Tira mi su betyr ”trekk meg opp” på italiensk - og det er akkurat det et stykke av denne deilige italienske kaken gjør!

Tiramisu er en deilig blanding av kaffe, kjeks, aromatisk krem og et florlett lag kakaopulver. Det er ikke rart at den italienske kaken er manges favorittdessert; når du har spist et stykke vil du ha mer!

Historisk dessert-favoritt

Som med det meste som er godt og populært er det mange som vil påberope seg æren for å ha funnet opp Tiramisu. Ifølge boken “La Marca Gastronomica” (utgitt i 1998) var det restaurant Le Beccherie i Treviso som først laget desserten. Visstnok skjedde dette på 1960-tallet.

Oppskriften på Tiramisu ble først publisert i magasinet Vin Veneto i 1981. Da andre restauranter fikk med seg at Le Beccherie hadde en rett som folk snakket om, fikk de også Tiramisu på menyen.

Oppskrift på tiramisu.

Originalt ble Tiramisu laget i én stor, rund form. Standarden nå er firkantet form og firkantede stykker, selv om noen også lager Tiramisu i porsjonsglass.

Alkohol eller ikke?

Moderne tiramisu-oppskrifter, slik som denne, inneholder alkohol. Den originale oppskriften inneholder ikke alkohol. Bruken av alkohol, og da gjerne Marsala, som er en dessertvin fra Sicilia, kom til på et senere tidspunkt. 

I denne oppskriften kan du velge om du vil bruke alkohol eller ikke, alt etter anledning og hva du foretrekker.

Hemmeligheten ligger i konsistensen

Fingerkjeks (savoiardi på italiensk) er avlange, luftige kjeks med sukkerstrø. De smaker som et tørt sukkerbrød og får da den deilige, kakekonsistensen når de dyppes i espresso-alkoholblandingen.

Kremen som dekker fingerkjeksene er en blanding av tre elementer: Eggedosis, pisket krem og pisket mascarpone. Pisket krem er valgfritt i mange oppskrifter, men vi ønsker en luftig Tiramisu og har derfor valgt å bruke pisket krem.

Desserten skal være så luftig at man skal kunne skjære et perfekt stykke fra formen og det skal kunne stå av seg selv. Når du stikker kakegaffelen gjennom kaken skal du ikke finne motstand, kun lag på lag med kjærlighet og pur lykke.

Oppskrift på Tiramisu.

En liten tiramisu-advarsel: unngå å ta kakebiten i munnen på innpust. Kakaopulveret kan utløse nysefest og ikke kakefest. Vi snakker av erfaring!

Klassisk Tiramisu

 • 3 dl espresso eller sterk kaffe
 • 1 pakke fingerkjeks
 • 3 ss Marsala-vin, amaretto eller konjakk (kan sløyfes)
 • 3 dl fløte
 • 3 eggeplommer
 • 100 g sukker
 • 250 g mascarpone
 • ½ sitron, kun skall
 • 4 ss kakaopulver 

 

Slik gjør du:

 1. Lag espresso eller sterk kaffe og avkjøl. Bland inn Marsala-vin, amaretto eller konjakk. Dypp kjeksene i den avkjølte blandingen og legg halvparten i et lag i en form, cirka 20x30 centimeter. 
 2. Stivpisk kremfløten og sett til side.
 3. I en annen bolle pisker du eggeplommer og sukker til massen er jevn og luftig. Sett til side.
 4. Pisk mascarpone luftig med en elektrisk visp før du vender den forsiktig inn i eggeblandingen. Ikke bruk en elektrisk visp til dette steget, da kan blandingen falle sammen. Til slutt rører du forsiktig inn den piskede kremfløten. Finrasp litt sitronskall i blandingen og bland sammen.
 5. Dander halvparten av kremen over kjeksene, før du legger et nytt lag av de dynkede kjeksene over. Hell resten av kaffen over kjeksene om det er noe til overs.
 6. Legg resten av kremen på toppen og sikt et tykt lag kakaopulver på toppen. Sett formen kjølig i minst en time for at smakene skal få satt seg. Formen kan med hell stå kjølig over natten.