Biscotti er en tradisjonell, italiensk kjeks med mandel og sitron som stammer fra Prato i Toscana. Navnet kan oversettes til ”dobbelstekt”, noe som var svært vanlig å gjøre med bakst og brød i tider med uro og krise for å øke holdbarheten. 

Biscotti skal tradisjonelt stekes to ganger, først steker man hele rullen og etter oppkutting er det vanlig å steke de ferdigoppkuttede kjeksene videre for å gjøre dem ekstra tørre.

Tre typer biscotti på en marmorplate.

Du kan variere smakstilsetningene i biscotti i det uendelige. Her har vi laget tre deilige biscottier som smaker kjempegodt som julekake og julegave.

Godt å drikke til biscotti

Tørr bakst, er det noe godt, da? Biscotti er ment for å dyppes. Gjerne i cappuccino, espresso eller Vin Santo – en søt dessertvin. Man kan også dyppe biscotti i vanlig kaffe, eller hva med en kopp varm sjokolade til?

Biscotti har lang holdbarhet (hvis du klarer å ikke spise dem opp på en gang, da) så de passer utmerket å gi bort i gave til noen du er glad i. Biscotti kan lages med mange smakskombinasjoner, og er et deilig avbrekk fra den klassiske julebaksten.

Rå biscotti på stekeplate.

Med denne oppskriften trenger du ikke steke biscotti mer enn en gang.

Tre typer biscotti

Vi har laget tre typer biscotti til jul i år. En med pistasjnøtter, tranebær og sitron og en med mandel, aprikos og appelsin. Til slutt har vi laget en variant uten nøtter med appelsin og sjokolade, som vi til slutt har dyppet i smeltet sjokolade. Her er det egentlig bare å la fantasien løpe og tilsette det du ønsker. Hasselnøtter, kanel eller hva med pinjekjerner?

Selv om biscotti betyr ”dobbeltstekt” og det er den tradisjonelle metoden synes vi ikke det er nødvendig med den siste stekingen. Avkjøl de ferdigoppkuttede skivene helt på rist og de blir perfekt sprø og litt seige også.

Kilder: Wikipedia

Tre typer biscotti på et fat.

Hjemmebakte biscotti er en perfekt julegave; de er enkle å bake, smaker kjempegodt og har lang holdbarhet!

 

Biscotti grunnoppskrift

  • 6 store egg
  • 1 klype salt
  • 400 g sukker
  • 2 ts vaniljepulver
  • 800 g hvetemel
  • 3 ts bakepulver

 

Variant 1: Biscotti med pistasjenøtter og tranebær

  • 75 g pistasjnøtter
  • 25 g tørkede tranebær
  • 1 sitron, kun skallet

 

Variant 2: Biscotti med mandler og tørket aprikos

  • 75 g mandler
  • 25 g tørkede aprikoser
  • 1 appelsin, kun skallet

 

Variant 3: Biscotti med appesin og mørk sjokolade

  • 100 g sjokoladebiter
  • 1 appelsin, kun skallet
  • 100 g mørk kokesjokolade

 

Slik gjør du:

  1. Grunnoppskrift: Skill eggene og ha eggehvitene og eggeplommene i hver sin bolle.
  2. Rør sammen eggeplommer, sukker og vanilje til en jevn masse.
  3. Stivpisk eggehvitene med en klype salt. Vend forsiktig inn i sukkermassen med en slikkepott.
  4. Sikt inn mel og bakepulver og rør godt ut. Del deigen i tre deler for å lage de tre forskjellige variantene.
  5. Variant 1: finrasp sitronskallet og bland inn i deigen sammen med pistasjnøtter og tranebær.
  6. Variant 2: rist mandlene i en tørr og varm stekepanne til de får litt farge. FInriv appelsinskall og del aprikosen i strimler. Bland inn i deigen.
  7. Variant 3: riv appelsinskallet og bland inn i deigen sammen med sjokoladebiter. Kokesjokoladen skal spares til slutt.
  8. Rull alle deigene ut til en lang pølse og legg dem på et stekebrett kledd med bakepapir. Klem dem litt flate, så de blir ca 2 cm høye og 6 cm brede. Deigen renner ikke så mye ut under steking så du kan steke alle samtidig.
  9. Stekes midt i ovnen ved 175 grader i 30-35 grader. Skjær biscottien i skiver mens deigen er varm. Avkjøles helt på rist.
  10. Valgfritt: stek de ferdigoppkuttede skivene videre i 5-10 minutter for å få dem ekstra tørre.
  11. Variant 3 dyppes i smeltet sjokolade når skivene er avkjølt.