Nanbrød er vanlig å servere i Sentral-Asia og India. De stekes i ekstremt varme ovner der de ofte legges rett på ovnsveggen. Det tar ikke mange sekundene før brødene er ferdigstekte. I India pensles brødene med ghee (klaret smør) eller smør rett etter steking.

Nanbrød er perfekt når maten er så god at du egentlig vil slikke tallerkenen. Du bryter opp biter av brødet og bruker det til å dra opp saus, grønnsaker og kjøtt i små, herlige munnfuller. Det gir en perfekt kombinasjon av smaker, og tallerkenen er helt tom etterpå.

Hemmeligheten bak disse gode nanbrødene er smør og yoghurt. Deigen skal være glatt, elastisk og blank når den settes til heving. Disse nanbrødene smaker som en herlig blanding av brød og lefse.

Flate nanbrød med koriander.

Flate nanbrød med koriander og hvitløk.

Nanbrød med 3 deilige smaker

Når du først har laget deigen, kan du lage brød med mange gode smaker:

  1. Den enkleste varianten er bare penslet med smeltet smør rett før servering.
  2. Du kan også drysse sesamfrø over smøret og vips har du sesam-nan.
  3. Hvis du kjevler inn hakket hvitløk og frisk koriander før du steker brødene får du nydelige hvitløk- og koriander-nan.
Flate nanbrød med sesamfrø.

Flate nanbrød med sesamfrø.

Stek brødene i pannen

Når deigen har hevet kan du kjevle ut tynne, tynne sirkler. Fordi deigen inneholder fett fra smør og yoghurt vil ikke deigen klistre seg fast til kjevlen. Stek brødene i tørr, varm panne, men ikke på så høy temperatur at de brenner seg. Snu brødene etter noen minutter og stek på den andre siden. Det er supert om brødene ”puffer” opp. Det betyr bare at de er luftige.

Varier med smakene

Server brødene så fort som mulig etter at de er ferdige. De smaker aller best når de er ferske, varme og sprø. Når du steker brødene, er det viktig å ha en gryte smeltet smør for hånden. 

Pensle med smør og strø eventuelt sesamfrø over. Server til herlig indisk mat, som for eksempel:

Flate nanbrød med smør.

Flate nanbrød med smør.

FLATE NANBRØD

Dette trenger du til 6 flate nanbrød:

  • 40 g smør
  • 4 ss yoghurt naturell
  • 1 ts tørrgjær
  • 1/4 ts salt
  • 1/2 ts sukker
  • 250 g hvetemel
  • 50 g smeltet smør til topping

 

Slik gjør du:

  1. Smelt smør i en gryte. Trekk gryten av platen. La stå i fem minutter etter at varmen er slått av.
  2. Bland yoghurt, gjær, salt og sukker.
  3. Spe med smøret mens du rører. Bruk gjerne kjøkkenmaskin.
  4. Tilsett hvetemel, litt etter litt og elt deigen til den er fin og glatt.
  5. Kle bakebollen med plast og kjøkkenhåndkle og sett deigen til heving på et lunt sted i 45 minutter.
  6. Del deigen i seks emner. 
  7. Varm en panne og legg ett og ett brød i pannen. Stek på medium varme i tre-fire minutter. Snu brødet. Stek i nye tre-fire minutter. Pensle med smør på oversiden.

Lag sesamnan:

  1. Strø 6 ts ristede sesamfrø over den smørpenslede overflaten.

Lag hvitløk- og koriandernan:  

  1. Elt inn 3 ts hvitløk og 3 ss finhakket frisk koriander i deigen og kjevle ut emner ut til tynne brød. Stek som anvist over.