Det er med konfekt som med fin vin, det tar tid å lære seg å sette pris på godsakene. Som barn var det lett å føle seg lurt når det som tilsynelatende så ut som godsaker, viste seg å være fylt med noe sterkt og flytende.

I dag, derimot, er det kanskje nettopp denne smaken som gjør at du ikke får nok av konfekten!

Den lille biten skal likevel inneholde mye smak, og gjerne flere smaker på en gang.

Den skal helst være innbydende å se på, og innpakningen bør være alt annet enn tilfeldig. Alt ved konfekt skal være fristende, men det gjelder å ikke la seg friste for mye.  Dette er energitette saker, som helst bør nytes i små mengder av gangen. 

Nye trender

Konfekt er deilig å gi og få - og supergøy å lage selv! Oppskrift på 10 deilige konfekt du lager selv. Kjapt og enkelt!

Havsalt og sjokolade er perfekt konfekt-kombo!

I Norge har vi lange tradisjoner for konfekt. Klassikeren «Kong Haakon» ble lansert som en hyllest til Kongen og vår nyvunne selvstendighet i forbindelse med unionsoppløsningen i 1905.

Fortsatt er en slik eske forbundet med høytid og fest, og en vanlig gave å gi og få.

Likevel er det stadig flere som velger å lage konfekten selv.

Da får man akkurat de bitene man liker best, og kan gjøre innpakningen pen og personlig.

Dessuten er det gøy å lage konfekt! Og slettes ikke så vanskelig som man kanskje skulle tro. Vi har samlet noen oppskrifter som ikke bør by på store utfordringer.

Prøv deg frem, smak og pakk inn – hvis det er mer igjen…

 

ISSJOKOLADE
Ca. 65 stk.

Dette trenger du:

  • 250 g mørk sjokolade
  • 125 g kokosfett
  • ¼ dl Melis

Slik gjør du:

  1. Del sjokoladen i biter og legg den sammen med fett og melis i en bolle.
  2. Smelt over vannbad.
  3. Rør rundt og hell i former.

 

Konfekt er deilig å gi og få - og supergøy å lage selv! Oppskrift på 10 deilige konfekt du lager selv. Kjapt og enkelt!

Mørke trøffelkuler er enkelt å lage og smaker kjempegodt!

MØRKE SJOKOLADETRØFFELKULER
Gir ca 35 stykker

Dette trenger du:

  • 2,5 dl fløte
  • 300 g mørk sjokolade, hakket
  • 2 ss brennevin etter ønske, f.eks. whisky
  • 25 g smør, temperert
  • 100 g mørk sjokolade, smeltet
  • 100 g kakao

Slik gjør du:

  1. Kok opp fløte, ha i hakket sjokolade og rør til den smelter.
  2. Rør inn smør og brennevin, og hell i liten form.
  3. Sett kaldt til det har stivnet (minimum en time).
  4. Rull til kuler, dypp dem raskt i smeltet sjokolade og legg dem i kakaoen.
  5. La dem stivne her, ta dem så ut og rist av det overflødige. Oppbevares kjølig.

 

MARSIPAN MED HVIT SJOKOLADE OG GIN
Ca. 20 stk.

Dette trenger du:

  • 200 g marsipan
  • 1 ss gin
  • Saften av 1/4 appelsin
  • Litt revet appelsinskall
  • Hvit sjokolade

Slik gjør du:

  1. Bland marsipan med gin og appelsinsaften (massen må ikke bli for bløt).
  2. Trill massen til kuler og rull dem litt avlange. Sett dem til kjøling i kjøleskapet.
  3. Dypp dem i smeltet hvit sjokolade to ganger og pynt med revet appelsinskall.

 

Konfekt er deilig å gi og få - og supergøy å lage selv! Oppskrift på 10 deilige konfekt du lager selv. Kjapt og enkelt!

KAKAOTRØFLER MED WHISKEY
Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 1,5 dl fløte
  • 200 g mørke sjokolader
  • 60 g smør
  • 0,2 dl whisky
  • 2 ss kakaopulver

Slik gjør du:

  1. Varm fløten i en liten kjele. Hakk sjokolade og ha i. Sett til side.
  2. Tilsett 60 g smør i terninger og whisky til slutt.
  3. Rør til det kjølner og blir kremaktig, og lag kuler enten med en melonkuleskje eller sprøyt dem på bakepapir.
  4. Rull i kakaopulver som har fått ligge i fryseboksen en stund.

 

KARAMELL MED INGEFÆR OG HASSELNØTTER
Ca. 50–60 stk.

Dette trenger du:

  • 50 g smør
  • 1 ½ dl kremfløte
  • 1 ½ dl sukker
  • ½ dl hvit sirup
  • 1 ts malt ingefær
  • 1 ts vaniljesukker
  • 50 g hakkede og ristede
  • hasselnøtter

Slik gjør du:

  1. Smelt smøret i en kaserolle med tykk bunn.
  2. Tilsett kremfløte, sukker, sirup, ingefær og vaniljesukker.
  3. Kok opp og la det koke uten lokk i 15–20 minutter til massen klarer «kuleprøven» eller til temperaturen er 122 grader. Kuleprøven: Test massens konsistens ved å dryppe noen dråper karamell i litt kaldt vann. Da avkjøles massen raskt og du skal kunne forme en liten kule.
  4. Tiden varierer avhengig av størrelsen på kaserollen Rør i massen ofte.
  5. Hell massen i en form, ca 15x20 cm. Strø over hasselnøtter og trykk til lett med hånden.
  6. La det avkjøles før du skjærer eller klipper kulene i biter. Oppbevares kjølig.

