Alle har et forhold til brownies, den litt seige og saftige baksten fra USA, som virkelig kan utkonkurrerer den klassiske sjokoladelangpannen.

Det finnes mange måter å lage brownies på, felles for dem er at du får et best resultat når røren ikke blir bearbeidet for mye. Å tilsette litt salt i sjokoladeretter er med på å heve smaken – på same måte som en havregrøt blir komplett med en klype salt.

Mørkt øl i brownies

Det finnes uendelig mange smaksvariasjoner å velge mellom om du ikke vil gå for en helt klassisk brownie. Sjokolade går godt sammen med friske bær, karamell, kaffe, appelsin og rødbeter.

Øl er også en god venn med sjokolade. Så her har vi tilsatt litt godt mørkt øl i brownien. Smaken blir ikke veldig fremtredende, men det gir et hint av øl, krydder og tyngde.

Brownie nytes ofte med et glass iskald melk, men her passer det da ypperlig med øl til. Gjerne samme type som er brukt i kaken:

Brownies med mørkt øl, skåret i store stykker på tettefat

Mørkt øl gir brownies et deilig, krydret preg.

Saftig brownie med øl

Til en 20 x 30 cm langpanneform trenger du:

  • 2 ½ dl hvetemel + 1 ss til formen
  • ½ dl kakaopulver
  • ½ ts salt
  • 1 ts vaniljepulver
  • 100 g mørk sjokolade
  • 200 g smør + 1 ss til formen
  • 1,5 dl mørkt øl (stout eller bayer)
  • 4 egg, romtemperert
  • 2 dl hvitt sukker
  • 2 dl brunt sukker
  • 200 g sjokoladebiter
  • 2 ss melis til topping, valgfritt

 

Slik gjør du:

  1. Forvarm ovnen til 175 grader.
  2. Sikt sammen mel og kakaopulver. Tilsett salt og vaniljepulver.
  3. Smelt 100 g sjokolade over vannbad.
  4. Smelt smøret på medium temperatur til det så vidt brunes og er gyllent. Hell smøret over i den smeltede sjokoladen og bland sammen. Tilsett ølet.
  5. Pisk sammen egg og sukker med en mikser til det er tykt og skinnende. Ca. 2-3 minutter.
  6. Pisk inn melblandingen og smørblanding på lav styrke. Ikke overpisk røren. Fold til slutt inn sjokoladebitene.
  7. Smør en 20 x 30 cm-kakeform med smør og dryss litt mel i formen. Hell røren i formen og stek ved 175 grader i 35-40 minutter. Kaken ser litt løs ut når den tas ut og må avkjøles helt før den tar ut av formen og deles opp. Sikt litt melis over om ønskelig.