Den berømte kjeksen så dagens lys allerede i 1912 i et bakeri i New York. Over hundre år senere har det kommet mange varianter av det som opprinnelig var to sjokoladekjeks med krem i midten.

Det er ingen som vet hvorfor de fikk navnet «Oreo», men kjeksene ble lansert med tanke på det britiske markedet. Det er tross alt britene som er storforbrukere.

Hele verden fikk imidlertid sansen for Oreo, og fortsatt er kjeksen den mest solgte i Amerika.

Oreo smaker nesten enda bedre i bakst! Prøv disse 5 oppskriftene på kaker og desserter som blir enda bedre med Oreo.

De aller fleste vet hvor godt den smaker, men det er mange andre morsomme fakta som ikke er like godt kjent. Se bare her:

  1. Da Oreo først ble lansert, kom den også i en sitron meringue-smak. Den var i salg frem til 1920-tallet.
  2. Det er flere kvinner enn menn som liker å dra kjeksen fra hverandre før de spiser den.
  3. Det tar 59 minuter å lage en Oreo.
  4. Oreo selges i over 100 land, og ble også kosher (tilpasset jødiske spiseregler) i 1997.
  5. Jo da, det er en egen Oreo-dag! Den feires 6.mars hvert år. 

Du trenger imidlertid ikke vente så lenge før du nyter Oreo i baksten din. For selv om kjeksen er god alene, er den nesten enda bedre i bakst. Det er disse oppskriftene gode bevis på;

1. OSTEKAKE MED OREO

Denne lekre ostekaken er signert Marit Røttingsnes, som er den stolte eier av bloggen Fru Timian. Oppskriften har blitt meget populær.

– En av de virkelig store kakesuksessene her hjemme har de siste årene vært Oreokake! Plutselig kom den skyllende innover landet vårt, og jeg tar i mot enhver ny kake med åpne armer! sier Marit på bloggen sin.

Oreo smaker nesten enda bedre i bakst! Prøv disse 5 oppskriftene på kaker og desserter som blir enda bedre med Oreo.

Fremgangsmåten er ikke veldig annerledes enn med andre ostekaker.

– Grovhakk Oreokjeksene og fordel dem rundt i ostemassen. Sett formen tilbake i stekeovnen og stek kaken i 30-35 minutter. Den skal fremdeles være litt skjelvende på toppen. Den vil stivne mens den avkjøles.

>>  Se hele oppskriften på Oreo ostekake hos Fru Timian

2. OREO MERINGUE KISSES 

– Oreo + Marengs + Sjokolade = "Oreo Meringue Kisses" som er så gode at de får alle blide! Det skriver Kristine Ilstad på sin populære blogg, Det søte liv.

Kreative Kristine vet virkelig å gjøre det meste og beste ut av kjeksene, og har hele 51 oppskrifter med Oreo på sin blogg. Alt fra iskrem og ostekaker til cupcakes og sjokoladekaker har hun kreert med Oreo som en sentral ingrediens.

Oreo smaker nesten enda bedre i bakst! Prøv disse 5 oppskriftene på kaker og desserter som blir enda bedre med Oreo.

I Oreo Meringue Kisses utgjør kjeksen bunnen på en liten kake bestående av marengs overtrukket med sjokolade.

– Det er lettere å øse den smeltede sjokoladen over marengsen med en spiseskje mens du holder kjeksen over skålen, enn å dyppe marengsen ned i den smeltede sjokoladen. Selv om det blir littegrann sølete, unngår du i hvert fall risiko for at marengstoppen faller av kjeksene og ned i sjokoladen, forklarer hun.

>> Se hele oppskriften på de søte Oreo-kyssene på Det søte liv.

3. OREO OSTEKAKE  

– Denne kaken kan du lage flere dager på forhånd, skriver Aase Dotterud fra ukebladet KK.

– Den er mektig, så den rekker til mange.

Oreo smaker nesten enda bedre i bakst! Prøv disse 5 oppskriftene på kaker og desserter som blir enda bedre med Oreo.

Bunnen lager du enkelt av Orekjeks kjørt i hurtigmikser blandet med smør. Trykk ned i en kakeform på 22 centimeter i diameter og sett til avkjøling.

– Bland kremost, fløte, sukker og vaniljesukker i en bolle og pisk det sammen til en glatt og myk krem. Løs gelatin i litt kokende vann og rør den inn i ostekremen. Rør raskt inn hvit sjokolade, som er smeltet over vannbad, forklarer hun videre.

Resten av kjeksen grovhakkes og vendes inn i ostekremen. Så er det bare å helle ostemassen over kakebunne og vente til herligheten stivner!

>> For hele oppskriften og fremgangsmåte, gå inn på kk.no

4. OREO MADNESS CAKE  

Når du virkelig har fortjent noe godt, bør du prøve denne drømmen av en kake fra Det søte liv.

– Dette er marengsbunn med Oreokjeks og pecannøtter, som er dekket med pisket krem, som er dekket med mer Oreos, som er dekket med sjokoladesaus, som er dekket med karamellsaus...., skriver Krisine Ilstad.

