ovnen til 150˙C. Smør kakeformen og dekk med bakepapir på bunnen og langs sidene. Kle utsiden av kakeformen med dobbelt lag fuktig avispapir og fest med kjøkkenhyssing. Dette er for å forhindre at sidene blir for varme og brenner kaken.
  2. Grovhakk dadlene og sørg for at de forskjellige tørkede fruktene er ca. samme størrelse.
  3. Ha frukten i en kasserolle sammen med revet skall av klementin og sitron. Hell over spriten og kok opp. For en alkoholfri kake, benytt klementin- eller appelsinsaft i stedet for.
  4. Senk temperaturen og la fruktblandingen småkoke i 5 minutter før det avkjøles helt.
  5. Rør sammen smør og sukker til det blir luftig og porøst.
  6. Pisk inn ett og ett egg.
  7. Sikt sammen mel, bakepulver, vaniljesukker, krydder og salt og rør sammen med det våte. Pass på at det ikke er igjen noen melklumper.
  8. Rør til slutt inn frukt, malte mandler og hakkede hasselnøtter og hell kakerøren over i kakeformen.
  9. Stek kaken nederst i ovnen i 2-2,5 timer. Dekk med aluminiumsfolie underveis dersom det er nødvendig for å forhindre at kaken blir brent på toppen.
  10. Avkjøl kaken helt på rist. Pakk fruktkaken inn i plastfolie og la den modnes i minimum 2 uker før den pyntes med glasur og er klar til servering. Oppbevares kjølig, men ikke i kjøleskapet.
  11. For å mate den ferdig stekte fruktkaken med mer sprit eller klementinsaft, stikk små i toppen og hell over 1-2 spiseskjeer væske. Dette kan gjøres i flere omganger, men senest en uke før kaken skal dekoreres med glasur.

 

Royal icing / glasur:

  • 500 g melis
  • 3 eggehviter
  • 1/4 sitron, saften av

 

Slik gjør du:

  1. Bruk kjøkkenmaskin med visp og rør sammen melis og eggehviter.
  2. Tilsett sitronsaften og pisk videre til en luftig, tykk og hvit glasur. Ha i litt vann dersom konsistensen blir for stiv/tykk.
  3. Smør glasuren utover kaken og la den lufttørke en stund før servering. Pynt gjerne med rosmarinstilker og tyttebær.

Kilder: BBC Good Food, Express, Donna Jane Cakes