Suppe er populær middagsmat, som kan varieres i det uendelige. For at suppe skal oppleves skikkelig mettende, kan det være godt å servere ferskt brød eller rundstykker til.

Hvilket bakverk du velger avhenger litt av suppen du ønsker å servere. Du kan også smaksette brød og rundstykker med ulike krydder, frø eller korn for å passer til suppen.

Bak gjerne en ekstra porsjon når du først er i gang, denne baksten kan også være super matpakkemat eller piffe opp frokostbordet i helgen.

<<GÅ IKKE GLIPP AV: Her får du bake-ekspertens triks til et supersaftig hverdagsbrød. Sjekk også alt du kan putte i brødet for å lage et spennende matpakkebrød.>>

Her får du 5 herlige brød og rundstykker til suppe:

 

1. Grove scones

Her er 5 deilige bakverk som passer til suppe: grove scones, rundstykker, horn, grissini, Oppskrift på brød til suppe.

% deilige brød og rundstykker som passer til ulike supper.

Grove scones smaker kjempegodt til hotte supper, gjerne med asiatiske smaker.

Dette trenger du til ca 10 stk:

  • 275 g hvetemel
  • 165 g sammalt hvete, fin eller grov
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts salt
  • 2 ss sukker
  • 4 ss rapsolje (soya/solsikke)
  • 3 dl skummet melk eller lettmelk

 

Slik gjør du:

  1. Bland sammen mel, bakepulver, salt og sukker. Ha i olje og melk, og rør til du får en fast deig.
  2.  Elt deigen på bordet. Del deigen i fire deler. Del hver del igjen i to og rull hver bit til boller.
  3. Legg sconesene på stekebrett med bakepapir, og klem bollene ganske flate. Stek sconesene midt i ovnen ved 200 grader i 10–15 minutter. Avkjøl på rist. 

 

2. Gulrotrundstykker

Dette er grove, næringsrike rundstykker som passer kjempegodt til kraftbaserte supper som minestrone eller kjøttsuppe.

 Dette trenger du til ca. 20 stk.:

  • 5 dl lettmelk
  • 1 pk gjær
  • 4 ss olje
  • 2 ts sukker
  • 1 ts salt
  • 1 ts malt kardemomme
  • 2 gulrøtter (ca. 3 dl revet gulrot)
  • 2 dl solsikkekjerner
  • 1 dl hvetekli
  • 350 g sammalt hvete, grov
  • 500 g hvetemel

 

Slik gjør du:

  1. Varm melken til den er fingervarm, 37 grader. Smuldre gjæren i den lunkne melken. Ha i resten av ingrediensene. Elt deigen godt. Dryss i mer mel til deigen er glatt, og slipper bakebollen. Dekk bakebollen og la deigen heve til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter.
  2. Del deigen i 16 like store emner. Trill dem til boller og legg dem på en stekeplate med bakepapir. Dekk rundstykkene med klede, og la dem etterheve til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter.
  3. Pensle dem lett med vann, og dryss over solsikkekjerner. Stek rundstykkene midt i ovnen på 220 grader i ca. 10 minutter. Avkjøles på rist.

 

3. Hasselnøtt-rundstykker

Den deilige nøttesmaken passer kjempegodt til smaksrike, kremete supper med for eksempel ost.

 Dette trenger du til 10–15 stk.:

  • 3 ½ dl vann
  • 500 g hvetemel
  • 50 g hakkede og ristede hasselnøtter
  • 50 g meierismør
  • 10 g havsalt
  • 25 g gjær

 

Slik gjør du:

  1. Varm opp 3 dl vann til ca 37 grader, spar 1/2 dl vann til senere i prosessen. Bland gjær ut i lunkent vann.
  2. Hakk opp hasselnøtter og rist dem i en panne til de er lys brune.
  3. Bland hvetemel og havsalt sammen med det lunkne vannet i en bolle. Elt godt. Bruker du kjøkkenmaskin, skal du kna deigen med elteklo i ca. 4 minutter på sakte fart. Øk deretter hastigheten og kjør i ca. 5 minutter. Underveis i elteprosessen skal du tilsette resten av vannet litt etter litt. Deigen skal nå være smidig. Tilsett smøret og elt deigen til smøret er kjørt inn i deigen. La deigen hvile i ca. 1 time.
  4. Ha deigen ut på et melet bakebord. Del deigen i ti emner og form til runde kuler. Rull emnene avlange og dypp dem i hakkede hasselnøtter.
  5. Hev rundstykkene til dobbel størrelse. Snitt dem med skråstilte snitt med en skarp kniv, og stek i midten av ovnen ved 220 grader i 10–15 minutter til de er gyldenbrune. Avkjøl på rist.

 

4. Grissini

Grissini er sprø, italienske brødpinner som passer til nesten alle supper, gryteretter, ostefat og tapasretter. Du kan smaksette grissini med ulike krydderurter, som for eksempel rosmarin og salvie.

Dette trenger du til ca. 20 stk.:

  • 4 dl hvetemel
  • 1,5 dl vann
  • 0,5 pk tørrgjær
  • 0,5 ts salt
  • havsalt
  • olje

 

lik gjør du:

  1. Bland sammen mel, gjær, salt og vann til en deig. Sett den til heving på et sted uten trekk. Når det har hevet, trill ut tynne «stenger».
  2. Legg dem på et stekebrett. Pensle med olje og dryss på flak av havsalt. Stek i ovnen på ca 200 grader i 5–6 minutter. Følg med så ikke de brenner seg.

 

5. Fine horn

Horn er lett bakverk som passer godt til kraftige, smakfulle supper.

Dette trenger du til ca. 20 stk.:

  • 60 g smør
  • 3 dl melk
  • 1 pk gjær
  • 400 g hvetemel
  • 1 ss sukker
  • 1 ts malt kardemomme
  • 1 sammenvispet egg til pensling
  • 1 ss valmuefrø til pynt

 

Slik gjør du:

  1. Smelt smør, ha i melk og varm blandingen til den er 37 grader. Rør ut gjær i blandingen.
  2. Bland mel, sukker og kardemomme. Bland inn den lunkne melkeblandingen og elt deigen til den er smidig. Dryss inn mer mel til deigen er glatt og ikke kleber, og slipper bakebollen. La deigen heve under plast på et lunt sted ca. 30 minutter.
  3. Ha deigen på et melet bakebord. Kjevle runde leiver og del hver leiv i passe store spisser, form horn og legg dem på stekebrettet. Etterhev under plast på et lunt sted ca. 20 minutter.
  4. Pensle med sammenvispet egg og dryss valmuefrø på. Stek hornene midt i ovnen ved 220 grader i 10–15 minutter. Avkjøl på rist.