En helt vanlig formkake kan smake mer enn fantastisk ved å putte bær i røren. Blåbær er spesielt godt, og mellom oss: Kaken smaker enda bedre dagen etter. Da har smakene satt seg skikkelig. 

Saftig formkake

Denne formkaken er rik på smør og sukker, som gjør den saftig og god. Men for at formkaken ikke skal oppleves for tung, har vi laget en deilig og syrlig sitronglasur. Ikke bare smaker den godt, den gir akkurat den friskheten formkaken trenger.

Oppskrift på saftig formkake med blåbær og sitronglasur.

Den tykke, deilige sitronglasuren er veldig dekorativ på kaken. Du kan også pynte kaken med blomster, både friske og tørkede. Stemorsblomster og kornblomster egner seg godt, men plukk dem fra hagen. Blomster du kjøper er ofte sprøytet og det er ikke så bra å spise.

Imponerende bundtform

Det er ingen tvil om at en staselig kakeform gjør kaken enda mer innbydende. Det finnes mange flotte bundtformer å få tak i (eller låne av bestemor).

Skal du bruke en slik høy og fin form, må du doble oppskriften. Men hva gjør man ikke for å ha den fineste kaken på bordet!

Finn frem det fineste kakeserveiset og en fin kakespade. Det gjør seg med en kopp te eller kaffe til denne, gjør det ikke?

<<LES OGSÅ: Har du lyst til å pynte med blomster? Slik lager du kandiserte blomster og marsipanroser - og guide til spiselige blomster du kan bruke.>>

Oppskrift på saftig formkake med blåbær og sitronglasur.

Har du et zestjern kan du lage flotte remser av solgule sitronskall, som er nydelig å pynte kaken med. Vask sitronene godt før du bruker dem.

SAFTIG FORMKAKE MED BLÅBÆR OG SITRONGLASUR

Dette er oppskrift til en vanlig formkakeform. Skal du bruke en bundtform, må du doble porsjonen.

  • 3 egg
  • 200 g sukker
  • 200 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 vaniljestang, frøene
  • 1 sitron, finrevet skall
  • 150 g smør, smeltet
  • 1 dl melk
  • 200 g frosne eller friske blåbær

 

Sitronglasur:

  • 1 dl melis, siktet
  • 1 knivspiss salt
  • 1 ts finrevet sitronskall
  • 1 ss sitronsaft
  • bittelitt vann til å samle glasuren

 

Slik gjør du:

  1. Forvarm ovnen til 190 grader
  2. Smør en vanlig springform eller en staslig kakeform. Bruker du en bundtkakeform (slik den vi har på bildet) bør du lage dobbel porsjon av røren.
  3. Pisk egg og sukker til en luftig eggedosis.
  4. Tilsett hvetemel, bakepulver, vanilje, sitronskall.
  5. Pisk inn smeltet smør.
  6. Tilslutt tilsetter du melk. Pisk til en luftig røre.
  7. Ha røren i en smurt form, Legg blåbærene på toppen og trykk dem lett ned i kaken.
  8. Sett kaken i ovnen og stek i ca. 50 minutter. Sjekk etter 45 minutter. Legg gjerne litt aluminiumsfolie over kaken hvis du ser at den blir litt mørk i fargen.
  9. Avkjøl kaken på rist og vipp den ut av formen slik at bunnen vender opp.
  10. Lag glasuren: Bland melis, salt, sitronsaft- og skall i en bolle, spe på med litt vann. Fordel melis over kaken med en skje.
  11. Pynt med bær, tynne strimler av sitronskall og blomster.