Eltefri focaccia smaker vidunderlig og er superenkelt å lage, men det krevet litt planlegging. Deigen tar kun minutter å røre sammen og deretter skal den langtidsheve i 12-18 timer. (Fullstendig oppskrift og fremgangsmåte finner du i slutten av saken.)

Ventetiden er glemt straks du kjenner smaken på brødet. Den lange hevetiden gir focacciaen en lett syrlig smak, ikke ulikt surdeigsbrød, og det ferdigstekte brødet får en herlig sprø skorpe rundt en myk og saftig kjerne som er akkurat passe seig. 

<<PRØV OGSÅ: Bak fantastisk focaccia med urteolje>>

Focaccia med ekstra god smak

Å lage en skikkelig digg sandwich er litt av et kunststykke. Det er ikke bare å slenge på noe pålegg hvis «blingsen» skal bli minneverdig.

Du må passe på å ha riktig balanse mellom ulike teksturer, og samtidig velge elementer som passe sammen. Da skal du ikke se bort fra at et lite stykke sandwichmagi kan oppstå.  

<<PIKNIK-TIPS: Pizzarull Stromboli er genial pikinikmat>>

Eltefri focaccia laget som en sandwich med masse deilige skinker og oster

Denne sandwichen er inspirert av muffuletta, en sandwich fra italienske immigranter i New Orleans.

Sandwich i grønt, hvitt og rødt

Når du skal lage sandwich til piknikkurven, deler du bare focacciabrødet i to horisontalt og begynner å «lesse» på med godsaker. 

Vi har latt oss inspirere av muffuletta, en sandwich fra italienske immigranter i New Orleans, og fylt opp med aromatisk basilikumpesto, mild hvitost, fennikelsalami, parmaskinke, løk og salt kapers. Grønt, hvitt og rødt, akkurat som det italienske flagget.

Resultatet er en symfoni av vidunderlige italienske smaker, pakket inn i saftig og mettende sandwich.

<<GENIAL TURMAT: Saftig pestoflette er perfekt piknikmat>>

elettri focaccia med mozzarella og soltørkede tomater.

Mozzarellakuler og soltørkede tomater gir denne focacciaen ekstra god smak.

ELTEFRI FOCACCIA MED MOZZARELLA OG TOMATER

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: 12-20 timer
Steketid: 20 minutter
Steketemperatur: 200˚C
Porsjoner: 4

Dette trenger du:

  • 300 g hvetemel
  • 1/4 ts tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 2 dl vann, kaldt
  • 3 ss extra virgin olivenolje
  • 4 soltørkede tomater, i strimler 
  • 100 g mozzarellakuler/fersk mozzarella
  • 0, ts grovt flaksalt

 

Slik gjør du:

  1. Ha mel, tørrgjær og salt i en bakebolle. Tilsett kaldt vann og rør sammen til en samlet og relativt fuktig deig. Dekk bollen med plastfolie og sett til heving i romtemperatur i 12-20 timer.
  2. Dekk en springform på 24 cm i diameter med bakepapir og smør med to tredjedeler av olivenoljen. Velt deigen over i bakeformen og press ned til den dekker hele bunnen. Dekk med plastfolie og etterhev i ca. 1 time.
  3. Sett stekeovnen på 200˚C når hevetiden nærmer seg slutten. Fordel soltørkede tomater og mozzarella utover deigen og dytt godt ned. Ringle over resten av olivenoljen og dryss med grovt flaksalt. 
  4. Stek brødet på rist midt i ovnen i 20 minutter til det er gjennomstekt og har fått fin farge. Avkjøl på rist.

 

ITALIENSK PIKNIK-SANDWICH

  • Ferdigstekt focaccia
  • 2 ss grønn pesto
  • 1 pose ruccolasalat
  • 6 skiver Østavind/gul ost
  • 6 skiver Parmaskinke
  • 6 skiver fennikelsalami
  • 1 ss kapers
  • 1 sjalottløk, i tynne ringer
  • Ferske basilikumblader

 

Slik gjør du:

  1. Del focacciabrødet horisontalt i to. Smør bunnen med grønn pesto og legg på ruccolasalat, ost, parmaskinke, salami, kapers, sjalottløk og basilikumblader. 
  2. Legg øverste del av focacciabrødet på toppen og press godt ned. Del i like store «kakestykker» og pakk hver sandwich inn i matpapir eller folie. Oppbevar kjølig til servering.