 

Konfekt er deilig å gi og få - og supergøy å lage selv! Oppskrift på 10 deilige konfekt du lager selv. Kjapt og enkelt!

MARSIPANKULER MED ROM 
Dette trenger du:

  • 250 g marsipan
  • 1 ½ ss mørk rom
  • 100 g mørk sjokolade
  • kokosflakes eller
  • kokosmasse til pynt

Slik gjør du: 

  1. Arbeid inn rom i marsipanen og forme til små kuler.
  2. Hakk sjokoladen og smelt den over vannbad eller i mikrobølgeovn.
  3. Hell litt sjokolade over hver marsipankule og strø over kokos. La dem stivne og oppbevar kjølig.

 

BRENTE MANDLER
Dette trenger du:

  • 150 g sukker
  • ½ dl vann
  • 500 g ristede mandler med skinn
  • 10 g smør
  • Rist mandlene i stekeovnen på 140 grader i 20 min.

Slik gjør du: 

  1. 1. Kok vann og sukker til sirup. Tilsett mandlene, og rør godt.
  2. 2. Etter en stund blir mandlene hvite av sukkerhinnen, rør hele tiden med en tresleiv.
  3. 3. Rør inn litt smør, før mandlene helles på et oljet bord.
  4. 4. Splitt mandlene før de stivner.
  5. 5. Tilsett gjerne krydder som ­f.eks. kanel på slutten av karamelliseringen.

 

Konfekt er deilig å gi og få - og supergøy å lage selv! Oppskrift på 10 deilige konfekt du lager selv. Kjapt og enkelt!

8. KONFEKT MED SALT KARAMELL
Dette trenger du:

  • 200 g mørk sjokolade (70%)
  • 150 gram fløte
  • 100 gram sukker
  • 40 gram smør
  • frø fra ½ vaniljestang
  • 2 klyper maldonsalt

Slik gjør du:

  1. Varm opp fløten sammen med vaniljefrøene. I en annen kjele har du sukkeret. Smelt til karamell (ikke rør) og tilsett den varme fløten. Kok til alt er løst opp, du kan nå røre. La koke til den tykner og tilsett smør og salt. Sett til side for å avkjøles.
  2. Smelt 100 gram sjokolade over vannbad. Når sjokoladen har smeltet tar du bollen av vannbadet og tilsetter resten av sjokoladen. Sjokoladen skal være ca. 30-35 grader når du heller den i konfektformene (bruk gjerne konfekt­former av silikon). Bruk et mattermometer for å sjekke temperaturen. Hvis sjokoladen er mer enn 35 grader må du røre til riktig temperatur.
  3. Fyll formene opp til randen, dunk lett i bordet så eventuelle luftbobler forsvinner og snu formen opp ned slik at sjokoladen renner ut. Spar på denne sjokoladen til senere. Du sitter nå igjen med et skall av sjokolade som skal fylles med karamell. Sett konfektformen i kjøleskapet i 15 min. Ha den avkjølte karamellen i en sprøytepose og fyll konfektformene.
  4. Smelt sjokoladen du helte ut av formene tidligere i vannbad (om den har stivnet). Hell sjokoladen over karaellen i formene, det er dette laget som lager bunnen på konfekten. Sett i kjøleskapet i 30 min før du trykker konfekten ut.

 

Konfekt er deilig å gi og få - og supergøy å lage selv! Oppskrift på 10 deilige konfekt du lager selv. Kjapt og enkelt!

SJOKOLADEFUDGE MED NØTTER
Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 2 1/2 dl hakkede nøtter og mandler,
  • f.eks valnøtter eller pecannøtter
  • 1 ss smør
  • Litt salt
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 boks vikingmelk
  • 200 g lys sjokolade, hakket
  • 300 g mørk sjokolade, hakket

Slik gjør du:

  1. Dryss ut nøttene i ildfast form og rist dem i ovn ved 175 °C i ca 10 min eller til de er lysebrune. Ha smør, salt og vaniljesukker i en bolle og tilsett de varme nøttene. Rør godt rundt til smøret er smeltet.
  2. Kok opp vikingmelken og ta kjelen fra platen. Rør inn sjokoladen til alt er smeltet. Vend i nøtte-blandingen i kjelen med sjokolade. Kle en form med bakepapir og hell røren i formen.
  3. Jevn til overflaten med en skje og sett kaldt i kjøleskapet i minst 1 time, gjerne lenger. Når fudgen er kald tas den ut av formen og skjæres opp i passe stykker.

 

KNEKK
Ca. 80 stk.

Dette trenger du: 

  • 2 dl kremfløte
  • 2 dl lys sirup
  • 2 dl sukker
  • 2 dl ristede cashewnøtter
  • 1 dl hasselnøtter
  • 1 dl valnøtter
  • 2 ss smør

Slik gjør du:

  1. Bland fløte, sirup og sukker i en gryte med tykk bunn.
  2. Kok uten lokk, rør av og til.
  3. Knekken er klar når termometeret viser 130 grader eller når den klarer «kuleprøven»: Test massens konsistens ved å dryppe noen dråper karamell i litt kaldt vann. Da avkjøles massen raskt og du skal kunne forme en liten kule.
  4. Koketiden er ca 25 minutter i en vid gryte eller ca 35 minutter i en gryte med mindre bunn.
  5. Del nøtter i store biter. Rør inn nøtter og smør i røren.
  6. Hell røren på en oljet bakeplate.
  7. Avkjøl i kjøleskapet og del massen i biter med en skarp kniv. Oppbevar kjølig.