Er det varmt og deilig ute, er det ingen grunn til å gå inn. Ta heller med maten ut! Men alle som har spist middag på stranden eller i parken vet at det er noen utfordringer som må overkommes, nemlig sand og gress i maten.

Heldigvis finnes det råd.

Dette pakker du i piknikkurven:

  • Ha alltid med plastflasker med vann hvis det ikke er vann i nærheten.
  • Pakk maten som skal være kald for seg og oppbevar dem sammen med kjøleelementer.
  • Har du ikke kjøleelementer, kan du kjøpe isbiter fra frysedisken og legge den sammen med maten. Du kan også sette en flaske med vann i fryseren dagen før og bruke den som kjøleelement
  • Ha med duk som egner seg på bakken, plastbestikk, og gjerne en skarp kniv (pakket godt inn i et kjøkkenhåndkle).
  • Kvern med salt og pepper (de som står i krydderhylla i butikken)
  • Skjærebrett
  • Ekstra poser til søppel og andre ting som merkelig nok dukker opp når man er på tur.
  • Vinåpner og brusopptrekker
  • Tørkerull, kjøkkenhåndkle eller våtservietter
  • Sitteunderlag, som piknikpledd eller puter
  • Grill og fyrstikker

Ta med noe godt å drikke: Her er to uimotståelige sommerdrikker med jordbær

Hele familien på piknik på stranda

Pakk med mat og dra på piknik på stranda i dag. Det er sommerlykke, det!

Unngå veps

Er det mye veps? Lag en enkel vepsefelle ved hjelp av en stor brusplastflaske:

Del den i 2 på tvers, hell ufortynnet saft eller brus i bunnen og sett den andre delen av flasken opp-ned i flasken. Da kan vepsen krabbe enkelt ned, men ikke så enkelt opp igjen.

Slipp gjerne vepsen fri når dere skal gå (men pass på så du ikke blir stukket). 

God mat til piknik:

Velg piknikmat med omhu. En hel Brie kan få ligge i en egen matboks, sammen med de andre matvarene som skal være kalde. Oppskårede skiver av paprika, god skinke og sennep i en liten boks.

Salat som holder seg. Gode salater kan legges på Norgesglass eller i boks med lok. Dressingen tar du med i et beger med lokk ved siden av. Denne deilige sommersalaten med bacon har alt du ønsker deg.

Skal du grille, er aluminiumsfolie redningen. En ferdiglagd pakke som inneholder kuttede grønnsaker, fisk, krydder og litt smør. Bare å legge rett på grillen.

Pølsefest. Skikkelig gode pølser, med en hjemmelagd coleslaw og gode lomper. Eller kyllingbryst som ligger i en marinade, sammen med en potetsalat.

Skal du på piknik trenger du et flettebrød med pesto. Oppskrift på flettebrød med pesto, som holde seg saftig hele pikniken.

Flettebrød med pesto holder seg saftig lenge og er ideell piknikmat.

FLETTEBRØD MED PESTO

Dette trenger du til ca. 8 personer:

  • 1 ½ dl melk, gjerne litt mer, men se an mens du knar
  • en klype fersk gjær, ca. 10 g
  • ½ ts sukker
  • 300 g hvetemel/ spelt siktet
  • 4 ss olivenolje
  • 1 ts salt
  • 4-5 ss pesto
  • olje
  • eventuelt revet ost

Slik gjør du:

  1. Bland gjær, lunken melk og sukker i en stor bolle, til gjær og sukker er oppløst.
  2. Bland inn mel, olje og salt og kna til du får en fin deig.
  3. Sett til heving med et håndkle over eller inne i en plastpose, i ca. 1 time.
  4. Forvarm ovnen til 180C.
  5. Rull deigen ut til et rektangel, ca. 40x20 cm, eller 2 mindre.
  6. Smør ut pestoen på toppen, la kantene hele veien være fri for pesto.
  7. Strø på med ost, hvis du vil.
  8. Rull deigen på langsiden og legg den på et bakepapir. Gjerne diagonalt hvis den blir for lang.
  9. Del hele rullen i 2, på langs og legg begge delene med den kuttede delen opp.
  10. ”Flett” dem og sett til heving i 30 minutter.
  11. Pensle dem med litt olivenolje.
  12. Bak fletten i ca. 30 minutter. Avkjøl på rist.

 

Hjemmelaget pesto:

  • 1 potte basilikum, bladene
  • 1-2 fedd hvitløk, fint revet
  • 1 dl pinjekjerner, ristet i panne
  • 1 dl revet parmesan
  • olivenolje, til din ønskede konsistens
  • en skvis sitronsaft
  • salt og pepper

 

Slik gjør du det:

Ha alle ingredienser i en liten blender eller stavmikser og kjør til alt er blandet.