Denne oppskriften på bollekake kan selvfølgelig brukes på mange måter. Hvis du ønsker et annet fyll, kan du erstatte bjørnebær med andre bær som blåbær eller bringebær. 

Bjørnebær er et saftig og stort bær som egner seg godt i både søte retter og sammen med vilt og and. Les mer om alt det gode du kan lage med bjørnebær her.

Slik lykkes du med gjærbakst

Det er noen regler for gjærbakst som er viktig å følge for å lykkes:

  • Bruk romtempererte ingredienser: Gjær er en levende organisme som trives best ved 37 grader og dør ved 45. Ta ut ingrediensene fra kjøleskapet minst en halvtime før bruk og pass særlig på at væsken ikke er for varm når du blander den med gjæren. En tommelfingerregel er heller for kald væske enn for varm. Deigen blir nemlig varmeren når du elter den, så da risikerer du at den blir for varm.
  • Elt lenge og vel: Søt gjærdeig trives godt med lang elting, minimum 10 minutter. Så brett opp ermene og elt med hendene eller bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok.
  • Ikke bruk for mye mel: Ikke ha i alt melet med en gang, men juster etter hvert som du ser hvordan deigen utvikler seg. Deigen skal være smidig og glatt, og ikke tung og melete.
  • Bruk tid: Deigen må få god tid til å heve. Noen velger å bruke mer gjær for å korte ned tiden, men dette kan lett gi en besk gjærsmak på baksten. 
Oppskrift på bollekake med bjørnebær og kardemomme.

Denne bollekaken med bjørnebær og kardemomme er helt super å bake når du skal ha gjester. Den er både supermyk og deilig og ser imponerende flott ut!

Bollekake med bjørnebær og kardemomme

Dette trenger du til ca. 25 små boller:

  • 200 g smør
  • 6 ½ dl helmelk
  • 1 pk. fersk gjær
  • 2 dl sukker
  • 2 ts bakepulver
  • 1 kg hvetemel
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts kardemomme 

 

Fyll:

  • 300 g bjørnebær
  • 3 ss sukker
  • 3 ts kardemomme

 

Slik gjør du:

  1. Smelt smør og tilsett melk. Varm væsken til 37 grader.
  2. Smuldre den ferske gjæren i en bakebolle og tilsett væsken. Rør lett til gjæren er oppløst.
  3. Tilsett alt det tørre i væsken. Elt og kna godt, gjerne i ca. 10 minutter.
  4. La deigen heve i bakebollen på et lunt sted med en plastikkpose og et kjøkkenhåndkle på toppen.
  5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse (etter ca. en time), deler du deigen i to og lager to runde pølser som kjevles ut til et stort rektangel.
  6. Forvarm ovnen til 225 grader.
  7. Mos bjørnebærene og bland i sukkeret.
  8. Smør bjørnebærmosen og strø kardemomme på den utkjevlede deigen.
  9. Rull sammen til en pølse, og skjær 3-4 cm tykke skiver som legges side om side i  en liten langpanne med bakepapir i bunnen.
  10. Pensle med smeltet smør og bak bollekaken i ovnen i 30-40 minutter.
  11. Legg gjerne et bakepapir på toppen mot slutten for å unngå at de blir for mørke.
  12. Server rett ut fra pannen, eller løft papiret ut og bryt av stykker.