Å lage egen surdeig er tidkrevende og kan være vanskelig. Heldigvis finnes det nå en lettvint måte å få grove rundstykker med den gode smaken av surdeig.

Surdeig i en fei

Surdeig-trenden har vært over oss i noen år nå, men framgangsmåten er langt fra ny. Faktisk er den flere tusen år gammel, fra en tid da man ikke kunne gå i butikken og kjøpe gjær eller ferdigbakte brød. Tid hadde de derimot nok av, og for å lage en surdeigstarter må man ha god tid. Opp mot en hel uke, faktisk.

Heldigvis er vi kommet litt lenger. Nå får du kjøpt aktiv surdeig hos Coop Mega, som er klar til bruk med en gang. Du trenger med andre ord ikke dille og dulle med en humørsyk surdeig på kjøkkenbenken din i dagevis, med mindre du har veldig lyst.

<<LES OGSÅ: Hvis du har lyst til å sette din egen surdeig, får du ekspertens beste surdeigtips her.>>

grove rundstykker med surdeig og hele korn

Stek de grove rundstykkene som vanlig på stekebrett, eller bruk en fin gammel jernpanne. Det er en fin liten detalj hvis du skal ha gjester.

Grove rundstykker med ekstra mye smak

Kanskje den viktigste grunnen til å bake med surdeig er den unike smaken, som blant annet skyldes at du ikke trenger å bruke så mye gjær..

Ved å kombinere den aktive surdeigen med litt gjær blir det enklere å få et flott og luftig resultat – hver gang.

Våre grove rundstykker får en herlig frisk og lett syrlig undertone og smaker vidunderlig med litt smør på mens de fremdeles er litt varme. Nyt baksten alene med digg pålegg eller som tilbehør til en god suppe eller gryterett.

PRØV OGSÅ<< Hva med å servere nystekte rundstykker til en supersunn og superenkel spinatsuppe? >>

Grove rundstykker med surdeig

Få ting smaker så herlig som nystekte rundstykker med smør på...

GROVE RUNDSTYKKER MED SURDEIG OG HELE KORN

Vanskelighetsgrad: Lett 
Totaltid: minimum 11 timer
Steketid: 15-20 minutter
Temperatur: 230/210˚C

Oppskriften er til 16-18 rundstykker, eller to små brød

Dette trenger du:

  • 400 g hvetemel
  • 400 g fin sammalt hvete
  • 150 g 5-kornsblanding fra Änglamark + ekstra til pynt
  • 2 ts Maldonsalt + ekstra til pynt
  • 25 g fersk gjær
  • 1 pose (150 g) Ekte surdeig av fullkornshvete fra Idun
  • 6 dl kaldt vann

 

Slik gjør du:

  1. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og ha mel, korn og salt i bakebollen.
  2. Smuldre inn fersk gjær og tilsett surdeig og vann. Elt deigen godt på lav hastighet i 15 minutter.
  3. Dekk bollen med lokk eller plastfolie og sett til kaldheving i minimum 8 timer, gjerne lenger.
  4. Velt deigen ut på melet underlag. Brett deigen over seg selv 5-10 ganger og del i like store emner på ca 90 gram. Trill emnene til rundstykker og legg med sømmen ned i en lett smurt jernpanne, eller på bakepapirkledd stekebrett.
  5. Etterhev under dekke på lunt sted i 45-60 minutter. Sett ovnen på 230˚C når det nærmer seg slutten av hevetiden.
  6. Pensle rundstykkene med vann og dryss over grovt salt og litt av kornbladningen. Stek rundstykkene nederst i ovnen på 230 grader i 5 minutter. Senk temperaturen til 210 grader og stek videre i 10-15 minutter til rundstykkene er ferdig stekt (30-40 minutter for brød).
  7. Avkjøles på rist.  

Tips for kortere hevetid: Sett ovnen på 40-50 grader og la deigen heve inne i komfyren, over en langpanne/ildfast form fylt med vann. Metoden beskytter deigen mot trekk og sørger for at deigen ikke mister fuktighet mens den hever.

Kilder: morshjemmebakte.no, natgeo.no