Den friske og lette smaken av ostekake er en nydelig avslutning på et måltid. Vil du gjør det enkelt, kan du servere ostekake i porsjonsglass. Alle elementene i denne desserten kan du lage ferdig i god tid i forveien slik at det kun er å ”montere” og servere når gjestene er klare for noe søtt.

Med ”montering” mener vi å sette sammen alle elementene til en helhet. 

Engelsk sitruskrem

Har du ennå ikke oppdaget appelsincurd så er det på høy tid. ”Curd” er en engelsk fruktkrem som brukes som et alternativ til syltetøy og marmelader, gjerne på nybakte scones.

appelsincurd til ostekake i glass

Det er vanligst å lage fruktkrem, eller curd, av sitrusfrukter, men det er også mulig å bruke pasjonsfrukt, mango, tranebær og bringebær.

Det vanligste er å lage fruktkrem med sitrusfrukter, som  appelsin, sitron eller lime. Den syrlige sitrusfrukten balanserer sødmen og konsistensen i kremen slik at det blir en vidunderlig søt-syrlig lykke.

”Appelsincurd” er det du får når egg, smør, sukker og appelsinsaft møtes over et skånsomt vannbad. 20 minutter senere har du en krem så vidunderlig fløyelsmyk og med smak så rik, søt og syrlig at du nesten dåner.

oskekake i glass med appelsincurd

Ostekake i glass er en særdeles vellykket krysning av to gode ting: ostekake og dessert.

OSTEKAKE I GLASS MED FYLDIG APPELSINCURD

Vanskelighetsgrad: Middels
Totaltid: minimum 2,5 timer
Porsjoner: 4 

Dette trenger du:

  • 60 ml appelsinsaft (ca. 1 appelsin)
  • 1,5 ts sitrongelépulver
  • 125 g kremost med mandarin og ananas, romtemperert
  • 50 g melis, siktet
  • 0,5 ts vaniljesukker
  • 1,5 dl kremfløte
  • 6 havrekjeks (Digestive eller Kornmo), knust
  • 25 g smør, smeltet
  • 2 ss mandelflak, ristet
  • Revet skall av appelsin

 

Slik gjør du:

  1. Varm opp appelsinsaften. Ha i gelépulver og rør om til det er helt oppløst. Avkjøl mens ostekremen lages.  
  2. Ha kremosten i en bolle og sikt inn melis og vaniljesukker. Pisk sammen til en jevn masse.
  3. Pisk kremfløten til stiv krem og vend inn i ostemassen.
  4. Tilsett den avkjølte appelsin-geléen i en tynn stråle mens du rører forsiktig til alt er godt blandet.
  5. Fordel ostemassen i porsjonsglass og sett kaldt i minimum 2 timer.
  6. Knus kjeksen. Smelt smør og rør inn i kjekssmulene. Sett til side.
  7. Rist mandelflak i en tørr stekepanne til de begynner å få litt farge og du kjenner aromaen av varme mandler. Avkjøl på tallerken eller kjøkkenpapir.
  8. Sett glassene med ostemasse ut i romtemperatur 15 minutter før servering. Server med smuldret kjeks, ristede mandler, appelsinkrem og revet appelsinskall.

 

APPELSINCURD
Porsjoner: 8

Dette trenger du:

  • 2,5 dl appelsinsaft (ca. 3 appelsiner)
  • 1 appelsin, revet skall av
  • 0,5 lime, saften av
  • 125 g smør, i terninger
  • 180 g sukker
  • 3 egg, sammenvispet

Slik gjør du:

  1. Vask appelsinene godt. Riv skallet og press ut saften.
  2. Ha appelsinsaft og -skall i en kasserolle. La det småkoke til væsken er redusert til ca. 1/3. Rør inn limesaften.
  3. Hell den konsentrerte væsken over i en bolle/skål som tåler varme og rør inn smør, sukker og sammenvispede egg.
  4. Sett bollen over et vannbad (uten at bollen kommer i kontakt med det varme vannet) og rør kontinuerlig til kremen får en fin og tykk konsistens. Det tar ca. 20 minutter. Kremen tykner enda mer når den avkjøles.
  5. Avkjølt appelsincurd helles på ostekakene i glass rett før servering.

Tips: Har du noe til overs kan den friske appelsinkremen fylles på varme, rene glass med tett lokk. Oppbevares i kjøleskapet i 2-3 uker. Appelsincurd kan brukes i kakekrem, på iskrem, vafler, pannekaker, scones og kjeks.