Med alle de vidunderlige norske eplene som modnes utover høsten er det bare naturlig at noen av dem finner veien inn i en deilig eplepai. Det er nemlig få ting som er så godt som lune epler med deilig smak av kanel og sukker. Når vi så legger til litt blåbær også, er høsteventyret komplett!

Eplepai med alt, takk!

Det finnes mange nydelige varianter av eplepai, men felles for de alle er at det involverer en eller annen form for paibunn eller smuldretopping. Til denne oppskriften kunne vi ikke bestemme oss og gikk for Ole Brumm-varianten «Ja takk, begge deler!»

<<PRØV OGSÅ: Eplepai med eventyrlig karamellsaus>>

Mange tror dessverre det er vanskelig å bake eplepai på grunn av bunnen og kvier seg for å begi seg ut på det. Det er det ingen grunn til.

Det viktigste å huske på er å arbeide raskt og holde deigen (og hodet) kaldt. Da blir resultatet ekstra sprøtt og flakete. 

eplepai med blåbær og smuldretopping

"Alle" liker eplepai, og denne varianten med blåbær og sprø smuldretopping er helt uimotståelig. Spesielt når den serveres mens den fremdeles er varm.

6 tips for å lykkes med paibunnen

Mørdeig er utgangspunktet for de fleste søte terter og paier. Deigen skal ha lite væske og mye fett for å gjøre den så lite elastisk som mulig. Følger du tipsene under spiller det ikke så mye rolle hvilken oppskrift du bruker. (Se fullstendig framgangsmåte i oppskriften i slutten av saken.)

1: Mye fett og lite jobbing.
I motsetning til gjærbakst skal eltes mye for å få en elastisk og sterk deig, er det motsatt når det kommer til paideig. For å få sprøtt og flakete resultat må deigen være litt «kort». Det er derfor det er så mye smør i en paideig. Det krever også at du jobber så lite med den som mulig.

2: Bruk kalde ingredienser og avkjøl ofte.
Kalde ingredienser og avkjøling mellom hvert steg i prosessen er med på å sikre at deigen ikke synker ned på sidene når den stektes.

<<PRØV OGSÅ: Klassisk eplekake i langpanne>>

3: Vær raus med bakepapiret.
Den enkleste måten å kjevle ut paideigen er mellom to ark med bakepapir. Da er det også enklere å få bunnen over i formen. 

4: Henge over kanten.
La den ferdig utkjevlede paibunnen henge litt over kanten på formen. Da reduseres sjansen for at den krymper under steking. Dette gjelder både for bunner som skal forstekes og de som fylles med en gang.

5: Forsteke eller ikke?
Skal du bake en terte hvor fyllet ikke skal steke lenger enn 30 minutter (eller ikke i det hele tatt) er det lurt å forsteke bunnen for å få et sprøtt resultat. Husk å prikke med gaffel for å forhindre at bunnen blåser seg opp.

Paier som skal steke lenger enn 30 minutter totalt trenger ikke forsteking.

<<PRØV OGSÅ: Enkel eplepai med butterdeig og vaniljekrem>>

6: Konditorens «hemmelige» triks
For å sikre at ikke fyllet gjør bunnen fuktig og trist kan den «armeres». Forstek paibunnen som vanlig. Pensle så bunnen med en sammenvispet blanding av 1 eggeplomme og 1 spiseskje vann og etterstek bunnen 1 minutt. Denne forsterkningen er spesielt bra hvis du vil lage terten i god tid i forveien.

eplepai med blåbær og smuldretopping

Vanilje smaker himmelsk godt til både epler og blåbær, og eplepaien blir om mulig enda bedre med litt vaniljekrem, vaniljesaus, vaniljekesam eller vaniljeis på toppen.

EPLEPAI MED BLÅBÆR OG SMULDRETOPPING

Vanskelighetsgrad: Middels
Steketid: 45 minutter
Steketemperatur: 180˚C/200˚C 

Mørdeig

 • 300 g hvetemel
 • 200 g kaldt smør, i terninger
 • 100 g melis, siktet
 • 2-4 ss iskaldt vann
 • Tørr ris/tørkede erter (til steking)

 

Fyll

 • 2 stk. eple, i terninger
 • 200 g norske blåbær (ferske eller frosne)
 • 1 ts malt kanel

 

Smuldretopping

 • 125 g smør, i terninger
 • 125 g hvetemel
 • 50 g lettkokte havregryn
 • 50 g sukker
 • 1 ts vaniljesukker
 • 2 ss brunt sukker
 • 2 ss mandler, i skiver

 

Slik gjør du:

 1. Start med paibunnen: Ha mel i en vid bolle eller på kjøkkenbenken. Smuldre inn smøret med fingrene. Tilsett melis og jobb inn i blandingen. Det er også mulig å bruke en food processor med knivblader.
 2. Tilsett halvparten av det iskalde vannet og arbeid blandingen til en samlet deig. Tilsett ekstra vann kun dersom det er nødvendig.
 3. Press deigen sammen til en flat disk, pakk inn i plastfolie og legg i kjøleskapet 30 minutter.
 4. Kjevle deigen ut mellom to ark bakepapir, til den er ca. 4 cm større enn paiformen.
 5. Legg paibunnen over formen og pass på å presse godt inn mot sidene og over kanten. Trim bort overflødig deig, dekk med plastfolie og sett i kjøleskapet i 30 minutter.
 6. Sett ovnen på 180˚C. Prikk paibunnen med en gaffel, dekk med bakepapir og hell på rå ris eller tørkede erter. Stek på rist midt i ovnen i ca. 10-15 minutter. Fjern bakepapir og ris/erter og stek i 10 minutter til bunnen er gyllen. Avkjøl.
 7. Lag smuldredeigen: Ha smør, hvetemel, havregryn, sukker og vaniljesukker i en food processor og kjør på full hastighet til deigen så vidt samler seg.
 8. Klargjør fyllet: Skrell eplene, stikk ut kjernene og skjær opp i terninger. Fordel eplebiter og blåbær utover det forstekte paiskallet og dryss over malt kanel. Frosne blåbær bør være opptint og avrent før de legges i paien.
 9. Sett ovnen på 200˚C. Fordel smuldredeigen utover fyllet og dryss over brunt sukker og skivede mandler. Sett kakeformen på rist midt i ovnen og stek i ca. 30 minutter. Dekk kaken med bakepapir dersom paiskallet ser ut til å bli for godt stekt underveis.
 10. La paien avkjøles litt før den serveres, gjerne sammen med vaniljekrem eller vaniljeis.

Tips: Paideigen kan fryses ned og brukes på et senere tidspunkt. Smuldredeigen kan fryses men kan også oppbevares i kjøleskapet opp til en uke.