Det har blitt veldig populært å bake eltefrie grytebrød, og det er ikke så rart. Det er superenkelt og brødene blir kjempegode, men det tar ganske lang tid.

Hvis du har lyst på brød samme dag, og ikke klarer å vente på at brødet skal heve i 12 timer, må du elte litt. Har du ikke en kjøkkenmaskin som kan elte deigen for deg, kan du bruke god, gammeldags muskelkraft.  

Starthjelp for grytebrød

Et triks for å få brødet ekstra luftig er å gi gjæren et lite dytt. Ha tørrgjær, litt sukker og lunkent vann i en skål. Når gjæren skummer på toppen av vannet, kan du tilsette de andre ingrediensene. 

Oppskrift på grytebrød.

Du kan også bake fint grytebrød med bare hvetemel. Det viktigste er at jerngryten er varm når du har i deigen, slik at du får sprø skrope.

Sprø skorpe på alle kanter

Hvem liker ikke den sprø skorpen på et nybakt brød? Når du steker brød i en jerngryte, får du sprø skorpe over hele overflaten.  Dessuten vil brødet bli saftig og luftig. Akkurat det du vil ha!

Tilsett smaker

Brød er ikke bare noe man legger pålegg på. Nybakt brød smaker også godt til supper og  gryteretter. Det er ikke noe i veien for å smaksette brødet med urter, ost, frø eller nøtter.

<<LES OGSÅ: Skal du bake suppebrød? Her får du fem deilige oppskrifter på rundstykker, horn, scones og grissini som smaker kjempegodt til suppe.>>

Det smaker veldig godt med oliven, rosmarin, timian, geitost, sitronskall, nøtter, pinjekjerner eller frø i brødet. Kombinasjonen geitost, rosmarin og sorte oliven kan for eksempel anbefales til en deilig søtpotetsuppe eller en tomatsalat.  

Varm gryten før bruk

Jerngryten må varmes opp før bruk. Det er som å bake pizza i pizzaovn; en varm flate kapsler inn deigen og danner skorpe med en gang. Du må strø mel i bunnen av gryten før du legger deigen i gryten. Så setter du lokket på og steker brødet til det er sprøtt og deilig.

Oppskrift på grovt grytebrød med linfrø.

Når du steker brød i jerngryte får du deilig sprø skorpe og saftig brød.

Grytebrød

Dette trenger du til 1 brød:    

 • 6 g tørrgjær (0,5 pose)
 • 1 ts sukker
 • 3,5 dl lunkent vann
 • 100 g økologisk sammalt hvetemel
 • 1 ts flaksalt
 • 380 g økologisk hvetemel
 • 25 g linfrø
 • 4 ss olivenolje

 

Slik gjør du:

 1. Bland gjær, sukker og lunket vann. La stå til det har dannet seg et skumlag på toppen av væsken. Dette er viktig for hevesprosessen. Vær derfor nøye med temperaturen på vannet. Er vannet for varmt vil gjærsoppen dø. Er det for kaldt vil det ikke skje noe.
 2. Bland inn olje, salt og mel. Elt i ca 10 minutter.
 3. Ha deigen over i en bolle med lokk og sett lunt i 1 time.
 4. Varm ovnen til 220 grader, varmluft. Sett jerngryten med lokk i ovnen.
 5. Ta gryten ut av ovnen etter 15 minutter og strø et tynt lag mel i bunnen på gryten. Form deigen til et rundt brød og legg det i gryten. Sett på lokket og stek på 200 grader i ca 30 minutter.
 6. Ta av lokket og stek videre i 15 minutter. Sjekk om brødet er ferdig ved å stikke en trepinne i midten av brødet. Henger det igjen deig, trenger brødet mer tid i ovnen.
 7. Ta ut brødet av gryten og avkjøl på rist.

Orker du ikke elte kan du justere oppskriften til et eltefritt brød: Reduser mengden tørrgjær til 0,5 ts. Bruk ellers samme framgangsmåte, bortsett fra at du ikke behøver å elte deigen. Dekk bollen med plast og la deigen heve i 12-18 timer. Fold degien over seg selv 4-5 ganger på melet underlag og la den etterheve i 2 timer mens gryten varmes opp. Stek på samme måte som beskrevet i oppskriften over.