Hva er vel bedre enn lange helge- og feriefrokoster med rykende fersk bakst? Ferier er til for å ta livet med ro, og da frister det kanskje ikke så mye å stå opp grytidlig for å lage frokostrundstykker? Det er derfor du skal lære deg teknikken med kaldheving!

Teknikken er kaldheving

Kaldheving er en teknikk som går ut på å lage deig med kald væske og la deigen heve over lang tid. Da kan du røre sammen deigen kvelden i forveien og la den heve i kjøleskapet over natten for å raskt og enkelt bake ut rundstykkene morgenen etter. 

Ved kaldheving brukes det mye mindre gjær enn ved vanlig hurtigheving. Dette gjør at baksten får mindre gjærsmak, og at smakene fra ingrediensene får bedre tid til å sette seg i deigen. 

Oppskrift på grove rundstykker som er kaldhevet.

Vi har brukt en kombinasjon av fint og grovt hvetemel for å få passelig grove rundtstykker. I deigen har vi brukt linfrø, og på toppen har vi strødd litt sesamfrø. Bruk gjerne andre frø eller hakkede nøtter om du ønsker det!

Bakst med bedre smak

Mange sverger til kaldheving av bakst fordi det gir en mer balansert smak på baksten. Deigen kan gjerne kaldheves lenger enn over natten, i opptil tre dager. Dette er en super metode om dere ikke er så mange til frokost. Så kan du lage en deig og steke opp et par rundstykker av gangen.

Men følg med; hvis deigen har falt sammen og begynner å lukte syrlig,  har deigen hevet for lenge og skal ikke brukes.

Trikset som gir sprø skorpe

Et triks for å få sprø skorpe er å bruke damp i begynnelsen av stekingen. Heldigvis trenger du ikke ha en fancy dampovn for å lage damp. Slik gjør du det:

 • Varm ovnen til høyest mulig temperatur.
 • Sett inn brettet med rundstykker når ovnen er varm og hell raskt litt kaldt vann inn i bunnen av ovnen.
 • Lukk døren raskt. Vannet vil fordampe og bidra til saftigere bakst med sprø skorpe.
 • Skru ned temperaturen og stek rundstykkene ferdige (til de har fått litt farge).
 • Rundstykkene må ikke å pensles, men hvis du ønsker en blankere skorpe kan du pensle dem med litt pisket egg, melk eller vann. Topp gjerne rundstykkene med frø som linfrø eller sesamfrø.

Tips!

Teknikken med kaldheving kan brukes til de aller fleste typer gjærbakst, både søte og salte varianter. Reduser mengden gjær, og bruk kald væske i steden for lunket eller varm.

Oppskrift på grove rundstykker. Kaldhevet.

Når du skal bake ut rundstykkene, tar du deigen ut av kjøleskapet og deler den inn i 8-10 emner (eller færre om du skal spare deig til dagen etter). Trill runde boller og legg dem på et stekebrett kledd med bakepapir. La dem etterheve i romtemperatur i 20-30 minutter mens du varmer opp stekeovnen til maks temperatur.

Grove rundstykker

Dette trenger du til 8-10 rundstykker:

 • 350 g hvetemel
 • 200 g sammalt hvetemel
 • 1 ts salt
 • ½ ts tørrgjær
 • 2 ss linfrø eller sesamfrø
 • 2 dl kaldt vann
 • 2 dl kald melk

 

Slik gjør du:

 1. Bland sammen alt det tørre i en stor bakebolle.
 2. Hell i kaldt vann og melk og rør deigen godt sammen med en sleiv. Dekk til bollen med plastfolie eller lokk og sett i kjøleskapet over natten. Det er viktig at det er helt tett for å få best mulig resultat.
 3. Morgenen etter har du litt mel på benken og hvelver deigen ut. Del i 8-10 emner og trill rundstykkene. Det gjør ikke noe om de ikke er helt runde. Litt rustikk utseende er fint!
 4. Legg rundstykkene på et stekebrett kledd med bakepapir. La dem etterheve 20-30 minutter mens du varmer ovnen til høyeste temperatur. Rundstykkene kan pensles med pisket egg, melk eller vann om ønskelig. Dryss gjerne litt frø på toppen.
 5. Sett stekebrettet inn i ovnen og hell ½ dl vann i bunn av ovnen for å lage damp. Lukk igjen døren raskt og skru ned til 175 grader. Stekes i 10 minutter, eller til de har fått litt farge.