Få ting kan måle seg med nystekt og velduftende gjærbakst. Med kjærlighet og sjokolade i deigen får du et vidunderlig saftig sjokoladebrød og veldig fornøyde venner!

Fett og elting gir luftig flettebrød

Det er to ting som er særdeles viktige når det kommer til søte bakervarer: smør og god tid. Smøret gir bakverket både god smak og den rette konsistensen.

Tiden du bruker på å elte, i dette tilfellet nærmere 30 minutter, er kjærligheten deigen trenger for å heve godt og bli til vidunderlig luftig og myk gjærbakst. 

Med så lang eltetid oppstår det mye friksjon som igjen er med på å varme opp deigen. Derfor er det ikke nødvendig å varme opp væsken for å hjelpe i gang gjæren. Den får alt den trenger i elteprosessen, enten den gjøres maskinelt eller for hånd.

Halvgrovt flettebrød med sjokolade og nøtter

En god dose smør og kjærlighet er det som skal til for å få luftig og fristende flettebrød. Og litt sjokolade, da!

Ekspertens beste sjokolade-tips

Ifølge konditor Lillian Halvorsen ved Coop Mega Vågsbygd er det særlig én ting som er viktig å huske på når man skal bake med sjokolade:

Pass på å ikke elte deigen for lenge med sjokolade. Da smelter den og ser lite delikat ut. Tilsett derfor sjokolade når deigen er ferdig eltet og unngå for varmt utstyr, anbefaler konditoren.

Da får du et lyst og lekkert bakverk med smeltede sjokoladebiter spredt jevnt gjennom hele brødet. 

Halvgrovt flettebrød med sjokolade

Unn deg en skive av det halvgrove flettebrødet mens det fremdeles er varmt. Ta litt smør på også, det smaker kjempegodt!

LUFTIG OG HALVGROVT FLETTEBRØD MED SJOKOLADE

Vanskelighetsgrad: Middels
Totaltid: ca. 3 timer
Steketid: 30-40 minutter
Temperatur: 190˚C
Porsjoner: 6-8

Oppskriften er til ett brød.

Dette trenger du:

  • 300 g hvetemel
  • 200 g fin sammalt hvete
  • 50 g sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts salt
  • 3 dl lettmelk
  • 1 egg + egg til pensling
  • 25 g fersk gjær
  • 75 g smør, i terninger
  • 100 g Firkløver-sjokolade, grovhakket + 15 g til pynt
  • 20 g hasselnøtter, grovhakket
  • 1 ss perlesukker
  • 1 ts grovt flaksalt

 

Slik gjør du:

  1. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og ha mel, sukker, vaniljesukker og salt i bakebolle.
  2. Pisk sammen melk og egg med en gaffel og hell over de tørre ingrediensene. Smuldre inn fersk gjær og elt deigen på lav hastighet i 10-15 minutter.
  3. Tilsett smørterningene mens maskinen kjører og elt i ytterligere 10-15 minutter til deigen er smidig.
  4. Dekk bakebollen med lokk eller plastfolie og sett til heving minimum 1 time i romtemperatur.
  5. Velt deigen ut på melet underlag og trill ut til en lang pølse. Kjevle pølsen ut slik at den blir 20-25 cm bred. Fordel grovhakket sjokolade ut over deigen og rull sammen igjen på langs.
  6. Del deigpølsen i 3 like store deler og trill ut hvert emne til en pølse på ca. 40 cm. Flett sammen og sørg for å dytte endene godt inn slik at ikke flettebrødet sprekker opp under heving og steking.
  7. Legg sjokoladebrødet på bakepapirkledd stekebrett og etterhev under plastfolie/kjøkkenhåndkle i 40-45 minutter.
  8. Sett ovnen på 190˚C og pisk sammen egg til pensling. Grovhakk resten av sjokoladen og nøttene.
  9. Pensle flettebrødet godt med egg og dryss over hakket sjokolade, nøtter, perlesukker og grovt flaksalt.
  10. Stek nederst i ovnen i 30-40 minutter til toppen er gyllen og brødet når en kjernetemperatur på 96-97˚C. Du kan også sjekke om brødet er ferdig stekt ved å banke lett på undersiden. En hul lyd indikerer at brødet er ferdig stekt. Dekk skorpen med bakepapir eller aluminiumsfolie dersom skorpen ser ut til å bli brent før brødet er ferdig stekt. Avkjøl på rist.