Oreo smaker nesten enda bedre i bakst! Prøv disse 5 oppskriftene på kaker og desserter som blir enda bedre med Oreo.

Du må først lage en marengskake, så en «hot chocolate fudge sauce» og til sist en «caramel sauce».

Pisk kremfløte til krem og fordel over marengsbunnen.

– Hakk Oreos grovt og dryss bitene over kremen. Det går fint med vanlige Oreokjeks. Jeg har imidlertid her brukt Oreo Milk Choc, som er Oreos som er dekket med melkesjokolade! forteller Kristine.

>> Se hele oppskriften på Oreo Madness Cake på bloggen Det søte liv.

5. OREOKAKE-DESSERT 

Fru Timian har hatt så stor suksess med sin Oreokake, at hun har laget en variasjon av den i en dessert. Den består av en sjokoladekakebunn med Oreokrem og pynt på toppen.

Oreo smaker nesten enda bedre i bakst! Prøv disse 5 oppskriftene på kaker og desserter som blir enda bedre med Oreo.

  – Du kan lage den i en stor bolle, eller som jeg gjør her, servere den i porsjonsglass. Hvor mange det faktisk blir, avhenger av hvor store glassene dine er. Med disse coctailglassene, blir det 10 porsjoner.

– Kremen blir veldig fast og fin når den røres sammen med knuste Oreokjeks, så desserten tåler fint å stå noen timer før servering, røper Marit.

>> Se hele oppskriften på Oreokake-dessert hos Fru Timian. 


6. SAFTIG SJOKOLADEKAKE MED KNUSTE OREOS

Skal du virkelig trå til og lage fest for store eller små, kan vi anbefale bloggeren The Vanilla Monologues sin saftige Oreo sjokoladekake! Dette er kremen av kremen med kjeks på toppen!

Oreo smaker nesten enda bedre i bakst! Prøv disse 5 oppskriftene på kaker og desserter som blir enda bedre med Oreo.

Kakebunn (1 kake, springform á 26 cm)
300 gram hvetemel, siktet
1 ts bakepuver
1 ts natron
2 ts vaniljesukker
200 gram meierismør, romtemperert
250 gram hvitt sukker
3 egg, store
1 dl bakekakao, usøtet
2 dl varmt vann
2 dl Kefir
1 rull Oreo kjeks (154 gram)

Ostekrem
110 gram Philadelphia ost Original, romtemperert
60 gram meierismør, romtemperert
250 gram melis
2 ts vaniljesukker

Sjokoladeglasur
200 gram Dronningsjokolade
1 ss Delfiafett, eller kokosolje

Fremgangsmåte

Kakebunn
Sikt sammen mel, bakepulver og natron. Sett til side.
Pisk smør, sukker og vaniljesukker med en elektrisk mikser i ca. fem minutter, til blandingen lysner.
Rør inn eggene i smørblandingen, ett av gangen.
Ha i melblandingen og rør til en ganske klumpfri kakedeig.
Varm vannet og bland sammen med kakaoen. Avkjøl litt og bland den flytende kakaoen i resten av deigen. Rør så inn kefiren.
Grovhakk Oreokjeks og vend i deigen helt til slutt.
Smør en springform på 26 cm med smør og mel. Ha gjerne bakepapir i bunn.
Stek midt i ovnen på 175 grader, i ca.50-60 minutter, eller til en prøvepinne kommer ut uten deig. Steketid vil ofte variere litt fra ovn til ovn.
La avkjøle i formen i rundt 10 minutter før du tar bunnen ut av formen og lar avkjøle på rist til kaken er avkjølt.
Sett gjerne kakebunnen i kjøleskapet mens du lager kremen.
Eventuelt kan du pakke kakebunnen inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet over natten. Da blir den enda saftigere, fastere, og blir lettere å jobbe med.

Ostekrem
Pisk sammen Philadelphia ost og smør, til en jevn masse. Bruk håndmikser eller kjøkkenmaskin.
Sikt inn melis, og pisk inn sammen med vaniljesukkeret.
Ønsker du en friskere krem, kan du piske inn 1-2 ts sitronsaft. Justér da med et par spiseskjeer melis om du synes kremen blir for tynn.

Sjokoladeglasur
Grovhakk sjokolade, og smelt sammen med Delfiafett eller kokosolje, over vannbad eller i mikrobølgeovn.
Bruker du mikrobølgeovn er det lurt å smelte på lav til medium varme, i ti sekunder av gangen, slik at sjokoladen ikke svir seg. Rør mellom hver gang.
La avkjøle ca. 10 minutter før bruk.

Montering
Del kakebunnen i to på langs, og legg den ene bunnen på et serveringsfat.
Bre ostekrem over bunnen på fatet, og legg den andre bunnen over.

Hell glasuren over toppen av kaken. Begynn i midten og bre glasuren forsiktig ut mot kantene, la glasuren renne over kanten noen steder.

Pynt med mini Oreos.

Tips.
Ønsker du en friskere kake er det nydelig med både frukt og bær til. Strø for eksempel ferske bringebær over ostekremen før du legger på den andre kakebunnen!

 

 

Kilde: ibtimes.com