Allergi mot enten gluten eller gjær gjør det vanskelig å nyte en vanlig pizza. Men det finnes løsninger i form at glutenfri melblandinger eller mel fra andre korn som mais og ris.

Problemet med glutenfri pizza og annen glutenfri bakst, som attpåtil er uten gjær, er at resultatet kan bli kjeksaktig og tørt. 

Glutenfri rismelk eller havremelk er en fin måte å få fuktighet inn i brøddeigen på. Dessuten fungerer den som et fint hevingsmiddel – også i annen bakst som ikke er glutenfri.

<<LES OGSÅ: Slik lykkes du med glutenfri bakst: 7 deilige oppskrifter på glutenfrie brød og rundstykker.>>

Glutenfri pizza med riktig mel 

Jyttemel er en fiberrik melblanding fri for gluten, glutenrester eller hvetestivelse. Melet kan erstatte hvetemel i baking og er laget av ris, mais, bokhvete, betefiber, potetstivelse og psylliumskall.

Melet finner du hos Coop Mega. Jyttemel kan benyttes på samme måte som vanlig hvetemel og passer godt i glutenfri pizza.

<<PRØV OGSÅ: 9 himmelske kaker uten gluten>>

Hvit glutenfri pizzasaus 

En glutenfri pizza trenger ikke alltid å ha tomatsaus. Vi liker å variere og denne glutenfrie pizzaen har en deilig Crème fraîche-saus som gir fyldighet og saftighet til pizzaen.

Kreativt glutenfritt pizzafyll

Kjøttboller med hvitløk og svinekjøtt høres vel deilig ut, eller hva? Hvis du i tillegg bruker skarp blåskimmelost og timian får du høstens beste pizza. Når pizzaen er ferdigstekt strør du flotte kjerner av granateple over. De glitrer som rubiner og gir den glutenfrie pizzaen et syrlig og friskt kick.

Slik åpner du granateple

Du har kanskje slitt litt med å få ut kjernene av granateplet? Har vi ikke alle!

Det enkleste er å dele granateplet i to og så banke skinnsiden med en butt tresleiv slik at eplekjernene faller ned i en skål. Det er den beste måten for å bevare kjernene hele.

Et godt tips er å bruke et forkle når du gjør det, for saften fra granateple farger av på lik linje med rødbetesaft.

Har du lyst på en skikkelig god glutenfri pizza uten gjær? Her får du oppskrift på glutenfri pizza med blåmuggost, kjøttboller og granateple.

Gutenfri pizza uten gjær med kjøttboller, blåmuggost og granateple

Dette trenger du til 4 porsjonspizzaer:

Glutenfri pizzadeig:

  • 3 dl Jyttemel
  • 1 god klype salt
  • 1 ts olivenolje
  • 2,5 dl rismelk eller glutenfri havremelk

 

Hvit saus:

  • ½ beger Crème fraîche
  • 1 ts hakket timian
  • 1 ts sitronsaft
  • ½ fedd hvitløk, presset

 

Fyll:

  • 50 g blåskimmelost
  • mozzarellaost
  • ½ granateple

 

Kjøttboller:

  • ½ pakke svinekjøttdeig
  • 2 striper røkt bacon, finhakket
  • salt, pepper
  • 3 ss melk
  • 1 egg
  • 1 ts hakket timian
  • 1 fedd hvitløk, presset
  • ½ løk, finhakket
  • olje til steking

 

Slik gjør du:

  1. Kjøttboller: Bland kjøttdeig, bacon, løk, hvitløk, krydder og melk. Rør forsiktig inn egget og form små kjøttboller. Stek dem i pannen og sett til side. Bollene steker videre på pizzaen, så du trenger ikke steke dem hardt i pannen.
  2. Pizzadeig: Bland ingrediensene. Elt deigen for hånd eller i en kjøkkenmaskin. Bruk minimum fem minutter på eltingen. Jo lengre elting, desto bedre resultat.
  3. Forvarm ovnen på 250-300 grader. Har du pizzasten eller pizzastål er det den beste måten å steke pizza på. Vanlig bakeplate går også fint.
  4. Pizzasaus: Alle ingrediensene røres sammen.
  5. Kjevle ut pizzadeigen og smør på pizzasaus. Så legger du på mozzarellaost og små biter blåskimmelost. Legg på så mange kjøttboller du vil. Strø litt hakket timian over. Stek til osten er smeltet og pizzaen er sprø.
  6. Rens granateplet. Strø granateplekjerner over pizzaen rett før servering. Du kan godt servere mer av den hvite pizzasausen som dressing til pizzaen.