Gjør som franskmennene, og start dagen med en rykende fersk croissant!

Det er ikke rart at en hel verden elsker croissanter, som er rik på smak og har en herlig flaket tekstur. Basert i stor grad på smør, mel og egg, er den langt ifra noe helsekost, men gir raskt energi på morgenkvisten.

<<LES OGSÅ: Lyst på en skikkelig luksusfrokost? Se vår uimotståelige (og enkle) oppskrift på porsjonspai med parmesan og parmaskinke som får gjestene til å gispe>>

Og det  er slettes ikke så vanskelig å bake croissanter selv. Det mener i hvert fall Marit Røttingsnes Westlie, kvinnen bak den populære bloggen «Fru Timian».

Ferske croissanter smaker nydelig til frokost, og er enkle å bake selv. Her får du tipsene som gjør at du lykkes med croissanter.

Syltetøy med røde bær smaker kjempegodt til croissanter.

 – Jeg tror kanskje at mange tror det er vanskeligere å bake croissanter og wienerbrød enn det egentlig er. Det er forholdsvis tidskrevende fordi det skal kjevles i mange runder - og deigen må hvile mellom hver kjevling, så det kan nok være en forklaring, sier Marit.  

Croissanter kan fryses 

Oh la la...

Mange forbinder croissanten med Frankrike, men faktisk ble ikke baksten anerkjent som fransk før i 1920. Mye tyder på at croissanten stammer fra Wien, og kom til Frankrike med den østeriske prinsessen Marie Antoinette på 1700-tallet.  

Hun har imidlertid ingen problemer med å lage croissanter, og gjør det så ofte hun kan.

– Jeg serverer de gjerne til frokost når det er noe spesielt her hjemme. For eksempel i jula, i påsken eller når vi har lyst til å kose oss litt ekstra, forteller den populære matbloggeren. 

Marit forteller at baksten går fint an å fryse og tine igjen. Selv pleier hun å la croissantene tine litt på kjøkkenbenken før hun varmer de opp på 150 grader i stekeovnen. 

– Men aller best er croissantene når de er nystekte og kan bare gomles rett ned! påpeker hun med et smil.

Croissanter krever tid og tålmodighet

Hva er så hemmeligheten bak en vellykket croissant-bakst? Marit har gjort seg noen erfaringer.

­– Du må være raus med smøret, og så er det viktig å bruke den tiden som kreves for å få et så godt resultat som mulig, påpeker hun. 

Ferske croissanter smaker nydelig til frokost, og er enkle å bake selv. Her får du tipsene som gjør at du lykkes med croissanter.

Det krever litt innsats og tålmodighet å lage croissanter. Men når croissantene ligger på bakebrettet og er klare for steking, får du snart lønn for strevet!

– Resultatet er avhengig av at deigen får de innkjevlingene som den skal. Det er denne kjevlingen som gjør at croissantene blir flakete når de blir stekt ferdig, forklarer «Fru Timian».

Trikset er i å ha nok tålmodighet til både kjevlingene og til å la baksten heve lenge nok når den er rullet ut.  

– Dersom noe smør begynner å tyte ut av deigen mens du kjevler - og det gjør det hos meg også innimellom - må du sørge for nok mel slik at det ikke setter seg fast og blir et eneste stort klin. Bruk så en pensel til å børste vekk overflødig mel før innbrettingene som er forklart i oppskriften. 

Kjærlighet fra første bit 

Viennoiserie

Croissanten tilhører en type bakst omtalt som «viennoiserie». Det er fransk bakverk basert på hevet deig med gjær, tilsatt ingredienser som smør, egg, sukker, melk og fløte.
Ordet er fransk og referer til «ting fra Wien».

Marit fant sin første croissant-oppskrift i et blad for mange år siden. Hun kan ikke huske navnet på kokken som hadde laget oppskriften, men smaken vil hun aldri glemme.

– Når du først har smakt en skikkelig god croissant - bakt på meierismør - er det for meg fullstendig umulig å ikke bli hektet!

>> Se hele oppskriften på Marits croissenter på Frutimian.no

Her hjemme har vi ikke hatt gleden av baksten like lenge, men i de senere årene har populariteten økt. Sammen med at våre kaffevaner ble stadig mer kontinentale, ble også en del nye bakevarer introdusert. I dag er croissanter en selvfølge å finne i de aller fleste kaffebarer og cafeer.

 Kilder: escoffier.edu