For seks år siden fant Sverre Gunnar Haga Sverre en oppskrift på et brød som var så enkel at han ikke klarte å stå imot. Deigen tok ham med storm.

- Jeg spiste, drømte, eksperimenterte og levde på å prøve ut forskjellige smaker og konsistenser med brøddeigen. Og etter hvert fant jeg ut (eller var det kona?) at det kanskje var greit å lage sin egen kokebok om brød, forteller Sverre Gunnar Haga.

Til daglig, altså når han ikke baker brød, er han senior kommunikasjonsrådgiver i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening. I fjor kom boka Menn som baker brød hvor han har samlet sine beste oppskrifter.

Bakeentusiast Sverre Gunnar Haga med et nystekt grovbrød.

Bakeentusiast Sverre Gunnar Haga har tenkt og drømt og snakket om brød så lenge at det ble en bok av det.

Middagsrester i grovbrødet

Han har en egen ”regel” som heter ”500-400-5-5-7” – altså, 500 g mel, 400 g vann, 5 g salt, 5 g fersk gjær og 7 gram honning eller sirup. Utover dette kan man prøve MYE rart.

- For eksempel kan du ha i restene av rømmegrøten fra i går. Eller hva med Farris, grillpølser, yoghurt og litt ketsjup?

Noen ganger samarbeider han med sønnene sine på 7 og 4 år. Da kan de rareste kombinasjonene dukke opp, og han må kanskje holde litt igjen.

- Vi har prøvd med cola, saft og vin også. Til og med fisk.

Har det alltid gått bra?

- Det har gått skikkelig galt mange ganger. Men det har også vært den beste måten å lære på.

<<LES OGSÅ: Liker du å spise brød til suppe? Da kan du bake ett av disse fem deilige suppebrødene. Sjekk hvilket brød som passer til suppa du skal lage!>>

Baking gir mindre matsvinn

Sverre Gunnar Haga bruker til og med ”gammelt” brød i brøddeigen. Det vil si brød som er rundt 3-5 dager gammelt. Og bruker han det ikke til et nytt brød, så lager han krutonger, griljermel eller Arme Riddere av restene.

<<LES OGSÅ: Vil du redusere matavfallet, spare miljøet og samtidig lage nydelig blomsterjord? Det er faktisk mulig, bare sjekk her!>>

Den verste brødopplevelsen

Selv eksperimenter med sære råvarer og kombinasjoner kan ikke overgå skuffelsen over ett spesielt brød:

- Den verste brødopplevelsen jeg har hatt var den gangen jeg glemte å ha salt i. Jeg tok det vakreste brødet ut av ovnen, fant frem gulosten og tok en bit av en tilsynelatende perfekt blings.

Og så var det altså det tristeste brødet jeg har smakt. Det smakte ingenting! Så det er veldig viktig med salt. For den skuffelsen der, den var stor.

<<PRØV OGSÅ: Skal du bake et superenkelt brød som (nesten) alle liker, skal du prøve denne focacciaen med herlig orteolje. >>

Tre grunnteknikker

Å bake et brød er utrolig enkelt, mener Sverre Gunnar Haga. Det viktigste er at brødet får et glutennettverk – altså det vi kaller for brødets gulv, tak og vegger.

Det viktigste for et vellykket brød er at du velger én av disse teknikkene:

  • At du elter lenge nok, det vil si opp mot 20 minutter.
  • Langtidsheving, det vil si at du bare raskt rører sammen deigen og så la den stå 8-12 timer.
  • Bruke en bretteteknikk hvor deigen blir over 3-5 timer dratt i og så brettet over flere ganger.

Du trenger Ikke være så jålete med melet, mener Haga.

- Bruk vanlig hvetemel, sammalt fin og grov og kanskje litt rug og havre. Ikke gjør noe mer ut av det i første omgang.

Grovbrød med grillpølse og Seigmenn.

Grovbrød med grillpølse og seigmenn høres kanskje litt rart ut, men tro oss; det smaker supergodt! Du kan godt droppe Seigmennene hvis du skal bake matpakkebrød til ungene.

Sverre Gunnar Hagas supergode grovbrød

Akkurat dette brødet ble veldig godt, mener Sverre Gunnar Haga. Han anbefaler å ha i de ”ekstra” ingrediensene helt på slutten av knaingen.

Dette trenger du til to brød:

  • 600 gram siktet hvetemel
  • 250 gram grovt sammalt hvete
  • 150 gram grovt sammalt rug
  • 5 gram salt
  • 5 gram fersk gjær (1,5 gram om du bruker tørrgjær)
  • 5 gram maltekstrakt
  • 50 gram knust cornflakes
  • 2 grillpølser kuttet i småbiter
  • 2 raspede gulrøtter
  • 10 seigmenn kuttet i småbiter (kan sløyfes)
  • 1 egg
  • 850 gram kaldt vann

 

Slik gjør du:

  1. Bland sammen melet, rør ut gjæren i vann og hell over melet.
  2. Rør inn salt, maltekstrakt, cornflakes, pølse, egg, gulerøtter og evt. seigmenn og la deigen bli godt blandet, til alt melet er med.
  3. Sett bollen tildekket i romtemperatur, i 7-8 timer.
  4. Forvarm stekeovnen til 250 grader.
  5. Hell deigen over i smurte brødformer og sett inn i ovnen.  Sett ned ovnen til 210 grader.
  6. Stek i ca. 50 minutter.
  7. Ta ut brødene og avkjøl på rist.