Trenger du litt ekstra energi i matboksen, i tursekken eller i bilen på vei til fotballtreningen? Da kan disse energibarene være svaret på alle dine drømmer. De er lette å ta med i veske og sekk, passer perfekt som små vertinnegaver, smaker selvsagt godt og er fantastisk enkle å lage selv.

Ikke la deg stoppe om du ikke har alle ingrediensene for hånden. Noe av det mest geniale med hjemmelagde energibarer er at innholdet lar seg variere ut fra hva du har og liker. Har du ikke linfrø, bruk mer sesamfrø. Tåler du ikke gluten, bruk glutenfrie havregryn. Vil du ha mindre fett og sukker, kjør på med mer dadler.

Så lenge du har havregryn, nøtter, frø og tørket frukt er du i mål.

Energibar med mango og sjokolade

Skyll en skarp kniv i varmt vann slik at den blir god og varm. Da blir det enklere å dele energibarene i mindre biter.

Energibar med ekstra kick

For å få fram så mye smak som mulig ristes havregrynene og nøttene litt på forhånd. Det er med å tørke ut råvarene, som igjen gjør smaken mer konsentrert, og konsistensen blir sprøere. Du kan også riste frøene på samme måte.

Det er også godt å krydre litt ekstra. Vi har gått for flaksalt for å få små saltbomber til å balansere mot alt det søte, og sterk chili som passer god sammen sjokolade.

Andre smaker som passer bra sammen med alle nøttene og mørk sjokolade er kanel, lakris og vanilje. La din personlige smak bestemme resultatet!

ENERGIBAR MED MANGO OG SJOKOLADE

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: 30-40 minutter
Steketid: 15 minutter
Temperatur: 180˚C
Porsjoner: 12-15 porsjoner

Dette er en oppskrift til en liten langpanne (ca 20x30 cm):

Dette trenger du:

  • 75 g usaltede nøtter (mandler, hasselnøtter, pekannøtter o.l.)
  • 350 g havregryn, store
  • 100 g smør
  • 100 g brunt sukker
  • 100 g flytende honning (f.eks. akasiehonning)
  • 75 g steinfrie dadler, grovhakket
  • 75 g tørket mango, grovhakket
  • 75 g frøblanding (gresskarkjerner, linfrø, sesamfrø og solsikkekjerner)
  • 200 g 70% sjokolade
  • 0,5-1 ts chiliflak, knuste
  • 0,5 ts grovt flaksalt

 

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 180˚C. Kle liten langpanne med bakepapir.
  2. Grovhakk nøtter og bak sammen med havregryn i ovnen i 5 minutter.
  3. Varm forsiktig opp smør, sukker og honning i en kasserolle. Rør om til alt sukkeret har løst seg opp.
  4. Bland sammen havregryn, nøtter, tørket frukt og frø og rør inn i den varme sukkerblandingen. Bland godt.
  5. Fordel massen utover langpannen til et jevnt tykt og godt pakket lag.
  6. Stek midt i ovnen i 15 minutter, til nøttemassen så vidt begynner å få litt farge. Avkjøl på rist.
  7. Del sjokoladen i mindre biter og smelt forsiktig over vannbad eller i mikrobølgeovn. Fordel den varme sjokoladen i et jevnt lag utover nøttemassen. Dryss over knuste chiliflak (små mye du vil) og grovt flaksalt.
  8. Sett langpannen kjølig til sjokoladen har stivnet. Bruk en skarp kniv og skjær i ruter eller smale ”bars”. Oppbevar mørkt og tørt. Energibarene er holdbare opp mot en måned.

Til slutt: Ha alltid en energibar på lur når du skal ut på tur!