Kolakaker (kolakakor på svensk) er en vanlig kakesort på svenske kakefat. Kolakaker egner seg veldig godt som julekake. I tillegg til å være utrolig gode, er kolakaker nemlig verdens enkleste kake å bake.

"Hemmelig" ingrediens i kolakaker

Kolakakaene inneholder ikke cola. Kola betyr karamell på svensk og småkakene har en deilig smak av karamell. Det er kombinasjonen av sukker, honning og smør som gir denne fantastiske smaken.

I tillegg har vi tilsatt en "hemmelig" ingrediens: sitronskall. Sitronskallet gir en syrlig og god smak til småkakene.

Kolakaker på et bord, serveres som julekaker.

Kakene bør oppbevares i lufttette bokser for at de skal beholde den deilige knasen. De smaker fantastisk til kaffe eller en god kopp te.

Viktig når du baker julekaker

Når du har laget deigen, er det viktig å legge den i plast i kjøleskapet. Dette fordi deigen skal sette seg og bli lettere å skjære i.

Kjevl ut deigen og skjær ut rektangler. De er fortsatt myke når de er ferdige i ovnen, men vil stivne og sette seg når de avkjøles.

kolakaker til jul

En liten stabel kolakaker med hyssing rundt kan være en fin vertinnegave i førjulstiden.

KOLAKAKER

Vanskelighetsgrad: Lett
Steketid: ca 15 minutter
Temperatur: 175˚C
Antall: ca 80-100

Dette trenger du:

  • 220 g smør, romtemperert
  • 220 g sukker
  • 340 g hvetemel, siktet
  • 2 ts natron
  • 1 ts kanel
  • 1 ss flytende honning
  • 1/2 sitron, revet skall av

 

Slik gjør du:

  1. Pisk smør og sukker hvitt.
  2. Sikt i det tørre og tilsett honning og sitronskall.
  3. Jobb sammen deigen med hendene og legg i en plastpose. Sett deigen kjølig i 1 time.
  4. Sett ovnen på 175˚C.
  5. Del deigen i 6 emner og trill hvert av emne ut til pølser.
  6. Kjevle pølsene på toppen til lange remser med deig, ca. en halv centimeter tykk.
  7. Legg strimlene på bakepapirkledd stekeplate. Skjær deigstrimlene i rektangler og stek midt i ovnen i ca. 15 minutter.
  8. Avkjøl kolakakene på rist og oppbevar dem mørkt og tørt.